Gündem Osman Yıldırım Tuncay Özkan’ı yumrukladı!

Osman Yıldırım Tuncay Özkan’ı yumrukladı!

08.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Osman Yıldırım’ın mahkeme salonuna girerken sırtıma yumruk attığını sonra da Yalçın Küçük’e yöneldiğini belirten Tuncay Özkan, “Bana saldırma sebebi hakkında 4 ayrı dava açmam ve bu davalardan birinden 4 ay hapis cezası alması” dedi. Küçük ise “Herkes bize saldırıyor. Güzel bir kız saldırmıyor” diye konuştu

Osman Yıldırım Tuncay Özkan’ı yumrukladı

“İrtica ile Mücadele Eylem Planı” ve birinci “Ergenekon” davalarının ikinci “Ergenekon” davasıyla birleştirilmesinin ardından, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de aralarında bulunduğu 61’i tutuklu, 256 sanık dün ilk kez bir arada yargılanmaya başladı. Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesindeki küçük duruşma salonunda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen duruşmay emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, CHP İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, İbrahim Şahin, Danıştay saldırısı dosyası sanıkları Alparslan Arslan ve Osman Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 42 tutuklu sanık hazır bulundu.

Haberin Devamı

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Albay Dursun Çiçek, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ve Sedat Peker’in de aralarında bulunduğu 11 tutuklu sanık katılmadı.

‘Salondan çıkmak yasak’

Duruşma başlarken Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, disiplin ve düzene ilişkin iki ara karar aldıklarını belirterek, “Duruşma devam ederken sanıkların salondan izinsiz ayrılması yasaklanmıştır. Ayrıca sanıklar ve izleyicilerin arasında not, CD, flaş bellek alışverişi de yasaklanmıştır. Aksi durumda hukuki işlem yapılacaktır” dedi. Bazı sanık avukatları birleştirme kararına karşı konuşmak istediklerini söyledi. Ancak Özese, kararı esasa ilişkin olduğunu belirterek bu konuda temyiz hakları bulunduğunu, bu konuda itiraz varsa yazılı dilekçe ile başvurulabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Birleştirmeye karşıyız’

Tuncay Özkan’ın avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdikleri yazılı dilekçeyle 16 davanın tek dava olarak bir arada görülmesine kesin olarak karşı olduklarını belirtti. Dilekçede Danıştay saldırısı faili Alparslan Aslan ile müvekkillerinin aynı sanık sandalyesine oturtulması hakkında, “Günün moda değimiyle itibarsızlaştırılmak istenmektedir” denildi. Birleştirme kararırın maddi gerçeği ortaya çıkarılması için yapılmadığının iddia edildiği dilekçede, “Çıkmaz sokaklara, dipsiz kuyulara doğru gidiyorsunuz. Bu ülkenin tarihsel refleksi Alparslan Aslan ile İlker Başbuğ’u bir araya getiremez. Siz bu ülkenin tarihsel refleksine karşı çıkıyorsunuz” ifadelerine yer verildi.

Yıldırım men edildi

Duruşmanın öğleden sonraki bölümüne tutuklu sanık Osman Yıldırım, jandarmalar tarafından yerine götürülürken arbede yaşandı. Yıldırım’ın yanlarından geçerken tutuklu sanıklar Tuncay Özkan ve Yalçın Küçük’e doğru hareketlenmesi ile kargaşa çıktı. Yıldırım, jandarmalar tarafından ağzı da kapatılarak duruşma salonundan çıkarıldı. Başkan Özese duruşmaya 10 dakika ara verdi. Özkan ara sırasında gazetecilere, “Osman Yıldırım duruşma salonuna alınırken benim yanımdan geçtiği sırada sırtıma yumruk attı. Yalçın Küçük hocaya da saldırmaya çalışmış ama jandarmalar ağzını da kapatarak duruşma salonundan çıkardılar. Bana saldırma sebebi hakkında 4 ayrı dava açmam ve bu davalardan birinden 4 ay hapis cezası almasıdır” dedi. Gazetecilerin, “Size saldırma nedeni nedir?” diye sorduğu Yalçın Küçük ise, “Herkes bize saldırıyor. Güzel bir kız saldırmıyor” diyerek espri yaptı. Aranın ardından mahkeme heyeti, Yıldırım’ın duruşma disiplinine uymama konusunda ısrarlı tavır ve davranışları nedeniyle esas hakkındaki son savunmaya kadar duruşmalardan men edildiğini açıkladı. Özkan, kendisine hakaret ettiği iddiasıyla Yıldırım hakkında Silivri 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açmıştı. Yıldırım, bu davada 2 ay 18 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Yıldırım daha önce de Doğu Perinçek’e saldırmıştı.


NOTLAR...

Haberin Devamı



Yeni oturma düzeni


-İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 16 iddianamenin birleştirilmesinden sonra sanık sayısının 61’i tutuklu, 256’ya yükselmesinin ardından, davanın görüldüğü salonun oturma düzeninde değişiklikler yapıldı. Sanıklar için 80 olan oturma bölümü 164’e yükseltildi. Tutuklu sanık bölümünün kapasitesi 100’e yükseltilirken izleyici bölümünden 64 kişilik oturma alanı ise tutuksuz sanıklar için ayrıldı.
- Salonda tutuklu sanıkların bulunduğu bölüme kilitli bariyerlerin konulduğu görüldü. Bu uygulama ile izleyiciler, duruşmaya verilen aralarda tutuklu sanıklara fazla yaklaşamayacak. İzleyiciler 2 metre mesafeden tutuklu sanıklar ile görüşüp sohbet edebilecek.
- Birleştirmenin ardından ilk duruşma olması nedeniyle çok sayıda izleyicinin katıldığı gözlendi. İzleyicilere salon kapasitesi miktarınca giriş kartı verildi. Bu nedenle birçok izleyici salon dışında kaldı. İzleyiciler, öncelikli olarak il dışından gelenlerin duruşmaya izlemesi için kısa süreli dönüşümlü olarak duruşmayı takip etme kararı aldı.
- İzleyiciler, duruşma başlamadan önce tutuklu sanıklarla sohbet etme imkanı buldu. Tuncay Özkan, kendisine alkışlarla selam veren ve hatırını soran izleyicilere, “Bizler burada çok iyiyiz. Bizi merak etmeyin. Biz kendimize iyi bakıyoruz. Siz daha önemlisiniz. Siz kendinize çok iyi bakın. Kendinize dikkat edin. Memlekete dikkat edin. Biz, Cumhuriyet’in karşısında olanların karşısında olmaya devam edeceğiz. Bütün kararlılığımızla içeride bile olsak mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
- Manisa ve İzmir’den gelen izleyicilerle hitaben bir konuşma yapan tutuklu sanık CHP İzmir Miletvekili Mustafa Balbay ise, “İşin kolay kısmı bizde, zor kısmı sizde. Bütün mesele kimsenin bilmediği gibi beklemeyi bilmektir. Bana 3 bin kadar mektup geldi. Çok duygulandım. O mektupları okuyunca anladım ki Anadolu’da bu köz oldukça kimse bizi yıkamaz” diye konuştu.
- Duruşma başladığı sırada sanık avukatlarının bulunduğu bölümde ayakta bekleyen bir kişi, “Sayın başkan, yasama, yürütme ve yargı bir bütündür. Yasama olarak bize bir yer gösterilmesini istiyoruz” dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, “Siz kimsiniz?” diye sordu. Kendisinin CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören ve yanındaki arkadaşının da CHP Milletvekili Özgür Özel olduğunu söyledi. Başkan Özese, görevlilere talimat vererek 2 milletvekilinin sanık bölümünün arka kısmına oturmalarını sağladı.



Bir birleştirme daha
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ergenekon soruşturması kapsamında Şile’deki ormanlık alanda yapılan kazı sonrasında 3’ü tutuklu 4 sanık hakkında açılan davanın da, Ergenekon davasıyla birleştirilmesine karar verildi. Mahkeme heyeti, dava dosyasının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti.