Gündem ÖSS tercihlerinde yine yanınızdayız

ÖSS tercihlerinde yine yanınızdayız

14.07.2008 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl üniversitelerin kontenjanlarının arttırılması adaylar için önemli bir şans oluşturdu. Geçen yıl bölümlerin aldığı son öğrenciden daha alt sıralarda yer alan adaylar için umut doğdu

ÖSS tercihlerinde yine yanınızdayız

Üniversite sınav sonuçları açıklandı.Artık sıra tercihlerde. Doğru tercih istediğiniz bir bölümde öğrenim görmenizin temel şartlarından birisi. Gazeteniz Milliyet her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversite yolunda sizleri yalnız bırakmıyor. Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğiyle hazırladığımız ÖSS Tercih Rehberi’nde, doğru tercihin püf noktalarından bölümlerin geçen yıl kaç netle öğrenci aldıklarına, üniversitelerin özelliklerinden meslek tanıtımlarına kadar tüm bilgilere ulaşabileceksiniz.

Şanslı adaylar
Bu yıl ÖSS’ye giren adaylar geçen yıllara oranla daha şanslı olacak. Çünkü kontenjanlar arttırıldı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın da dediği gibi geçen yıl en son 50 bininci öğrenciyi alan bir bölüm bu yıl 60 bininci öğrenciyi alabilecek.
Bu yıl sınavı geçerli sayılan adayların 1 milyon 405 bin 307’si (yüzde 93.40) tercih yapma hakkını elde etti. Tercih yapma hakkını elde edemeyen aday sayısı ise, 99 bin 226 (yüzde 6,60) oldu.
Baraj puanlarında yapılan değişiklik sonucunda sınav puan türlerinin en az birinden 145 ve daha fazla puan alan aday sayısı 1 milyon 405 bin 307 olurken 165 ve daha fazla puan alan aday sayısı ise 1 milyon 293 bin 253 oldu.

Birinci bölüm AÖF
Adaylar 1.bölüm puanlarını;
Açıköğretim tercihlerinde
Önlisans 2 yıllık bölüm tercihlerinde
Meslek lisesi öğrencileri için kendilerine hak tanınmış lisans programlarında
Tüm öğrencilere hak tanınmış lisans programlarında kullanabilir.
Birinci bölümde yapılan sorulara ek olarak, 2.bölümde yanıtlanacak sorulara karşılık 2.bölüm puanları hesaplandı. Bu puanlar 4 ve daha fazla yıllık bölümleri tercih etmek için kullanılacak.
Yabancı dil sınavına giren adaylar için dil puanı hesaplandı ve bu puan yabancı dil ile ilgili tüm bölümlere girebilmek için kullanılacak.
Sınava giren her öğrencinin 6 ayrı puanı hesaplandı.Yabancı dilden giren adaylar için dil puanı da hesaplandı.