Gündem ‘Otistik çocuklar ateistlere benziyor’

‘Otistik çocuklar ateistlere benziyor’

23.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sosyolog Fehmi Kaya, otistik çocuklarda empati kurma zorluğu, sosyal ve inanç yetersizliği olduğunu söyledi.

‘Otistik çocuklar ateistlere benziyor’

Adana Otistik Çocuklar Sağlık ve Eğitim Derneği Başkanı Sosyolog Fehmi Kaya, ‘Otizm Farkındalık Haftası’nda, otistik çocukların sorunlarına dikkat çekmek ve onlara yönelik toplumsal hassasiyeti geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Türkiye’de yaklaşık 750 bin otistik davranış gösteren insan yaşadığını anlatan Kaya, “Otistik çocuklar empati kurmayı bilmez ya da beceremezler. Sosyal yetersizlik, iletişim yetersizliği, inanç yetersizliği vardır. Empati kurmayı terapi yoluyla oluşturmak gerekiyor. Sosyalleşmeyi, konuşmayı, karşısındakini anlamayı, empati kurmayı öğrenmeleri gerekiyor. Bunları eğitim ve uygulanacak farklı terapi yöntemiyle topluma kazandırabiliriz. ’Normal insanlar’ haline getirebiliriz” dedi.

İnanç eksikliği
Kaya, Alman bilim adamları Erhard Neuberk ve Klaus Deistung ile ABD’li bilim adamı Ara Norenzayan’nın yaptığı araştırmada otistik çocukların inanç yanlarının gelişmediğini bu nedenle inanç yetersizliği olduğunu iddia ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:
“Araştırmacılar otistik çocuklarla ateizmi karşılaştırarak bir paralellik kuruyor. İnanç yetersizliği nedeniyle bu çocukların ateistlerle benzeşme gösterdiğini iddia ediyorlar. Bunu da, ’Otistikler empati kurmayı beceremezler, ateistler de empati kuramazlar’ sözleriyle savunuyorlar. Biz de otistik çocukların eksikliği olan yönleri geliştirdiğimiz takdirde diğer eksikliklerinin de giderileceğini düşünüyoruz. Ancak çocukların inançlarıyla ilgili belirleyici rol oynamamız mümkün değildir. Bizim savunduğumuz nokta bu çocukların sosyal olarak kişilik olarak gelişmeye başlamaları, empati kurmayı öğrenmeleri sonucunda bir gelişmişlik noktasına varacaktır. O noktada doğal olarak inanç boyutu da gelişecektir. Otistik Çocuklar Sağlık ve Eğitim Derneği olarak otistik çocukları olan ailelere çocukların gelişmeleri ve normal çocuklara doğru yol almaları için danışma hizmetleri de veriyoruz.”