Gündem Otizimli Beril’in okul hayali gerçek oldu

Otizimli Beril’in okul hayali gerçek oldu

07.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yetenek sınavını kazanmasına rağmen rahatsızlığı nedeniyle güzel sanatlar lisesine alınmayan otizmli Beril, hayalindeki okula kavuştu.

Otizimli Beril’in okul hayali gerçek oldu

Beril Zorlu’ya henüz 2 yaşındayken otizm teşhisi konuldu. Tutkusu müzik olan, 2.5 yıldır piyano dersi alan ve iki kez bireysel konser veren Beril, bu yıl ilköğretimden mezun oldu. Dokuz Eylül Ortaokulu düzenlediği ‘Yönetsel Rapora’, ‘Eğitimine güzel sanatlarda devam etmeli’ diye yazdı. O da özel yetenek sınavlarına girdi. Sağlıklı çocuklarla eşit şartlarda yarıştı. İzmir Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi’nin ilk sınavında ‘kazanamadığı’ açıklandı. Boş kontenjanlar için yapılan ikinci sınavda okulun internet sitesinde adı ‘kazandı’ diye ilan edildi. Aile bütün gece kutlama yaptı. Ancak aynı gece adı kazananlar listesinden çıkarıldı, yerine başka bir isim konuldu. Okul yönetimi listeden adının çıkarılmasını ‘Kızınız yeteneksiz, hatalı liste yayınlanmış, zaten bu okulda okuyamaz’ açıklamasıyla savundu.

Haberin Devamı

İkinci sınavı da kazandı
Beril’in annesi, aynı zamanda Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği 2’nci Başkanı, Otizm Platformu Dönem Koordinatörü Temsilcisi olan Yeşim Zorlu, okula, ‘Kaynaştırma öğrencisi olduğu için özel düzenleme yapılmasını’ istemek için gittiğinde okul müdürünün ‘Burası kaynaştırma okulu değil’ dediğini iddia etti.
Hukuk mücadelesine hazırlanan Yeşim Zorlu’nun isyanını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de duydu. Bakan Şahin, anne Zorlu’ya telefon açıp, gereken desteğin verileceğini söyledi. Yeniden kendisine hak tanınan Beril, girdiği ikinci sınavdan da başarıyla çıktı. Mutluluktan havalara uçan Beril, kaydını yaptırdığı Kemalpaşa Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’ne geçen pazartesi günü başlayarak okullu oldu. Hayallerine kavuşan ve müzik eğitimi görecek olan Beril, arkadaşlarıyla da kısa sürede uyum sağladı.