Gündem Otizmli çocukların eğitim ‘Zafer’i

Otizmli çocukların eğitim ‘Zafer’i

05.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

ODTÜ’lü Zafer Eliaçık’ın akıllı telefon ve tablet üzerinden geliştirdiği ücretsiz uygulama, tüm otizmli çocuklara eğitim desteği sağlıyor.

Otizmli çocukların eğitim ‘Zafer’i

Türkiye’de toplam 1 milyon çocuğun özel eğitime ihtiyacı var. Ancak ülkemizdeki 352 bin otizmli çocuğun sadece yüzde 5’i (21 bini) okul öncesi dönemde yeterli eğitim alabiliyor. Kardeşi de otizmli olan ODTÜ’lü Zafer Eliaçık’ın akıllı telefon ve tablet üzerinden geliştirdiği ücretsiz uygulama tüm otizmli çocukların umudu oldu.

Haberin Devamı

Eliaçık şunları söyledi: “Çocuklar için onlarca eğitsel oyun var. Bu oyunları uzmanlarla geliştiriyoruz. ‘İçimdeki Hazine’ için her oyundan veri topluyoruz. Çocukların nelerde zorlandığını anlayıp yapay zeka ile otomatik öneriler çıkartıyoruz. Proje sayesinde Türkiye’deki bütün çocuklara daha erişilebilir bir eğitim sunulacak. Milli Eğitim Bakanlığı ve Turkcell’in desteğiyle herkes için ulaşılabilir olacağız. Yola çıkma nedenimiz özel eğitimi demokratikleştirmekti, ‘İçimdeki Hazine’ bu yoldaki en büyük başarımız. Çok hızlı davranıp kardeşim Alper için özel eğitim aldırmıştık. Tek bir harfi öğretmenin hazzını alabildiğiniz bir serüven. Çoğu şeyi kardeşime borçluyum.”

‘İçimdeki Hazine’

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda, otizmli çocuklar için ‘İçimdeki Hazine Eğitim Sınıfları’ oluşturuldu. Şimdiye kadar İstanbul, İzmir, Uşak, Ankara, Karabük, Nevşehir, Osmaniye, Kilis, Çorum ve Tekirdağ’daki 11 okulda eğitim sınıfları kuruldu.