Gündem Özel harekat eğitimleri sanal ortama taşınıyor

Özel harekat eğitimleri sanal ortama taşınıyor

15.01.2010 - 10:43 | Son Güncellenme:

.

Özel harekat eğitimleri sanal ortama taşınıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı, yüksek maliyetler gerektiren "atış" ve "sürücü" eğitimlerini sanal ortama taşıyacak son teknolojiyle donatılmış "Konvoy Simülatörü Projesi"ni başlattı.

TÜBİTAK’ın Kamu Araştırmaları Grubu tarafından 3 milyon 600 bin TL ile destek bulan proje, ODTÜ Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri ile Simsoft Bilgisayar Teknolojileri Şirketlerinin genç mühendisleri tarafından tamamen yerli kaynak ve bilgi birikimiyle geliştiriliyor.

AA muhabirine bilgi veren Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri A.Ş Proje Yöneticisi Ziya Deniz Eralp, TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Grubu tarafından koordinasyonu yürütülen projeler arasındaki "Konvoy Simülatörü" projesinin yaklaşık 1,5 yıl önce başlatıldığını anlattı.

Proje’nin Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı tarafından, zırhlı ve zırhsız araçlar için sürüş ve atış eğitimi verilebilmesi amacıyla kullanılacağını dile getiren Eralp, proje kapsamındaki simülatör sistemlerinde tamamen milli kaynakların kullanıldığını belirtti.

Projede yedi adet simülasyon aracının planlandığını, bunlardan birinin tamamlanma aşamasında olduğunu kaydeden Eralp, araçlardaki simülatör sisteminin bir yolda karşılaşılabilecek tüm zor ve yüksek maliyetli durumları kolaylıkla oluşturabileceğini dile getirdi. Erap, aracın bozulması, lastiğinin patlaması, benzininin tükenmesi ya da benzer şekilde oluşabilecek tüm teknik aksaklıkların giderilmesinde bu sistemlerin büyük kolaylıklar sağladığını bildirdi.

Özellikle sürücü eğitimlerindeki en önemli sorunlardan birinin her türlü hava koşuluna uygun koşulların yaratılması için bu mevsimlerin beklenmesi olduğunu dile getiren Eralp, sistem sayesinde istenildiğinde kar, istenildiğinde yağmur ya da fırtına koşullarını da yaratabildiklerini söyledi.

-"PERSONELİN KARAR VERME KABİLİYETİ DE ÖLÇÜLÜYOR"- Eralp, simülasyonla eğitimin, personelin bir görev bölgesine gitmeden bu bölgenin arazi ve mevsim koşullarını tanımasına da olanak sağladığını belirterek, bu koşulları görev yapılacak bölgenin uydu görüntüleri ile çok boyutlu fotoğraf çekimleri kullanarak oluşturduklarını belirtti.

Eralp, yaratılan çeşitli sanal senaryolarda, personel arasında standardizasyonun sağlanması ve becerilerin tarafsız, sağlıklı ve gerçekçi bir şekilde ölçülebilmesinin de mümkün olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: "Sistem, personelin psikolojik analizini yapabileceğiniz bir ortam yaratıyor. Örneğin kritik bir durum karşısında hangi personelin hangi çözümler yarattığını, bir saldırı karşısında da vereceği tepkileri kolaylıkla ölçebiliyor.

Bu sınıflandırma, personelin görevini ve bölgesini tayin etmede de kullanılabilecek verileri içeriyor. Kısaca, görev yapacak personelin görevin getirdiği niteliklere sahip olup olmadığı da denetlenebiliyor."

-"ATIŞ EĞİTİMLERİ DE YERLİ SİMÜLATÖRLERLE YAPILACAK"- Projenin ortakları arasında yer alan Simsoft Bilgisayar Teknolojileri Şirketi’nden projenin teknik proje yöneticisi Vahap Oğuz Tokmak da sistemde ayrıca tamamen yerli bir tasarımla atış simülatörü olarak tasarlanan bir silahın da bulunacağını belirtti.

Atış eğitiminde yalnızca atış tahtalarını kullanmak yerine canlı modellerin de kullanıldığını aktaran Tokmak, bu şekilde çok daha gerçekçi ortamların yaratılabildiğini vurguladı.

Tokmak, bu yolla eğitim sırasında karşılaşılabilecek can ve mal kayıplarının da önüne geçildiğine işaret etti. Tokmak, "Proje tamamlandığında kurum, etkin ve düşük maliyetli eğitim verebilecek"diye konuştu.

ODTÜ-TSK MODSİMMER Başkanı Doç. Dr. Veysi İşler de geliştirme aşaması devam eden proje kapsamında, bir zırhlı araç için üretilen prototip simülatör sisteminin test faaliyetlerinin ODTÜ’nün tesislerinde testlerine devam ettiğini bildirdi. İşler, projeye tesislerindeki teknolojilerin yanı sıra ODTÜ’nün çeşitli bölümlerinden çok sayıda öğretim üyesinin de destek verdiğini belirtti.

İşler, simülasyon sistemlerinin gelecekte helikopter ve köprü üstü simülatörler gibi çok farklı alanlarda kullanılacağını da sözlerine ekledi.