Gündem Paris’ten himaye Şam’dan özel statü

Paris’ten himaye Şam’dan özel statü

22.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD’nin Suriye’den çekilme kararıyla şoke olan PYD, bir taraftan Fransa’nın desteğini kazanmaya, diğer taraftan da Esad yönetiminden özerklik koparmaya çalışıyor

Paris’ten himaye Şam’dan özel statü

Türk Silahlı Kvvetleri’nin Fırat’ın doğusuna yönelik askeri harekat başlatacağı açıklaması, ABD’nin de bölgeden çekilme kararı alması bölgede dengeleri değiştirdi. Terör örgütü PYD, federasyondan vazgeçtiğini açıklayarak rejimle masaya otururken, diğer yanan da Avrupa’da destek turuna çıktı.

Haberin Devamı

Fransa’dan destek talebinde bulunan DSG’nin siyasi kanadının temsilcileri, dün Paris’te Elysee Sarayı’nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la görüştü. Diğer taraftandan da Suriye rejimine yönelik görüşme talebi karşılık bulan DSG/PYD arasında Mardin’in Nusaybin ilçesi karşısında bulunan Suriye’nin Kamışlı kentinde iki ayrı görüşme gerçekleşti.

ÇEKİLME ERBİL'E

Rusya ve İran’ın gözetiminde yapıldığı ileri sürülen görüşmelerde ilk etapta terör örgütü PYD’nin denetiminde bulunan bölgedeki petrol tesisleri ve yatakları ile bölgeye statü verilmesi konuları masaya yatırıldı. Suriyeli yetkililer, terör örgütü PYD’den elinde bulunan bütün bölgeleri kayıtsız şartsız teslim etmeleri halinde Kürtlerin kültürel haklarını konuşabileceklerini iletti. Terör örgütü PYD ise, federasyon yerine başta Kürtler olmak üzere bölgedeki diğer azınlıklara güçlendirilmiş özerklik verilmesinde ısrar etti.

Haberin Devamı

Paris’ten himaye Şam’dan özel statü

ABD Savunma Bakanlığı, Trump’ın geri çekilme kararının ardından Suriye’den ayrılacak olan Amerikan askerlerinin Kuzey Irak’ın yönetim merkezi Erbil’e konuşlandırmayı planlıyor. Pentagon sözcülerinden Rebecca Rebarich, 2 bin 130 kişi olarak açıklanan ABD özel kuvvetlerinin önümüzdeki günlerde Suriye’yi terketmeye başlayacaklarını, bölgeden ayrılacak askerlerin Erbil’de konuşlanacaklarını açıkladı. Arap kaynaklı El Hurra TV’ye konuşan Rebarich, Suriye’de toplam 55 ABD üssü olduğunu, üslerden çekilmenin belli bir program dahilinde aşama aşama gerçekleşeceğini kaydetti.

ABD’nin çekilme kararı gösterilerle protesto edildi. Ayn el Arap’ta ABD askerlerinin bölgede kalmaya devam etmesini isteyen eylemciler Fırat’ın batısı ve doğusunda uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ve BM Barış Gücü’nin yerleştirilmesini istedi.