Gündem Pastırma sıcakları (yazı) ne zaman? Hangi tarihlerde?

Pastırma sıcakları (yazı) ne zaman? Hangi tarihlerde?

31.10.2019 - 15:00 | Son Güncellenme:

Bugün İstanbul başta olmak üzere ülkenin kuzeyinde hava sıcaklığı hissedilir derecede düştü. Bu düşüş de beraberinde pastırma sıcaklarını tekrar gündeme getirdi. Şimdi vatandaşlar, "Pastırma sıcakları ne zaman?" sorusuna cevap arıyor.

Pastırma sıcakları (yazı) ne zaman Hangi tarihlerde

 

Ülkemizin kuzey ve doğu kesimleri ile zamanla Kıyı Ege ve Akdeniz kıyılarının parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile gece saatlerinden sonra İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Akdeniz kıyıları, Amasya ve Tokat çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı, diğer yerlerin parçalı ve az bulutlu...

Haberin Devamı

Havaların bir anda soğuması nedeniyle vatandaşlar sıcak günlere özlem duyarken patırma sıcaklarının ne zaman geleceği merak edilmeye başlandı.

PASTIRMA SICAKLARI BU YIL NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Pastırma sıcakları bazı yıllar birden fazla yaşanabileceği gibi, hiç görülmediği zamanlarda olur. Pastırma sıcaklıkları genellikle ekim ayının sonundan kasım ayının ortalarına kadar devam eder. Bu dönemde gündüz saatleri güneşli ve ılık geçer. Geceleri serindir. Don olayları görülebilir.

PASTIRMA SICAKLARI ADINI NEREDEN ALIYOR?

Bu sıcaklık dalgası ülkemizde adını gerçekten de pastırmadan almış. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının birbirine yakın olması sebebiyle, pastırmanın en iyi bu dönemde kurutulduğu iddia ediliyor. Bu yüzden de bu döneme pastırma yazı adı veriliyor

Haberin Devamı

Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem Almanya'da "kocakarı yazı", İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" (Indian summer) olarak anılıyor.