Gündem "PKK sorunu diyalogla çözülmeli"

"PKK sorunu diyalogla çözülmeli"

27.11.2011 - 12:54 | Son Güncellenme:

Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Dışişleri Bakanı Falah Mustafa Bakır, PKK meselesinin Türkiye’nin "iç sorunu" olduğunu, askeri çatışmalarla değil, diyalogla çözümlenmesi gerektiğini belirtti. -"Demokratik seçimler, parlamento ve seçilmiş Kürt politikacılarının olduğu Türkiye’de en iyi yol demokratik araçlar kullanmaktır" diyen Bakır sorunların çözümü için Başbakan Erdoğan’ın "cesur adımlar" attığını da ifade etti.

PKK sorunu diyalogla çözülmeli

Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Dışişleri Bakanı Falah Mustafa Bakır, PKK meselesinin Türkiye’nin "iç sorunu" olduğunu, askeri çatışmalarla değil, diyalogla çözümlenmesi gerektiğini belirtti. Bakır, "Demokratik seçimler, parlamento ve seçilmiş Kürt politikacılarının olduğu Türkiye’de en iyi yol demokratik araçlar kullanmaktır" dedi.

Falah Mustafa Bakır, "Kurdish Globe" ile yaptığı mülakatta bir soruyu yanıtlarken PKK meselesinin Türkiye’nin "iç sorunu" olduğunu söyledi. Buna karşın PKK ve PJAK gibi grupların "Kürdistan Bölgesi"nin sınırlarında varlık gösterdikleri için barışçıl çözümlerin bulunması amacıyla ellerinden geldiği ölçüde yardımcı olmak istediklerini ifade etti.

"ÇATIŞMALARA YETER DEMEK LAZIM"

Haberin Devamı

Hükümetler ve siyasi örgütlerin, barış ve diyalog yoluyla birçok mesafe sağlanabileceğini anlamaları zamamının geldiğine inandıklarını vurgulayan Bakır, çatışmaların sürmesi halinde sonucunun daha çok kan olacağını belirterek "Bir noktada yeter demek, başka bir yol deniyelim, demek lazım" şeklinde konuştu. Bakır, şunları da söyledi: "Demokratik seçimler, parlamento ve seçilmiş Kürt politikacılarının olduğu Türkiye’de haklar için mücadele etmenin en iyi yolu, parlamentoda, medya ve sivil toplum dahil, demokratik araçlar ve barışçıl yolları kullanmaktır. Barışçıl yollarla başarılabilecek birçok şey var ve öldürmek hiçbir zaman bir çözüm getirmez." -

"BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN CESUR ADIMLAR ATTI"

Mülakat sırasında "Türk hükümeti, bu soruların çözümü için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan demokratik girişimler ve atılan cesaret verici adımlar ile (Kürtlere) uzanma isteğini ortaya koydu" diyen Bakır, ancak bu bir gece gerçekleştirebilecek bir süreç olmadığını belirterek "Zaman alır ve sabır, azim, çok çalışmak ile karşılıklı güven ister" şeklinde konuştu.

Bakır, bu bağlamda taraflar arasında güven oluşturulması gereğinin altını çizdikten sonra bölgesel yönetim olarak Türkiye ile ilişkilerinin güçlü olmayı sürdürmesinin taşıdığı öneme vurgu yaptı.v