Gündem Plaka sorgulama nasıl yapılır?

Plaka sorgulama nasıl yapılır?

22.12.2017 - 11:09 | Son Güncellenme:

Plaka sorgulama, ikinci el araç alacak kişiler için önemlidir. Sorgulama sonucunda, araç ile ilgili birçok bilgiye kısa sürede ulaşılabilir. İleride oluşabilecek olan sorunların da önüne geçilmiş olur. Plaka sorgulama nasıl yapılır? Sorgulama ile hangi bilgilere ulaşılabilir?

Plaka sorgulama nasıl yapılır

Araç plaka sorgulama işlemi için dört seçenek kullanılabilir. Bunlar; SMS, e-Devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’dir. Sorgulama seçeneklerinden en fazla tercih edilen, e-Devlet ile sorgulamadır. Sorgulama işlemi sonucunda kasko durumu, aracın çalıntı olup olmadığı gibi bilgilere ulaşılabilir.

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

e-Devlet uygulamasından araç sorgulama için, turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden giriş yapılır. e-Devlet’e giriş için; e-Devlet şifresi, mobil imza, e-İmza, internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartı seçenekleri kullanılabilir. e-Devlet’e giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısından Emniyet Genel Müdürlüğü menüsü açılır. ‘’Araç Plaka Sorgulama’’ bağlantısı ile de araç plaka sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.
Araç plaka sorgulaması sonucunda; aracın markası, rengi, modeli, tescil birimi ve sahip belge tarihi bilgileri görülebilir. Bu bilgiler dışında; çalıntı olup olmadığı ve hak mahrumiyeti bilgilerine de ulaşım sağlanabilir.

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

SMS ile araç plaka sorgulama, tüm operatörler üzerinden yapılabilir. Her sorgulama için 7 Türk Lirası ücret ödenir. Aracın son sahiplik süresi, kaskolu kaskosuz gün sayısı ve trafiğe çıkış tarihinin öğrenilebilmesi için ‘’DETAY boşluk PARCA’’ yazılır ve 5664’e SMS olarak gönderilir.
Aracın değişen parça bilgisi için, ‘’PARCA PLAKA’’ yazılarak 5664’e gönderilir. Örnek; PARCA 06AB1234
Araçta plaka değiştirilmiş olsa bile sorgulama sonucunda hasar bilgisine ulaşılabilir. Bu sorgulamalar dışında; poliçe sorgulama ve trafik sorgulama işlemleri de gerçekleştirilebilir.

EGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden sorgulama için, egm.gov.tr internet sitesine girilir. ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısı üzerinden T.C. kimlik numarası, ad, soyad ve araç plakasıyla sorgulama yapılabilir.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile araç plaka sorgulama için, sbm.gov.tr internet sitesine girilir. Ardından ‘’Sorgulamalar ve Online İşlemler’’ bağlantısı kullanılarak T.C. kimlik numarası ve araç plakası ile sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.