Gündem Platform üyeleri daire başkanlıklarını kazandı

Platform üyeleri daire başkanlıklarını kazandı

23.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yargıtay Genel Kurulu 9 daire başkanları için seçim yapıldı. 505 üyenin oy kullandığı seçimde tüm başkanlıkları Yargıda Birlik Platformu üyeleri kazandı.

Platform üyeleri daire başkanlıklarını kazandı

Yargıtay Genel Kurulu, yeni kurulan 8 daire ile boş bulunan 8. Hukuk Dairesi’nin başkanlarının seçimini yaptı. Seçimi, yeni seçilen 144 üyenin etkisiyle cemaate karşı kurulan Yargıda Birlik Platformu kazandı. Yeni seçilen daire başkanları arasında yakın dönemde “Ergenekoncu” iddiasıyla dinlenen ve hedef gösterilen Yargıtay üyelerinin de olması dikkati çekti. Yargıtay Büyük Genel Kurulu, yeni seçilen 144 üyenin de katılımıyla toplandı.
Genel Kurul’da, yeni kurulan 8 daire ile boş bulunan 8. Hukuk Dairesi başkanlıkları için seçim yapıldı. Yeni üyelerle kadrosu 515’e çıkan Yargıtayda 505 üye oy kullandı. Boş ya da geçersiz oy çıkmadı.
YBP hepsini aldı
Seçim cemaate yakın adaylarla, sosyal demokrat, ülkücü ve Aye yakın Yargıtay üyelerini çatısı altında toplayan Yargıda Birlik Platformu arasında geçti. Seçimler sonunda Platform’un adaylarının tamamı başkanlık seçimini kazandı.
Buna göre, 16. Ceza Dairesi’ne 302 oyla Eyüp Yeşil, 17. Ceza Dairesi’ne 279 oyla Abdulhalik Yıldız, 18. Ceza Dairesi‘ne 290 oyla Hamdi Yaver Aktan, 19. Ceza Dairesi Başkanlığı’na Ramazan Özkepir, 20. Ceza Dairesi Başkanlığı’na 293 oyla İlmettin Köklü, 21. Ceza Dairesi Başkanlığı’na 445 oyla Hüseyin Boyrazoğlu, 22. Ceza Dairesi Başkanlığı’na İbrahim Şahbaz, 23. Ceza Dairesi Başkanlığı’na da 440 oyla Şakir Aktı başkan olarak seçildi.
Boş bulunan ve dün 6. turu yapılan 8. Hukuk Dairesi Başkanlığı seçimini de aynı dairenin üyesi Fahri Akçin kazandı.
Mağdurlar Başkan oldu
21. Ceza Dairesi Başkanlığı’na seçilen Boyrazoğlu tek aday olarak girdiği yarışta 445 oy ile en çok oyu aldı. Boyrazoğlu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı dönemde, Ergenekon soruşturması kapsamında adalet müfettişlerince telefonlarının dinlenildiği ortaya çıkınca bakanlığa hakkında soruşturma açılması için başvurmuştu.
Seçilen isimlerden özellikle ulusalcı-sosyal demokrat kanadın önde gelen isimlerinden olan Hamdi Yaver Aktan dikkat çekiyor. Yargıtay’da Susurluk gibi önemli davalara bakan 8. Ceza Dairesi üyesi iken, Ergenekon vb. soruşturmalarla ilgisi kurulup illiegal biçimde dinlenen Aktan’a ait ses kayıtları uzun bir süre cemaate ve hükümete yakın yayın organlarında yer almıştı. Yargıtay’ın yapısı 2011’de değişince Aktan, uzman olduğu ceza dairelerinden alınarak hukuk dairesine gönderilmişti.
Aktan’ın şimdi ceza dairesi başkanlığına seçilmesi platformun istikrarı açısından da önemli bulundu. Aktan gibi sosyal demokrat kanadın önemli isimlerinden olan İbrahim Şahbaz’ın seçilmesi de dikkati çekti.

Haberin Devamı

Başkanlık Kurulu yeniden belirlenecek

Yasa gereği, beş gün içinde de Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu yeniden belirlenecek. Kurul, iş durumunu dikkate alarak daireler arasındaki iş bölümünü yapacak ve buna ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlanacak. Bu karar, yayım tarihinden itibaren on gün sonra uygulanmaya başlanacak. Bundan
sonraki 10 gün içinde de Yargıtay daire başkanları, üyeleri ve tetkik hâkimlerinin hangi dairelerde görev yapacağını yeniden belirleyecek. Yeni iş bölümüyle dairesi değiştirilen dava dosyaları, görevlendirme yapılmasından itibaren on gün içinde mevcut halleriyle ilgili daireye gönderilecek.