Gündem POMA-TOMA KOVALAMACASI

POMA-TOMA KOVALAMACASI

04.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakanlık Ofisi’nin çevresinde barikat kuran polisle göstericiler arasında sabaha kadar çatışmalar yaşandı. Park halindeki bir dozeri çalıştıran protestocular, TOMA’lara doğru ilerleyişe geçti. Göstericiler dozere POMA (Polis Olaylarına Müdahale Aracı) adını verdi.

POMA-TOMA KOVALAMACASI

Beşiktaş’taki çatışmalar saat 21.00 sıralarında başladı. Dolmabahçe, Barbaros Bulvarı ve Akaretler’de toplanan gruplar Beşiktaş’a doğru yürümek isteyince polis gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahaleye başladı. Dağılan gruplar kurdukları barikatların arkasında yeniden toplanınca çevik kuvvet ekipleri müdahale alanını genişletmeye başladı. Saatlerce süren çatışmalar esnasında atılan gaz bombaları nedeniyle çok sayıda protestocu yaralandı.
İnönü Stadı çevresinde yoğunlaşan arbede esnasında ilginç görüntüler ortaya çıktı. Toplumsal Olayları Müdahale Aracı’yla (TOMA) sürekli geri püskürtülen göstericiler, İnönü Stadı’nın yıkımı için Dolmabahçe’ye getirilen bir dozeri ele geçirdi.

Gaza karşı şemsiye
Bir göstericinin çalıştırmayı başardığı dozer protestocuların TOMA’sı olarak kullanılmaya başlandı. Üzeri yüzleri maskeli göstericilerle dolan dozerdekiler atılan gaz bombalarından korunmak için şemsiye kullanarak Beşiktaş Meydanı istikametindeki polis barikatına doğru ilerlemeye başladı.

Dozer yandı
Burada konuşlu TOMA araçları ve polisler ise, dozerin yaklaşmasıyla yaklaşık 500 metre geriye doğru çekilmek zorunda kaldılar. Göstericiler daha sonra da Dolmabahçe Sarayı’nın kapısında park halinde duran TIR’ı çalıştırarak, TIR’ı da dozerin arkasına kattılar. Polislerin de müdahalesiyle dozer bir süre sonra alev aldı.
Dozerle birlikte ilerleyen göstericiler yaşanan sert müdahalenin etkisiyle Kabataş’a doğru çekildiler. Ardından da direniş Gümüşsuyu‘na kaydı. Sabahın ilk ışıklarına kadar süren müdahalede gaz bombası kapsülleri İTÜ Kampüsü’ne de isabet etti. İşlerine gitmek isteyen vatandaşlar yollara çıkınca polis müdahaleyi bırakarak geri çekildi. Bir ara protestocular, insan zinciriyle barikat oluştursa da polis barikatı aşarak göstericileri kovaladı.

‘Göstericiler yaktı’
Göstericilerin aldığı dozerin sahibi olan Serdar Bayram, “İnönü Stadı’nın yıkımı için orada bir tören vardı. Makinelerimiz törende yapacaklarını yaptılar, biz de daha sonra makinelerimizi stadın arka kısmına çektik. Gece göstericiler makinelerimizi almışlar. 2 adet iş makinemiz çalındı. Malesef iki aracımızdan biri zarar gördü, diğeri de yakıldı. Zaten bütün güvenlik kameralarından göstericilerin bunu yaptığı tespit edildi” dedi. TIR’ın ait olduğu Meltem Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Berberoğlu da, “Orası fuar alanı. Bizim ‘TIR’ımız da mal boşaltımı yapıyordu. Sonra da olayların arasında kalmış” dedi.