Gündem Poşet ve israfın önlenmesine övgü

Poşet ve israfın önlenmesine övgü

30.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Tema Vakfı tarafından hazırlanan 2018 yılı raporunda yeni yıldan itibaren plastik poşetlerin ücretli olması ve israfı önlemek için iki bakanlığın ortak harekete geçmesi olumlu olarak değerlendirildi.

Poşet ve israfın önlenmesine övgü

Türkiye’de 2018 yılında yaşanan olumlu ve olumsuz olaylar TEMA Vakfı tarafından derlendi. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından Ekim ayında yayımlanan “Küresel Isınma Özel Raporu”na göre küresel sıcaklığın 1.5 derece arttığını belirten uzmanlar, böyle giderse artışın 2 °C’yi bulacağını vurguladı. Rapordan bazı başlıklar şöyle:

Haberin Devamı

- WWF tarafından hazırlanan “Yaşayan Gezegen 2018 Raporu”na göre, 1970-2014 arasında doğal yaşamın yüzde 60’ı küresel ısınma, hava ve deniz kirliliği gibi nedenlerden dolayı kaybedildi.

- Türkiye Akdeniz’e atılan plastiğin en önemli sorumlularından biri. Türkiye’de her gün 144 ton plastik atık denizlere karışıyor.

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 1 Ocak 2019’dan itibaren tüm plastik alışveriş poşetlerini ücretli yaptı. Kullanımı artan plastik poşetlerin çöpe dönüşmesi, hafiflikleri nedeniyle etrafa yayılarak çevre kirliliğini artırdığı ve geri dönüşüm oranın düşüklüğünün altı çizildi.

- İsrafı önlemek, kaynakları daha verimli kullanmak, atık miktarını azaltmak ve geri kazanmak, yarınlara temiz bir dünya bırakmak için Sıfır Atık Projesi başlatıldı. Atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüşüme girmesi gerekliliğine vurgu yapan Sıfır Atık Projesi, güçlü ekonomi ve yeşil bir doğa için hayata geçirildi.

Haberin Devamı

- Cerattepe’de madencilik faaliyeti için “Çevresel Etki Değerlendirme” (ÇED) olumlu raporunda 22 hektar gösterilen alana verilen işletme izninin 240 hektara çıkarılmasına karşı açılan davada, Rize İdare Mahkemesi iptal kararı verdi.

- Karadeniz sel felaketinde en büyük zararı Ordu gördü. Ünye ilçesinde Cevizdere Deresi’nin su seviyesinin yükselip taşması üzerine Karadeniz Sahil Yolu tedbir amacı ile kapatıldı. Tonlarca fındık denize aktı.

- İzmir’de Körfez Tüp Geçiş Projesi için verilen “ÇED olumlu” kararı, mahkeme tarafından iptal edildi. Proje bölgedeki denizel ortam başta olmak üzere ekolojik dengeleri geri dönüşü olmayacak şekilde tahrip edecekti.