Gündem Prof. Dr. Işıkara: 'Deprem yarın da olur, 10 sene sonra da'

Prof. Dr. Işıkara: 'Deprem yarın da olur, 10 sene sonra da'

03.02.2011 - 14:35 | Son Güncellenme:

.

Prof. Dr. Işıkara: Deprem yarın da olur, 10 sene sonra da

SAMSUN’a gelen Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Marmara Bölgesi’nde potansiyel bir deprem tehlikesinin her zaman bulunduğunu belirterek, "Marmara’daki adaların güney batısında potansiyel deprem tehlikesi gerçekleştiği zaman, bütün Marmara bundan etkilenecek" dedi.

Türk Kızılayı Genel Başkan Baş Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Kızılay tarafından yürütülen afet zararlarının azaltılması konusunda ’Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi’ kapsamında Samsun’a geldi. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy’u makamında ziyaret eden, Prof. Dr. Işıkara, proje hakkında bilgi verdi. Projenin 2011 yılında uygulanacağı iller arasında Samsun’un da bulunduğunu belirten Prof. Dr. Işıkara, Vali Aksoy’a projeyle ilgili kitap ve döküman verdi.

Ziyaret sırasında basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Işıkara, Azeri bir bilim adamının "2011 - 2015 tarihleri arasında İstanbul’da deprem olabilir" sözleriyle ilgili bir soruya şu yanıtı verdi: "Yabancı uyruklu bir insanın bir başka ülkede deprem tahmini yapması etik değil. Bu konuda Avrupa Konseyi’nin almış olduğu bir karar var. Bir yabancı uyruklu kişi, bir başka ülke için deprem tahmininde bulunduğu zaman bu açıklamayı medyaya yapamaz. Kandilli hemen bu konuda açıklamada bulundu."

’BÜTÜN MARMARA ETKİLENECEK’
Marmara Bölgesi’nde potansiyel bir tehlikenin her zaman bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Işıkara şunları söyledi: "Bunu herkesin hepimizin kabul etmesi lazım. Bu deprem yarın da olur, 10 sene sonra da olur. İstanbul, Türkiye için çok önemli bir şehir olduğu için, tabi bu depremin sonuçlarının çok hızlı bir şekilde iyileştirilmesi gerekiyor. Marmara’daki potansiyel deprem tehlikesinden yalnız İstanbul etkilenmeyecek. Bütün Marmara etkilenecek. Nasıl Gölcük depreminde hepimiz etkilendik. Aynı şekilde Marmara’daki adaların güney batısındaki potansiyel deprem tehlikesi gerçekleştiği zaman bütün Marmara bundan etkilenecek. Dolayısıyla bu bakımdan İstanbul önem arz ediyor." İstanbul’da ve Türkiye genelinde yapılaşmanın değiştiği de belirten Prof. Dr. Işıkara, "Kent dönüşüm projeleri ki, bu İstanbulda başlatıldı ama, her yerde bunun olması lazım" diye konuştu.