Gündem Redhack operasyonu adliyede sona erdi

Redhack operasyonu adliyede sona erdi

26.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hacker grubu Redhack’e yönelik operasyonda gözaltına alınan 14 kişi dün adliyeye sevk edildi. Oyuncu Barış Atay’ın da aralarında bulunduğu 9 kişi savcılıkça, 5 kişi de mahkemece serbest kaldı

Redhack operasyonu adliyede sona erdi

Redhack’e yönelik Ankara’da yürütülen operasyon kapsamında gözaltına alınan ünlü dizi oyuncusu Barış Atay’ın da aralarında bulunduğu 14 kişinin tamamı serbest kaldı. Atay’ın, sesinin 21 Kasım 2012’de Nor Radyo’ya katılarak açıklama yapan Redhack’in kurucusu “Manyak” rumuzlu kişinin sesine çok benzemesi nedeniyle suçlandığı ortaya çıktı. MIRC sohbet odalarına hangi rumuzla katıldığı bile söylenmeden, Redhack örgütünden talimat almakla suçlandığı da öğrenilen Atay’ın takibe alınmasında, RedHack üyesinin Nor Radyo’da konuştuğu sırada atılan, “barış’ın sesine ne kadar benziyor” şeklindeki bir twitter mesajının etkili olduğu da ortaya çıktı.

Kelepçeyle getirildiler
Ankara Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından Redhack isimli hacker grubuna yönelik operasyonda gözaltına alınan 14 kişi savcılığa sevk edildi. Atay’ın da aralarında bulunduğu şüphelilerin, adliyeye getirilişleri sırasında ellerinin önden kelepçeli olması dikkati çekti. Şüphelilerin bilişim savcılığında ifade vermeleri beklenirken, sürpriz bir karar çıktı.
Bilişim savcılığı, suçun, TCK’nın 326, 327 ve 329. maddelerinde düzenlenen “devletin güvenliğine karşı” işlendiği ve yapılan aramalar sonucu el konulan bilgisayarlardan terör örgütleriyle ilgili olduğu iddia edilen birtakım yazışmaların ele geçirildiği gerekçesiyle dosyayı “görevsizlik” kararıyla özel yetkili savcılığa gönderdi. Özel yetkili savcılık, soruşturmada daha önce TCK’nın 326. maddesinden “görevsizlik” kararı vermiş ve dosyayı bilişim savcılığına göndermişti.

‘Redhack bir suç örgütü’
Bunun üzerine 14 kişinin ifadesi, terör savcıları tarafından alındı. Dosya kapsamında polisin, Redhack hakkında şu tespitte bulunduğu öğrenildi:
“Redhack isimli yapılanmanın Kızıl Dayanışma isimli oluşum üzerinden facebook ve twitter isimli sosyal paylaşım siteleri üzerinden profil sayfaları oluşturarak, Redhack suç örgütü adına paylaşımlarda bulundukları, devlet kurumları, şirketler ve şahıslara ait internet sitelerine yapmış oldukları saldırılar sonucunda illegal yollardan elde ettikleri gizlilik içeren bilgi ve belgeleri yine Redhack suç örgütü adına açmış oldukları internet sitelerinde yayınlayarak devlet kurumlarını, özellikle de güvenlik organlarının çalışmalarını sekteye uğratmak için kurulmuş bir suç örgütü olduğu anlaşılmaktadır.”

‘Manyak mısın?’
Atay, ifadesinde, şunları söyledi:
Soruşturma kapsamında Redhack’in kurucu “Manyak” rumuzlu kişi, MIRC’taki bir sohbet sırasında dedesinin öldüğünü, dedesinden kalan mirasıyla askerlik sorununu halledeceğinden bahsetti. Bu sohbeti takibe alan bilişim polisi, sohbetin geçtiği tarihte Türkiye’de dedesi ölenleri, dedesi ölüp askerlik sorunu olanları ve dedesi ölüp askerlik sorunu olup Fransa’da ikamet edenleri tek tek araştırdı. Polis, araştırma sonunda T.K. isimli kişiyi, İstanbul’da gözaltına alarak, “Manyak mısın?” diye sordu.
“Gezi Parkı eylemlerinde halkı kışkırtacak twet attınız mı?” diye de sorulan T.K., ifadesinde, “Ben manyak değilim. Kendisini tanımam. Gezi eylemleri sırasında yurtdışındaydım. Gezi eylemleri nedeniyle zarar gördüm. Taksim’de kafe işletiyorum” dedi.