Gündem Rekora 3 adım

Rekora 3 adım

27.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeryüzündeki en yüksek 14 dağa çıkmayı hedefleyen milli dağcı Tunç Fındık, 12. zirvesini gördü. Son olarak Board Peak’ın zirvesine çıkan Fındık, Türk bayrağını dalgalandırırken gurur duyduğunu dile getirdi

Rekora 3 adım

Dünyanın en yüksek 14 dağına çıkan ilk Türk olmak isteyen milli dağcı Tunç Fındık, 8 bin 47 metre yüksekliğindeki Broad Peak’ın zirvesine tırmanmayı başaran ilk Türk oldu. Yerkürenin en yüksek 12’inci dağına tırmanan Fındık, üç zirveye daha çıktığında dağcılık olimpiyatının erişilebilecek en büyük unvanını elde edecek.

Haberin Devamı

Fındık, birkaç yıl içinde Pakistan’daki Gasherburm I ve Nangha Pabat ile Nepal’deki Annapurna’ya çıkmayı planlıyor. Yüksek irtifa dağcılığının Türkiye’deki en başarılı ismi Tunç Fındık, 8 bin metreden yüksek 11’inci zirvesini, büyük kaya ve çığ düşme riskine rağmen başarıyla tamamladı. Hepsi Asya kıtasında bulunan 8 bin metreden yüksek 14 dağın zirvesine çıkarak dağcılık sporunun en önemli derecesini elde etmek isteyen Fındık, Karakurum Sıradağları üzerindeki Broad Peak için çok iyi hazırlandı.

Güney Amerika’daki And Dağları’nda yüksek irtifa ve Antalya Geyikbayırı’nda kaya tırmanışı antrenmanları yapan Fındık, 5 bin metredeki ana kampta 22 gün doğanın uygun şartlar sunmasını bekledi. Rüzgarın tırmanışa izin vermesiyle İspanyol Oscar Piug Cadiach, Pakistanlı Ali Sadpara ve Mohammaa Yusuf ile tırmanışa geçen Fındık, çığ riskini göze aldı.

Haberin Devamı

Kar yarıklarının arasında halatla köprü kuran, dik kar duvarlarını teknik tırmanışla aşan 4 uzman dağcı, 8 bin 47 metre yüksekliğindeki zirveye 20 saatte ulaştı.

Fındık, “Broad Peak’i doruğuna ilk Türk çıkışını oksijen kullanmadan gerçekleştirdiğim için çok mutluyum. İyi bir antrenman ve hazırlık döneminin ardından tırmanışı fiziki zorluk yaşamadan başardım. Uzun süren kötü hava döneminin geçmesini beklememiz gerekti. Ülkemizin şanlı bayrağını dünyanın bu yüksek zirvesine çıkartıp dalgalandırmak benim için büyük gurur. Umuyorum hepsinde bunu yaparak ülkemize bu ünvanı getireceğim” dedi.

Rekora 3 adım

120 km yürüdü, eksi 30 derecede zirveye çıktı

Tunç Fındık, 8 bin metreden yüksek 14 zirvenin bulunduğu Orta Asya’daki Himalaya ve Karakurum sıradağlarına çıkarak dünya dağcılık maratonunu kazanan ilk Türk olmayı hedefliyor. İstanbul Büyük Havalimanı (IGA) ana sponsorluğunda, The North Face, Metabolik Cerrahi ve Teknomobil desteğiyle Pakistan’a giden Fındık, Godwin Austen buzulundaki 4 bin 900 metre yükseklikteki ana kampa 120 kilometre yürüdü. İspanyol dağcı Oscar Cadiach bu zirve ile dünyadaki tüm 8 bin metreden yüksek dağlara çıkmış oldu. 44 yaşındaki Fındık, Nanga Parbat (Pakistan-8.125 metre), Gasherbrum 1 (Pakistan 8.035 metre) ve Annapurna (Nepal-8 bin 91 metre) zirvelerine çıktığında 14 zirveyi tamamlamış olacak.

Rekora 3 adım

Yazarlar