Gündem RTÜK Pokemon’u yutacak mı?

RTÜK Pokemon’u yutacak mı?

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı, Pokemon adlı çizgi filmin ruh sağlığı için tehlikeli olduğuna karar verdi. Son sözü RTÜK söyleyecek

RTÜK Pokemon’u yutacak mı

RTÜK Pokemon’u yutacak mı?

Sağlık Bakanlığı, Pokemon adlı çizgi filmin ruh sağlığı için tehlikeli olduğuna karar verdi. Son sözü RTÜK söyleyecek

GÜNSELİ ÖNAL Ankara

Sadece Türkiye’de değil, tüm dünya çocuklarında bağımlılık yaratan Pokemon adlı çizgi film, RTÜK’ün gündemine girdi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde çeşitli üniversitelerden bir araya gelen altı bilim adamı "Pokemonöun çocuklar üzerindeki zararlı etkilerini inceleyerek rapor hazırladı ve bu raporu Radyo Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) sundu.
Raporu gündemlerine alan RTÜK Başkanı Nuri Kayış, önümüzdeki günlerde Pokemon’un kaderini belirleyecek. RTÜK, sakıncalı olduğuna karar verirse Pokemon’a yayın yasağı gelecek. Sağlık Bakanlığı’nın raporuna göre, Pokemon’un çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri şöyle:
• Oyun içinde yaşanan şiddet daha kolay benimseniyor.
• Kazanılan başarının kendi yaratıcılığıyla değil, yapay ve dış kaynaklarla oluşmasına yol açıyor.
• Özdeşim kurulan kahramanların kimi zaman iyi kimi zaman kötü olarak verilmesinden dolayı çocuklarda kavram kargaşası meydana geliyor.
• Özdeşim kurulan kahramanların kendilerini kolayca tehlikeye atmasından dolayı küçük yaştaki çocuklar "tehlike" kavramlarını değerlendiremiyor.
• Çocuklar gerçek yaşama yabancılaşıyor.
• Yanıp sönen parlak ışıklar, bazı çocuklarda nöbetlere neden olabiliyor.
• Pokemon kartları da "Hepsine sahip ol" sloganıyla çocuğa kapitalist düzenin kurallarını aşılıyor. Ayrıca çocuklar daha çok karta sahip olmak için hırsızlık ve şiddete başvurabiliyor.

Lego’yu da vurdu
Pokemon çılgınlığı, Danimarkalı oyuncak üreticisi Lego’nun satışlarına da darbe indirdi. NTVMSNBC’deki habere göre; Lego bu nedenle son bir yıl içinde 500 milyon Danimarka Kronu zarar etti. Öte yandan Lego’nun Kuzey ve Güney Amerika’daki fabrikalarında, 300 kişinin işine son verilecek.



GÜNCEL