Gündem Sagalassos aynı Pompei

Sagalassos aynı Pompei

30.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Akdeniz’in en büyük arkeolojik girişimi olarak kabul edilen Burdur’daki Sagalassos Antik Kenti’nde kazı çalışmalarını yürüten Prof. Jeroen Poblome, “Sagalassos Roma tarihi ile ilgili Pompei’nin yanında gösteriliyor. Burası sadece turizm değil, bilimsel araştırmalar açısından da çok önemli” dedi.

Sagalassos aynı Pompei

Burdur’un Ağlasun İlçesi’ne 7 kilometre mesafede bulunan ve ilk yerleşim izleri milattan önce 4.200 yıllarına dayanan Sagalassos antik kenti, Akdeniz’in en büyük arkeolojik girişimi olarak kabul ediliyor. Bölge, 1990 yılında dünyaca ünlü arkeolog Prof. Dr. Marc Waelkens tarafından keşfedildi. Anadolu’nun kültürel ve tarihsel zenginliğinin gün yüzüne çıkarılması için yapılan çalışmalarda, 2010 yılında Sagalassos’un en görkemli yapısı ‘Antoninler Çeşmesi’ gün yüzüne çıkarıldı.

Haberin Devamı

Çok misafirperverler

O çeşmeyi bulan ekibin başında da 4 yıldır Prof. Jeroen Poblome var. Prof. Jeroen Poblome, 28 yıl önce Belçika ordusunda askerlik görevini yaparken davet üzerine özel izinle Ağlasun’a gelmiş. O günden beri dönem dönem Ağlasun’da yaşayan Prof. Poblome, bölgede en çok tanınan simaların başında geliyor. Ağlasun’da çalışan işçiler ve halkla bağlarının çok güçlü olduğunu belirten Pablome, “Ağlasun’a çok alıştık. Yılın 3 ayı buradayız. Eylül ayına doğru Belçika’ya geri dönüyoruz. İşçilerimizle her zaman irtibattayız. Farklı ülkelerdeyiz ama bağlantıyı hiç koparmayacağız. Ağlasun’da 28 yılım geçti. Yüzey araştırmaları yapmak için gittiğimiz her bölgede, her köyde bizi ağırlamak istiyorlar. Çok misafirperver bir yöre halkı var. Mesela, birkaç sefer arkadaşlarımız yolda cüzdan ve gözlüklerini düşürdüler. Ağlasunlular buldukları cüzdanları ve gözlükleri olduğu gibi dokunmadan bize geri getirdiler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sagalassos aynı Pompei

‘Agora’dan girilecek’

Prof. Poblome, kazılarda gelinen son nokta ve çalışmalarla ilgili de şu bilgileri verdi, “Sagalassos’un anıtsal merkezinin büyük bir kısmı ortaya çıktı. Arkeolojik kazılara, kentin en eski kamusal yapılarından biri olan ve Yukarı Agora’nın doğu kenarında yer alan Pazar Binası’nda, yine Agora’nın güneybatısında yer alan kentin belediye idare binası olan Prytaneion’da ve Yukarı Agora’ya çıkan ana cadde üzerinde devam ediyoruz. Cadde kazıları tamamlanınca ziyaretçiler, Yukarı Agora’ya kentin özgün ana caddesinden yürüyerek yaklaşacak ve restore edilmiş anıtsal Agora kapısından girebilecek. Sagalassos gibi yerlerde bütün Roma dünyası için örnek araştırmalar yapılabiliyor. Her 5 yılda bir klasik arkeologların bir araya geldiği konferansın açılış konuşmasında Sagalassos’tan bahsediliyor. Pompei, Roma’yı araştıran arkeologlar için çok önemli bir yer. Şimdi Sagalassos’ta Roma tarihi ile ilgili Pompei’nin yanında gösteriliyor.”

Altı ayda 40 bin ziyaretçi

Sagalassos Antik Kenti gün geçtikçe yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Burdur Müzesi’nden alınan bilgilere göre, Sagalassos’u 2019 yılının Ocak ayında 667, Şubat’ta bin 256, Mart’ta bin 788, Nisan’da 5 bin 434, Mayıs’ta 6 bin 53, Haziran’da 12 bin 542, Temmuz’un ise ilk iki haftasında 12 bin 728 kişi ziyaret etti.