Gündem Sağlık hizmetleri kampüsü Bilkent

Sağlık hizmetleri kampüsü Bilkent

21.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

‘Dünyanın tek parçada yapılan en büyük hastanesi’ unvanını taşıyan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, en son teknolojinin uygulandığı bir sağlık üssü oldu

Sağlık hizmetleri kampüsü Bilkent

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi tam kapasiteye ulaştığında 4 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. GE Sağlık Türkiye Genel Müdürü Yelda Ulu Colin, “Tek hastane gibi düşünülmemeli, burası sağlık hizmeti kampüsü” dedi. Türkiye’nin sağlık alanındaki en büyük “Kamu Özel İşbirliği” projesi olan ve dünyanın tek parçada yapılan en büyük hastanesi unvanını taşıyan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin martta açılmasının ardından, GE Sağlık Türkiye Genel Müdürü Yelda Ulu Colin, CCN Holding CEO’su Murad Bayar, CCN Holding Genel Müdürü Timur Balta, hastanede kullanılan son teknoloji sağlık ekipmanları konusunda GE Sağlık & Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü’nde bilgilendirme toplantısı yaptı.

Haberin Devamı

Yeni jenerasyon cihazlar

Hasta yakınlarının konaklayabilmesi klinik bir otel, yüksek güvenlikli adli psikiyatri ve fizik tedavi hastaneleri de olan hastane için Yelda Ulu Colin, “Tek hastane gibi düşünülmemeli, burası sağlık hizmeti kampüsü. Yoğun bakım cihazları ise hastayı minimum seviyede yoğun bakımda tutmayı amaçlarken cihaz, hastanın tek başına soluk alıp veremediğini tespit ediyor, raporluyor” dedi.

Colin, yeni jenerasyon MR cihazlarıyla ilgili olarak, “Eskiden bir beyin çekimi 30-40 dakika arasında sürerken, bu teknoloji sayesinde 5-6 dakikaya kadar süre kısalıyor. Eskiden kullanılan coiller 6 kilo ağırlığındayken, bu coil 1-2 kilo aralığında. Nefes tutamayan hastalara kolaylık sağlıyor ve doktorun elindeki görüntü kalitesi yüksek oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Colin, “Hastane ortamı daha aydınlık ve ferah, hastanın rahatlığı esas alınıyor. Cihazların hızı, randevu sürelerini kısalttı. Tomografide günlük 300 hastaya çıkıldı. Yeni dedektör sistemiyle imaj kalitesi yükseldiği için nükleer tıp uzmanı daha güvenli tanı koyuyor” diye konuştu.

Tomografide devrim

Türkiye’de üç tane kurulu çok ender ileri teknoloji ve bir bilgisayarlı tomografi cihazı hakkında bilgi veren Colin, “Cihaz 512 kesit alabiliyor. Tek kalp atımında kardiyak çekim yapabiliyor. Çok düşük dozda radyasyon veriyor. Bu cihazla insandan kaynaklanan engellerden uzak her durumda atan kalbi görüntüleyebiliyor ve kalbin ritmini azaltmak için hastaya ilaç verilmesine gerek duyulmuyor” dedi. Kampüsteki yenilikçi çözümleri aktaran Colin, “GE-Revolution (Devrim) cihazı adı gibi devrimsel bir teknoloji. Şu anda 0.28 saniyede çekiyor, bir sonraki aşamada ise 0.2 saniyeye kadar inmesi hedefleniyor” diye konuştu.Yılda 1 milyar doların üzerinde araştırma geliştirmeye bütçe ayrıldığını kaydeden Colin, “Müdahale sürelerinin yükseldiğini, hastaya verilen randevu sürelerinin azaldığını, çekim ve raporlama sürelerinin kısaldığını ve hastaya verilen ilaç dozlarının azaldığını kısa zamanda gözlemledik, burası göz bebeğimiz olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Balta ise, “Şu anda 2 bin 500 çalışanı bulunan hastane tam kapasiteye ulaştığında 4 bin 500 ila 5 bin arasında personel kadrosuna ulaşmayı hedefliyor. Hastanenin orta alanından bir tünelle 6 farklı binaya geçiş yapılabiliyor. Hastayı yürütmemeye dayalı bir sistem kurulu. Dışarıya çıkmadan istenilen bölümlere koridor sayesinde ulaşılabiliyor” dedi.

‘Ciddi yatırım var’

Hizmetlerin doluluk oranı garantisiyle ilgili, miktara bağlı hizmetler olarak adlandırdıkları altı hizmet olduğunu belirten Balta, “Bu hizmetlerde ciddi yatırımlar var. Bu yatırımların karşılığında devletin, hastanenin doluluk oranına göre belirlemiş olduğu bazı rakamlar var. Bu doluluk oranını geçtikten sonra da her hizmetle ilgili devletin bir ekstra indirim hakkı daha oluyor” ifadelerini kullandı.

Murat Bayar ise, “Binanın altında medikal sığınak alanı var. Yaklaşık 200 hastaya bakabilen alt yapı sistemi mevcut. Acil durumda kullanıma hazır. Hastanenin erişkin, kadın doğum, çocuk ve ambulans olmak üzere üç tane acil girişi var” dedi.