Gündem Sanal zorbalığa dikkat

Sanal zorbalığa dikkat

28.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çocuklar internette en fazla sanal zorbalığa ve cinsel istismara maruz kalıyor. Uzmanlar bunun önüne geçmek için çocuğun yaşına uygun şekilde cinsellikle ilgili bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor

Sanal zorbalığa dikkat

İnternet ve sosyal medyada çocuklar için iki önemli tehdit bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, bunlardan birinin cinsel istismar diğerinin ise sanal zorbalık olduğunu belirtiyor. Sanal zorbalığın çocukların benlik algıları ve bunun gelişimiyle doğrudan ilişkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Erken müdahale çok önemli” diyor.
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Çocuk Üniversitesi’nde yapılan “İnternet ve Sosyal Medya Araçlarının Güvenli ve Etkin Kullanımı” atölyesinde, ilkokul öğrencilerine internetin tehlikeleri ve korunma yolları anlatıldı. Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Harma, “Sanal zorbalığın en sık görülme biçimi kişiyi diğer arkadaşlarına karşı küçük düşürücü, aşağılayıcı biçimde sosyal medya hesapları aracılığıyla zor durumda bırakmayı içerir. Çocukların bu zorbalığın bir hak ihlali olduğunun farkına varmaları gerekir. Bir diğer sosyal medya ilişkili yaygın tehdit ise cinsel istismardır. Çocukların bu cinsel istismar sürecinde aktör olma ya da izleyici olma ihtimalleri vardır. Atölyelerde bu konular üzerinde duruluyor” dedi.
Harma, internet ve sosyal medya araçlarının güvenli kullanımının tamamen kullanıcının biyolojik ve psikolojik yaşıyla ilişkili olduğunu, çocukların sanal zorbalık, cinsel istismar gibi kavramlara alışık olmadığı için özel bilgilendirmelere ihtiyaç duyduklarını, ihlallerin çoğunun farkındalık dışı gelişen durumlardan oluştuğunu söyledi.

Haberin Devamı

Aileler için altın kurallar

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Harma, güvenli internet ve sosyal medya kullanım kültürünün yerleşmesi için hem çocuklara hem de anne babalara büyük rol düştüğünü belirterek, anne babaların uygulaması gereken altın kuralları şöyle sıraladı:
- “internet ve sosyal medya yasak elma değildir”. Çocukların doğal ilgi ve ihtiyaçlarına kayıtsız kalmadan, sanal ortamda birlikte oluşturacakları bir güvenli internet protokolüne ihtiyaç vardır. Bu internet sağlayıcıların sunduğu “aile filtresi”nden çok daha güvenli bir yoldur.
- Psikoloji çalışmalarından biliyoruz ki bir uyaran ne kadar yasak ve ulaşılması zor ise kişiye daha çekici gelmekte, ona ulaşmak için fazlaca efor sarf etmektedir. Dolayısıyla nedenleri açıklanmayan internet ve sosyal medya kullanımındaki kısıtlama yasak elmayı daha cezbedici yapmaktan öteye gitmeyecektir. Bunun yerine ailelerin çocukların bu ilgi ve isteklerini daha olumlu alana kanalize etmeleri önerilebilir.
- Somut bir örnek vermek gerekirse, Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya mecralarında harcadığı zamanda yine internet ortamını kullanarak birlikte oynanabilecek, rekabet gerektiren oyunların birlikte oynanması olabilir. Yani ortadan kaldırmak ya da azaltmak istediğiniz bir davranışı ona eşdeğer başka bir etkinlikle doldurmanız gerekebilir.
- Kuralların ve güvenli internet kullanımı biçimlerinin ortak kararla, çocuğu ikna ederek yapılması gerekiyor. Kuralları beraber koyan çocuk bu kurallara sahip çıkacak, ebeveynin olmadığı durumlarda da bu kurala uygun davranacaktır. Bu birlikte kural koyma ve uygulamanın ayrıca çocuğun benlik gelişimi ve kendini düzenleme becerileri üzerinde olumlu etkilerinin olacağını beklemek gerçekçi bir beklentidir.

Haberin Devamı

Modern zamanların Çelebileri

Dünyayı gezmek istiyor ancak maddi gücünüz yeterli olmadığı için yapamıyor musunuz? Türkiye’nin en çok gezen insanları dünyayı gezmenin en ucuz yollarını İKBU’da anlatacaklar

Türkiye’nin Çelebileri dünyayı gezmenin kolay ve ucuz yollarını anlatmak üzere İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nde bir araya geliyor. İnterrail Türkiye ekibinin organize ettiği “Seyahatname- Gezginler Buluşuyor” etkinliği, 11 - 12 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Gezginler buluşmada öğrencilerle maceralarını paylaşacak. İkinci gün ise katılımcılara çekilişlerle hediyeler dağıtılacak.
Gezgin ruhu anlatılacak
Gezginler Buluşuyor Seyahatname etkinliği “Çok gezen mi, çok okuyan mı bilir?” sorusuna cevap bulmak isteyen ve bir an önce sırt çantasını alıp yola çıkmak isteyen gezginlere de cesaret verecek. Yola çıkmak için size gereken ufacık kıvılcımı verebilecek Alper Metin, Bestami Köse, Burak Akkul, Burcu Canbulat, Nonstop Otostop, Onur Kutlu Gago, Özcan Bostancı, Sevil Mert, Taflan Kandemir gibi isimler gezgin ruhunu anlatacaklar.
İnterrail Türkiye grubunun yöneticisi Bestami Köse, “Bu etkinliğe gelen insanların içindeki cesaretleri ortaya çıkartıp, kâr amacı gütmeden gönüllü bir ekiple birlikte seyahat felsefesi aşılamayı hedefliyoruz. Etkinliğe katılım ve ücretsiz davetiye için www.gezginlerbulusuyor.com adresine girmeniz yeterli” dedi.

Haberin Devamı

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

Haberin Devamı

Amacı, siyaset biliminin teorik birikimini kamu yönetimi alanındaki uygulamalarla birleştirmektir. Siyaset bilimi alanında klasik ve çağdaş siyasal kuramlar, karşılaştırmalı siyaset ile güncel siyasal konular; kamu yönetimi alanında ise kamu maliyesi, devlet ve bürokrasi derslerine yer verilmekte.
Bu bölümü tercih edecek öğrencilerde, Türkiye’de ve dünyadaki gelişmeleri ve yaklaşımları takip etmeye çalışan bireyler olmak gibi özellikler beklenir.

İKBU’nun ayrıcalıkları
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi yüzde 100 İngilizce öğrenim yapar. Öğrenciler, “Cooperative Education (Co-Op)” programı kapsamında, ilgili bir devlet kurumu, sivil toplum örgütü ya da medya kuruluşunda çalışarak gerçek iş ortamında tecrübe kazanma olanağına sahiptirler. Öğrenciler, eğitimlerinin 2. ya da 3. yılında Erasmus Öğrenci Değişim Programı kapsamında, bir ya da iki dönem süresince Avrupa’daki anlaşmalı üniversitelerde eğitim alabilirler. Öğrenciler, başta hukuk, uluslararası ilişkiler olmak üzere çeşitli bölümlerle yandal ya da çift anadal yapabilmi olanağına sahip. Ayrıca öğrenciler, akademik bilgileri ve dünya görüşünü seminer, konferans, proje, kulüp etkinleri gibi ders dışı faaliyetlerle geliştirme, farklı alanlarda uzmanlaşmaya olanak sağlayan çok sayıda bölüm seçmeli dersiyle bölüm dışından (uluslararası ilişkiler, tarih, hukuk, vb.) alınabilecek seçmeli derslerle ilgi alanları doğrultusunda eğitim alabilme imkanlarına sahipler.

Haberin Devamı

Bahar Şenliği’nde Athena sahnede

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi (İKBU), Bahar Şenliği’nde bu yıl ünlü rock müzik grubu Athena’yı ağırlıyor. İKBU Genel Sekreteri Boğaçhan Çanak, öğrencilerin Bahar Festivali ile bir yılın stres ve yorgunluğunu üzerlerinden atacaklarını, uluslararası öğrencilerle daha sıkı ilişkiler kuracaklarını belirterek, “Her şey öğrencilerimiz için. Ayrıca bu tür festivalleri de öğrencilerimiz düzenliyor. Biz de yönetim olarak her türlü katkıyı sağlıyoruz” dedi.
İKBU Bahar Şenliği’nde 15 Mayıs’ta üniversitede yapılacak Athena konserinin yanı sıra, 14-15 Mayıs 2015 tarihlerinde 2 gün boyunca eğlenceli yarış ve turnuvalar, bungee jumping, robot dövüşü, dev jenga, karaoke, canlı langırt gibi pek çok oyun yer alıyor. Pal FM canlı yayın bağlantılarıyla Scoda ise sürüş keyfi ile şenlik boyunca öğrencilere eşlik edecek. İKBU öğrenci kulüpleri de çeşitli etkinliklerle şenliğe renk katacak.

İKBU Paris’te

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fahri Erenel, Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilen Paris Maratonu’nda 42 km 195 metrelik mesafeyi, 4 saat 32 dakikada koşarak başarıyla tamamladı.
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi tişörtüyle koşan Yrd. Doç. Dr. Erenel, 50 farklı ülkeden 54 bin koşucunun katıldığı maratonla ilgili “Parislilerin yoğun ilgisi ve son derece planlı bir organizasyon altında koşmanın keyfini yaşadım. Maraton koşmak, koşulduğu mesafe ve koşu öncesi hazırlık sürecini dikkate aldığınızda; sabır, irade, azim, dayanıklılık, planlı ve hedef odaklı çalışma, iç motivasyon başta olmak üzere birçok faktörün bir arada bulunmasını gerektiren yalnızca bir spor dalı değil, multidisipliner bir bilim dalı” dedi.

Kariyer günleri

İKBU Kariyer Günleri, iş dünyasının uzman isimlerini ve firmalarını, öğrencilerle buluşturdu. İKBU Co-Op Koordinatörlüğü ve fakülteler işbirliğiyle birincisi düzenlenen Kariyer Günleri’nde öğrenciler, sektörlerinin önde gelen firmalarının yöneticileriyle birebir görüşerek, merak ettikleri her soruyu paylaşma imkanı buldular. Etkinlik kapsamında seminerlerin yanı sıra firmaların standları da yer aldı.