Gündem Sanat mahkeme kapısına düştü

Sanat mahkeme kapısına düştü

04.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sanat eserlerinin giderek uçan fiyatları ve neyin ‘sanat eseri’ olarak tanımlanıp tanımlanamayacaklarına ilişkin tartışma artık sanat uzmanları ve tarihçilerini aştı; mahkeme salonlarına taşındı

Sanat mahkeme kapısına düştü

ABD’de yaymnlanan Wall Street Journal gazetesi yazarı Eric Felten “Neredeyse her ay bir eserin otantikliğini ya da mirasçılarının belirlenmesi için dava açıldığına tanık oluyoruz. Sanat tarihçileri ya da felsefecilerin yerine hukuk adamları sanatı tartışıyor. Artık sanatın doğası hakkında Aristoteles’in takipçileri değil yargıçlar hüküm veriyor. Mahkeme estetiği çağındayız” yorumunu yaptı. Felten örnek olarak yakın zamanda sanat dünyasında konu oldukları davalarla büyük tartışma yaratmış iki eseri örnek verdi.

26 milyon dolarlık dava
Sol Le Witt’in sözleşmeler aracılığıyla diğer ressamlara çizdirdiği ‘Wall Drawings’ (Duvar Boyamaları) serisine ait bir tablonun sözleşmesi kaybolduğu için eseri satan galeriyle tabloyu satan davalık oldu. Manevi zararları hesaplarken mahkemenin sözleşmenin de sanatsal bir eser olup olmadığını değerlendirmesi gerekecek. Cady Noland’ın 1990 tarihli Cowboys Milking eserini satan Sotheby’s müzayedesine açılan 26 milyon dolarlık dava da tartışmların odağında.

Haberin Devamı

Odaklanmak için müzeye
Teknolojinin yaygınlaşmasıyla insanların odaklanma sürelerinin 12 dakikadan 5 dakikaya düşmesinden yola çıkan ABD’nin prestijli tıp fakülteleri ilginç bir uygulama başlattı. Yale Üniversitesi öğrencileri ilk yıl zorunlu olarak müzeye gidip 1800’li yıllara ait portreleri inceliyor. Öğrencilere 15 dakika resmi inceledikten sonra portredeki kişinin olası rahatsızlıklarını sıralaması isteniyor. Bulgulara göre, katılan öğrencilerin teşhis koyma yeteneği yüzde 10 arttı.
DIŞ HABERLER