Gündem Sanıkları önce sevindirdi sonra şikâyetçi oldu

Sanıkları önce sevindirdi sonra şikâyetçi oldu

19.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

28 Şubat davasında dinlenen Kazan, mahkemede sanıklardan şikayetçi olmadığını söyledi, ardından dilekçe ile şikayetçi oldu

Sanıkları önce sevindirdi sonra şikâyetçi oldu

Merhum Necmettin Erbakan’ın liderliğindeki Refahyol hükümetinin düşürüldüğü iddiasıyla 103 sanığın yargılandığı davada dinlenen dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan, sanıklardan şikayetçi olup olmadığı sorusuna, “Şikayetçi değilim” yanıtını verdi. Duruşma salonundaki sanıklardan emekli generaller Çevik Bir ve Köksal Karabay, Kazan’a saygılarını sunarak, teşekkür etti. Sanıklardan şikayetçi olmadığını söyleyerek sanıkların sevinmesine yol açan Kazan, akşam saatlerinde ise mahkemeye dilekçe ile başvurarak şikayetçi olduğunu bildirdi.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 28 Şubat davasında Şevket Kazan ifade verdi. O dönemde yapılanlar karşısında üzüntü duyduklarını anlatırken ağlayan Kazan, “3 Kasım 1996’da Susurluk meydana geldi. 28 Şubat’a kadar yıpratılmak için özellikle ANAP tarafından işletildi” dedi.
Kazan, “Hükümeti güç duruma sokan sadece askerler değildi. Rantiyeci medya vardı. Bir taraftan asker, bir taraftan Yargıtay Başsavcısı, bir taraftan medya bizi istifaya götürdü. Bu değerli arkadaşlar içinde arkadaşlarımız var” diye konuştu.

Ben şikâyetçi değilim
Mahkeme Başkanı Fevzi Şıngar, Kazan’a, “Size yönelik tehdit oldu mu?” diye sordu. Kazan, “Hayır, maruzatım bundan ibaret” dedi. Kazan, Şıngar’ın, “şikayetçi misiniz” sorusu üzerine, “Hayatımın en zor kararıdır, bu dosya için şikayetçi olmak. Ben şikayetçi değilim” dedi.
Bu arada söz alan sanıklardan Çevik Bir, Kazan’a şikayetçi olmadığı için teşekkür etti. Avukatı İsmail Aydos, Kazan’ın duygusal bir ortamda konuştuğunu belirterek, tekrar şikayetçi olup olmadığının sorulmasını talep etti. Mahkeme başkanının tekrar sorması üzerine Kazan, “Savcılıkta şikayetçiydim. Her insanda vicdan var. Ben de insanım, şikayetçi değilim” ifadelerini kullandı. Kazan salondan ayrılırken, bazı sanıklar Kazan’a teşekkür etti.

Mahkemenin önüne gelmişler
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kazan, “Duruşmada neden şikayetçi olmadınız” sorusuna “Kimi kime şikayet edeyim? Benim vicdanım, kendi muhasebem. Kitaplarımda yazmışım, mahkemenin önüne gelmiş ve mahkeme de muhatap olmuşlar. Bu bir insan için adeta cezaevine girmek kadar önemli bir şeydir. O kitap olmasa gelecekler miydi?” yanıtını verdi.

Akşam dilekçe verdi
Kazan’ın, akşam saatlerinde ise Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe vererek sanıklardan şikayetçi olduğunu bildirdi. Mahkemenin, Kazan’ın davaya müşteki olarak kabul edilip edilmeyeceğini bugünkü duruşmada karara bağlaması bekleniyor.