Gündem Savcılardan ‘ağız birliği’ iması

Savcılardan ‘ağız birliği’ iması

03.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emekli Oramiral Özden Örnek’in emekli Orgeneral Aytaç Yalman’la ‘konçertoya devam’ konuşmasının ayrıntıları ortaya çıktı. Savcılar konuşmayı Örnek’in ‘Darbe Günlükleri’ni kabul ettiği yönünde değerlendiriyor

Savcılardan  ‘ağız birliği’ iması

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’in, ‘Darbe Günlükleri’ soruşturması kapsamında verdiği ifadede geçen eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman’la ‘konçertoya devam’ konuşmasının ayrıntıları ortaya çıktı. Dönemin özel yetkili savcıları Fikret Seçen ve Zekeriya Öz’ün, ifade işlemi sırasında tapesini okuduğu telefon görüşmesine göre, Örnek, Yalman’la ifade süreciyle ilgili görüş alışverişinde bulunuyor. Konuşmanın sonunda Örnek, Yalman Paşa’ya ‘Konçertoya devam’ diyor. İfade tutanağına göre savcılar söz konusu konuşmadan Örnek’in “Darbe Günlükleri”ni kabul ettiği yönünde değerlendiriyor. Ancak Örnek, konuşmayı hatırlamadığını ve emekli komutanlarla “fikir birliği içerisinde ifade vermek için” bir görüşme yapmadığını söylüyor.
Milliyet’in geçtiğimiz günlerde manşetinde “Konçerto sorgusu” başlığıyla yer alan haberde, Balyoz Planı davası kapsamında 20 yıl hapis cezasına çarptırılan emekli Oramiral Özden Örnek’in yeni kitabı “Sözde Darbe Günlükleri”ne yer verilmişti. Kitapta o dönem Beşiktaş’taki adliyeye giderek dönemin özel yetkili savcıları Fikret Seçen ve Zekeriya Öz’e ifade verdiklerini anlatan Örnek, “Savcı Zekeriya Öz damdan düşer gibi ‘Konçerto nedir?’ diye sordu. Acaba beni mi sınıyor yoksa müzik kültürü mü yok diye, bu kez ben sordum. O zaman elindeki bir kağıttan bana gösterdi. Telefonlarım dinlenmişti. Aytaç Yalman Paşa beni bir sebeple aramış ve konuşmuşuz. Ben de sonunda ‘Endişelenmeyin, konçertoya devam’ demişim. Onlar ise bunu bir eylemin kod adı zannetmişlerdi. Sarıkız, Alabanda, Yakamoz gibi herhalde” demişti.
Örnek’in kitabında söz ettiği “Konçertoya devam” konuşmasınının ayrıntıları, ifade tutanağında yer aldı. Tutanağa göre savcılar Seçen ve Öz, Örnek’e, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ile yaptığı bir telefon konuşmasını sordu. 25 Mart 2009’da Örnek ile Yalman arasında geçen konuşmada Örnek ve Yalman şunları konuştu:

Haberin Devamı

‘Sen şöyle söyleyeceksin’

Aytaç Yalman: Sen bu iddianamede, sana ait olmadığını zaten söylemedin mi?
Özden Örnek: Söyledim, Hurşit Tolon benim günlüklerimden daha evvel haberdarmış, yani öyle diyorlar. Ondan sonra, üçüncü konu da şu; İbrahim’in, sizin ve benim Ergenekoncularla...
A.Y: Hiçbir alakamız yok bizim
Ö.Ö: Ama ilgisi araştırılacak. Basının etkisiyle öyle değerlendiriyorum ben tabi, elimde başka belge varsa söylediğimi geri alıyorum, tamam mı? Yani daha fazla şüphe uyandıracak başka bilgi ve belge varsa tamam ona bir şey yok, onu gideriz mahkemede hallederiz, bu günlükler bana mı aitmiş yoksa başkasına mı aitmiş, tamam mı? Onları siz hiç kafanıza takmayın, o yazılardaki sözlerin ve cümlelerin benim tarafından yazıldığını ispat etmek zorundalar.
A.Y: Senin ilk mahkemede vermiş olduğun bu günlüklerin sana ait olmadığı hususundaki fikrinde ısrarcı olarak devam ediyorsun benim anladığım kadarıyla?
Ö.Ö: Gayet tabi ki.
A.Y: Söyleyemezsin zaten de.
Ö.Ö: Ben ne Sarıkız’ın ne Ayışığı’nın ismini duydum.
A.Y: Sana dedim ya, ben bunun adını ilk defa duyuyorum. Bu eylemlerin bir takım eylemler yapacaklarmış. Bunları bilmiyorum ama bunlar sen şöyle söyleyeceksin, ben böyle söyleyeceğim, İbrahim Fırtına da öyle söyleyecek... Ee geriye bir şey kalmaz ki zaten, öyle mi? Şener de muhtemelen öyle söyleyecektir.
Ö.Ö: Konçerto’ya devam...

Haberin Devamı

‘Fikir birliği için görüşmem olmadı’

Konuşmanın arkasından savcılar, Örnek’e “Günlüklerin açıkça size ait olduğunu ifade ettiğiniz fakat basının etkisiyle inkar ettiğinizi, şayet günlüklerle ilgili daha fazla delil ortaya çıkarsa o durumda söylediğinizi geri alacağınızı ve bu işi mahkemede halledeceğinizi söylediğiniz anlaşılmaktadır” diyerek ne diyeceği soruldu. Örnek ise “Görüşme içeriğini şu an hatırlamıyorum ancak doğru olabilir. Benim Aytaç Yalman ve İbrahim Fırtına ile fikir birliği içinde ifade vermek hususunda bir görüşmem olmadı” cevabını verdi.