Gündem Şehir efsanesi hüsranla bitti

Şehir efsanesi hüsranla bitti

13.08.2009 - 10:53 | Son Güncellenme:

.

Şehir efsanesi hüsranla bitti

Definenin yerini gösterdiği söylentisiyle fiyatı 10 kata kadar artan lüks lambasının efsanesi hüsranla sonuçlandı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bir süre önce kaçak kazı yapanlar arasında "lüks lambalarının hava basıncını gösteren manometrelerinin, define bulunan bölgede titreyerek sinyal verdiği" söylentisi yayıldı.

Şehir efsanesi haline gelen, kulaktan kulağa, ilden ile yayılan bu söylenti sonucu, eski eşya satıcıları ve antikacılar yoğun şekilde lüks lambası satmaya başladı. Piyasada ortalama 100 ila 150 liraya satılan lüks lambalarının fiyatı, yoğun talep sonucu bir anda 500 liraya, bazı illerde de bin liraya kadar çıktı. Şehirlerde lüks lambası bulamayan kimi define meraklıları, ilçelere ve köylere kadar giderek lüks lambası toplamaya başladı.

Gece yaktıkları lüks lambalarını maden arama dedektörü gibi kullanan define avcıları, günlerce süren aramalardan bir sonuç alamayınca, umutlarını yitirerek bu yöntemi bıraktı. Yüksek fiyatlarla satın alınan lüks lambaları da şimdi yeniden eski eşya satıcılarında ve antikacılarda tanesi 100 liraya alıcı beklemeye başladı.

Yaklaşık 50 yıldan beri eski eşya ve antika eşya alım satımı yapan Osman Yıldırım, AA muhabirine, define arayanların rağbet ettiği lüks lambalarından 4 ay önce elinde hiç kalmadığını, şimdi ise lüks lambası satmak için müşteri bulamadığını anlattı.

Defineciler arasında yayılan söylentinin aslının olmadığını, ancak lüks lambası satışlarının bir dönem çok hareketlendiğini belirten Osman Yıldırım, şu bilgileri verdi: "Lüks lambalarının depolarının üzeride bulunan, hava basıncını gösteren manometrelerin içerisindeki civanın definenin yerini gösterdiği ve titrediği dedikodusu tamamen asılsız çıktı. Bundan 4 ay önce piyasada satmak için lüks lambası bulamıyorduk. İstanbul’dan bile Kayseri’ye lüks lambası almaya gelenler oldu. 100 liralık lambalar, 500 liraya, hatta bin liraya çıktı. Söylentinin aslı olmayınca defineciler ellerindeki lüks lambalarını şimdi bize getirip ucuz fiyata geri satıyorlar. Ben, elimdeki lüks lambalarına şimdi 100 liraya müşteri bulamıyorum." LPG’li ocak ve gaz lambası satıcılarından Mustafa Çadırcı da, 4 ay önce çok sayıda kişinin kendisine lüks lambası satın almak için geldiğini, ortaya atılan söylentinin asılsız çıktığını belirterek "define arayanlar zaten hayalci kişilerdir. Basıncı gösteren manometre defineyi nasıl gösterir" diye konuştu.

-LÜKS LAMBALARI-

Haberin Devamı

Elektriğin olmadığı dönemlerde aydınlatma amacıyla kullanılan, Avrupa ülkelerinden ithal edilen lüks lambaları, içindeki direği ispirto ile ısıtıldıktan sonra ipekten yapılan flamanı pompalamayla buharlaşan gaz yağıyla yanarak beyaz renkli ışık veriyor. Halk arasında "Löküs" diye bilinen lüks lambaları artık şark köşelerini ve antika eşya satıcılarının vitrinlerini süslüyor.