Gündem Şehir Tiyatroları siyahlar içinde

Şehir Tiyatroları siyahlar içinde

27.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Levent Üzümcü’nün İBB Şehir Tiyatroları’ndan ihraç edilmesine tiyatronun Genel Sanat Yönetmenliği siyah kıyafetler giyerek tepki gösterdi. Kararın antidemokratik olduğu vurgulanan basın açıklaması sırasında tiyatro çalışanı İşsever de karara tepki göstermek için istifa etti...

Şehir Tiyatroları siyahlar içinde

Oyuncu Levent Üzümcü’nün 2013 Sosyalist Enternasyonel’de yaptığı konuşma, sosyal medya ve basına verdiği demeçler gerekçe gösterilerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ndan ihracı gündemdeki yerini koruyor. Sanatçı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Yüksek Disiplin Kurulu tarafından ihraç edildi ve memurluk hakları feshedildi.
İ.B.B. Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği, dün, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde konuyla ilgili bir basın toplantısı yaptı. Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu ve Genel Sanat Yönetmeni yardımcıları Zafer Kırşan, Ozan Gözel, Engin Alkan, Yiğit Sertdemir ve Hakan Arlı’nın katıldıkları basın açıklanmasında Levent Üzümcü’nün ihraç edilmesiyle ilgili soruşturmanın Şehir Tiyatrosu yönetimiyle irtibat kurulmadan, Belediye Üst Disiplin Kurulu tarafından açıldığı vurgulandı.

‘Yanlış bir karar’
İhraç kararıyla ilgili Genel Sanat Yönetmenliği, “Karar yanlış ve anti demokratiktir” açıklaması yaptı ve kararın iptali için her türlü mücadeleyi vereceklerini ve bu süreçte gereken adımların atılmasının takipçisi olacaklarını belirtti. Ayrıca yönetim, karardan sorumlu kişilere bu yanlışı düzeltme çağrısında bulundu.
Hem kendileri, hem kurum açısından yas günü ilan eden genel sanat yönetmeni ve yardımcıları toplantıya siyah kıyafetlerle katıldı. Yazıcıoğlu, siyah giymelerinin sebebinin sadece Levent Üzümcü’nün ayrılışı olmadığını teröre prim veren insanları kınadıklarını da belirtti: “Siyah giymemiz, ölümlerin son bulması adınadır, teröre lanet adınadır, terörü tahrik eden siyasileri de kınamak adınadır.”
Basın toplantısında konuşan Yazıcıoğlu, Levent Üzümcü’nün siyasi görüşlerinden dolayı cezalandırılmasının, ne sanatçı kimliğiyle ne de yurttaşlık vicdanıyla kabul edilebileceğini söyledi. Yazıcıoğlu, memurin yasası ve anayasa arasındaki çelişkilere de dikkat çekti: “Memurin yasasında şöyle diyor: Memur politika yapamaz, politikaya giremez. Anayasa ise diyor ki, ifade özgürlüğü kişinin en tabii hakkıdır. Levent’in fikirlerini savunmak bize düşmez ancak Levent’in ifade özgürlüğünü savunmak bize düşer.”

‘Yasaları zorlayacağız’
Yazıcıoğlu, Üzümcü’nün tiyatroda en ufak bir suç işlemediğini ve disipline gönderilmediğini de ifade etti. Genel Sanat Yönetmeni yardımcılarından Elgin Alkan ise Şehir Tiyatrosu tarihi boyunca ilk defa siyasi görüşlerinden dolayı bir oyuncunun işine son verildiğine dikkat çekti.
Yazıcıoğlu’na Üzümcü’nün tiyatrodan ihraç edilmesinin ardından benzer olayların devam edip etmeyeceği ve bu durumun nasıl önüne geçileceği soruldu. Cevap olarak “Bir kere var olduğumuzu, bu sahnenin, bu perdenin açılması gerektiğine inanarak var olacağımızı göstereceğiz,” diyen Yazıcıoğlu ikinci olarak yasaları zorlayacaklarını söyledi:
“Yasalarda ne var ne yok bizim lehimize ne gelişebilir? Levent aramıza nasıl dönebilir? Buna ilişkin kafamızda bir çözüm var ama icazet almadık.”

Toplantıda istifa etti
Üzümcü’nün bu sezon sahne aldığı ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’nın oynamaya devam edeceğini belirten Yazıcıoğlu, “Konuk oyuncu olarak Levent’in tekrar sahneye çıkmasını ve oyununu sürdürmesini talep edeceğiz. Bu sanıyorum memurin kanuna aykırı bir şey değildir. Bu tip çözümler kafamızda var, üretmeye de devam edeceğiz” dedi.
Yirmi sekiz senedir Şehir Tiyatrosu’nda çalıştığını söyleyen Ayşegül İşsever, toplantı sırasında söz istedi ve istifa etti. İşsever, istifasına gerekçesini şu cümlelerle açıkladı: “İki senedir Şehir Tiyatroları’nın disiplin kurulunda görev yapıyorum. Ama şu anda görüyorum ki Şehir Tiyatrosu’nun disiplin kurulu devre dışı bırakılıyor ve yetkililer sanatçıları istedikleri zaman yüksek disiplin kuruluna göndererek işlerini görüyorlar. Disiplin kurulu etkin değildir.”

Haberin Devamı

Üzümcü’ye destek yağıyor

Gelişmeler üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş bir basın açıklaması yaparak, “Levent Üzümcü’nün İstanbul Şehir Tiyatroları’ndan ihraç edilmesi demokrasi ve hukuk dışı bir işlemdir” dedi ve kararı sanatçılara verilmiş bir gözdağı yorumladı; CHP olarak kınadıklarını belirtti.
Birçok meslek kuruluşu yaptığı açıklamalarla Levent Üzümcü’nün yanında olduklarını bildirdi. Bu kurumlar arasında İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, Oyuncular Sendikası, Bakırköy Belediye Tiyatrosu Oyuncuları ve Sanat Meclisi de bulunuyor.