Gündem Selek’e yine ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis’ istendi

Selek’e yine ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis’ istendi

06.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin davada, savcı, Pınar Selek’in devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi

Selek’e yine ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis’ istendi

Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin 16 yıldır devam eden davada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Yılmaz Kıstı, sosyolog Pınar Selek’in ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti. Sosyolog Pınar Selek’in, Mısır Çarşısı davasından üç kez beraat etmesine rağmen yeniden yargılandığı davaya dün İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.
Duruşma öncesi “Hâlâ Tanığız Platformu” adına yapılan basın açıklamasını sanatçı Füsun Demirel okudu. Açıklamada, “Arkadaşımız Pınar Selek’in başına örülen Mısır Çarşısı komplosunda Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin müebbet hapis kararını bozmasının ardından yargılama yeniden başladı. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi son duruşmada Yargıtay bozma kararına uyarak Selek hakkında verilmiş olan mahkumiyet kararını ve yakalama kararını ortadan kaldırdı. 16 yılda hükümetler değişti. O nedenle 28 Şubat karanlığının ürünü bu davanın adaletle nihayetlendirilmesi, yüzleşme ve demokrasi mücadelesi adına da sınav niteliğinde. Nihai beraate kadar bu davanın takipçisiyiz” denildi. Duruşmaya, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, sanatçı Nur Sürer gibi isimlerin yanı sıra yurtdışından çok sayıda gözlemci de katıldı.

‘Mütalaa savunma lehine’
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Yılmaz Kıstı, sanıklar sosyolog Pınar Selek ve Abdulmecit Öztürk’ün, “devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmaya yönelik eylem” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Selek’in avukatlarından Bahri Belen, “Bundan önce 3 kez beraat yönünde karar verildi ancak heyet değişikliği döneminde başkanın muhalefetine rağmen sanıkların cezalandırılmasına gidildi” diyerek savunma için ek süre talep etti. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının talebini kabul ederek duruşmayı 19 Aralık’a erteledi.
Kararın ardından Milliyet’e açıklama yapan Selek’in avukatlarından Akın Atalay şunları söyledi: “Normalde savcı maddi olay tespitini yapar. Sonra ikinci aşamada bu olayın hangi kanun maddelerine uyduğunu anlatır. Şimdiki mütalaada ise hiç maddi olay tespiti yapmadan sadece, ‘Daha önce Yargıtay’ın ceza dairesi böyle demiştir, dolayısıyla cezalandırılmasını istiyoruz’ dedi. Bu mütalaa aslında normal bir yargılamada savunma lehinedir. Savcının da maddi olay konusunda hiçbir bilgisi olmadığını apaçık gösteren bir olgudur. Bunları savunmamızda değerlendireceğiz.”

Haberin Devamı

16 yıldır süren dava

Mısır Çarşısı patlamasıyla ilgili davadan 16 yıldır yargılanan ve 3 kez beraat eden sosyolog Pınar Selek, Yargıtay’ın bozma kararları sonrası İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 25 Ocak 2013’te ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Temyiz incelemesinde bulunan Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise bozma kararıyla, Selek’in yeniden yargılanmasına karar verilmişti. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yeni yasayla kapatılması üzerine dava dosyası, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelmiş ve bu mahkemenin ilk duruşmasında, Selek ile ilgili verilen yakalama emri kararının kaldırılmasına hükmedilmişti.