Gündem 'Sensiz 3 yıl 36 ay 1095 gün geçti baba'

'Sensiz 3 yıl 36 ay 1095 gün geçti baba'

14.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

301 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasının 3’üncü yıldönümünde yüreklerde ilk günkü gibi aynı acı bir kez daha yaşandı. Aileler, faciada can veren yakınlarının mezarlarına koştu, yüreklerindeki acı, gözyaşı olup aktı

Sensiz 3 yıl 36 ay 1095 gün geçti baba

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatına mal olan Türkiye’nin en büyük maden faciasının dün yıldönümüydü. Madencilerin ailelerinin buluşma alanı, sabahın erken saatlerinden itibaren madenci şehitliği oldu. Kabirlerin başına çöken annelerin, babaların, eşlerin, çocukların, üç yıldır yüreklerinde biriken acı, gözyaşı olup şehit madencilerin mezarlarına aktı.

Haberin Devamı

Şehitliğe ilk gelenler, şehit madencilerden Kazım Karaçoban’ın eşi Sevinç Karaçoban, kızı 6 yaşındaki Cansu Karaçoban, oğlu 7 yaşındaki Yunus Emre Karaçoban oldu. Çocuklar, şehit madenci babalarının mezarına çiçek bıraktı. Madencilerin meslektaşları da şehitliği ziyaret etti. Genel Maden İşçileri Sendikası’nın Zonguldak’ta görev yapan üyeleriyle, Maden İş Sendikası Genel merkezi ve Şoma şubesi yöneticileri, ayrı ayrı madenci şehitliğini ziyaret etti. Madenciler anısına Kuran’ı Kerim okundu, dua edildi.

Sensiz 3 yıl 36 ay 1095 gün geçti baba

İstanbul’da anma

Mezarlıktaki törene, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Manisa milletvekilleri Selçuk Özdağ, Uğur Aydemir, Recai Berber, CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ile milletvekili Mazlum Nurlu, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene ile protokol üyeleri katıldı. Ziyaretçiler, dua okuyup mezarlara karanfil bıraktı.

Haberin Devamı

Başkent Ankara’da, sivil toplum kuruluşları Olgunlar Sokak’ta bulunan Madenci Anıtı önünde bir araya gelerek Soma’da hayatını kaybeden 301 madenciyi andı. Grup üyeleri, üzerinde ölen madencilerin isimleri ve “Soma’yı unutma” ifadesinin yer aldığı pankart taşıdı. İstanbul’da da Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri, Beyoğlu Tünel Meydanı’nda ölen madencileri andı. Grup adına açıklama yapan DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Adil Çiftçi, bu davanın takipçisi olacaklarını kaydetti.

Ağlatan mektup

Madende hayatını kaybeden Ali Yüksel’in mezarını ziyaret eden 11 yaşındaki ikiz çocukları Furkan ile Betül, acı dolu özlemlerini satırlara döktükleri mektuplarını ve üzerinde adalet terazisinin bulunduğu resmi bıraktı.

Sensiz 3 yıl 36 ay 1095 gün geçti baba


Betül’ün okuyanları gözyaşlarına boğan mektubu şöyle: “Seni küçük yaşta kaybettim ve hâlâ eksikliğini yaşıyorum. Biliyor musun baba, okulda biri babasına sarılırken sen aklıma geliyorsun. Sensiz geçen 3 yıl oldu. 36 ay, 1095 gün oldu. Ve inan ki her gün yattığımda sana iyi geceler babam deyip yatıyorum. İlk veli toplantısında bir arkadaşım ‘Baban neden gelmedi’ dedi. Yutkundum cevap veremedim. Babam gelmedi yok babam öldü diyemedim...”

Haberin Devamı

Çiçekleri sandıkta saklıyor

Soma’da can veren Hakan Uçkun’un annesi Sevgül Uçkun ise evlat acısının çok ağır olduğunu belirterek, “Oğlum beni çok severdi. Yine Anneler Günü geldi. Oğlum gelecek diye bekliyorum. Yüreğim yanıyor.” dedi. Eşi Sibel Uçkun da eşinin, ilk geçirdiği Anneler Günü’nde kendisine 2 demek çiçek getirdiğini anlattı. Oğlunun o zaman 7 aylık olduğunu belirten Uçkun, “O çiçekleri sandıkta saklıyorum” dedi.

Babasının adını taşıyor

Maden şehitliğinin ilginç bir o kadar da acı ziyaretini 2.5 yaşındaki Süleyman Kandemir yaptı. Madenci Süleyman Kandemir, kazada can verdiği zaman hamile olan Özge Kandemir, doğan oğluna faciada kaybettiği eşinin adını verdi. Özge Kandemir, acının yıldönümünde de, oğluyla mezarlığı ziyaret etti.

Enerji Bakanlığı’ndan Soma mesajı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Twitter hesabından, Soma faciasının 3. yılı dolayısıyla mesaj yayımlandı.
Madencilerin yerin binlerce metre altında büyük bir dayanışma içerisinde ortaya koydukları emeklerinin en büyük emanet olduğu belirtilen mesajda, şunlar kaydedildi: “13 Mayıs 2014’deki faciada yaşamını yitiren maden şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Bakanlık olarak madencilik sektöründe iş ve işçi güvenliğini temin etmek için çalışmalarımızı sürdürmekte ve denetim mekanizmalarını güçlendirmekteyiz.”