Gündem Servis terörüne karşı önlem

Servis terörüne karşı önlem

08.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Öğrencileri taşıyan servisçilerin okul bahçesinde çatışıp, bir şoförü öldürmelerinin ardından hükümet karar aldı. Artık servis şoförlüğü için mesleki yeterlilik belgesi zorunlu olacak

Servis terörüne karşı önlem

İstanbul Ümraniye’deki Fatih İlkokulu 3 gün önce öğrencileri taşıyan servisçilerin silahlı ve kanlı kavgasına sahne olmuştu. Olay hükümeti harekete geçirdi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, servis şoförlüğü için mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olması için anlaştı.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı açıklamada, servis şoförlerinin karıştığı istenmeyen olayların ardından Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile görüşülerek çözüm için artık mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olması konusunda görüş birliğine varıldığını ifade etti.stanbul Ümraniye’deki Fatih İlkokulu 3 gün önce öğrencileri taşıyan servisçilerin silahlı ve kanlı kavgasına sahne olmuştu. Olay hükümeti harekete geçirdi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, servis şoförlüğü için mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olması için anlaştı.

Haberin Devamı

‘Şoför abiler geliyor’

Palandöken, “Yeterliliğin hazırlanması ile artık her önüne gelen servis şoförlüğü yapamayacak. Mutlaka ‘Mesleki Yeterlilik Kurumu’ tarafından yayınlanan standartlar doğrultusunda yapılacak sınavlardan başarı ile geçmesi gerekiyor. Yani artık servis şoförlüğü için ehliyet ve SRC belgesi yeterli olmayacak. Yeni düzenleme ile eski ‘şoför abiler’ geri gelecek. Bu ulusal meslek standardı ile mesleğin tanımı yapıldı” dedi.

Rehber eşliğinde

Palandöken yeni düzenlemeyi anlattı:

Öğrenciler araçlara rehber personel eşliğinde bindirilerek yaş gruplarına ve fiziksel özelliklerine göre oturtulacak. l Her öğrencinin emniyet kemeri takması sağlanacak. l Servis şoförü trafikte kurallara uygun bir sürüş gerçekleştirecek. l Öğrenciler rehber personel yardımıyla araçtan indirilecek. l Servis şoförü öğrencileri araçtan indirdikten sonra araçta unutulan malzemeleri kontrol edecek.

Haberin Devamı

Servisçi silahıyla yakalandı

İstanbul Ümraniye’deki Fatih İlkokulu’nda üç gün önce öğrencileri taşıyan iki servisçi grup arasında silahlı çatışma yaşanmıştı. Çatışmada servis şoförü Cüneyt Elik (27) öldürülmüş, iki kişi yaralanmıştı. Önceki gün kavgaya karışan 8 kişi gözaltına alınmıştı. Polisler dün de aranan servisçilerden Eyüp A.’yı tabancasıyla birlikte yakaladı. Gözaltı sayısı böylece 9’a yükseldi. Çatışmada öldürülen Cüneyt Elik’in babasıyla kardeşi de olaya karıştıkları gerekçesiyle aranıyor. Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.

‘Tacizden hüküm giyen servis şoförü olamaz’

Okulda silahlı çatışmaya giren servisçilerin uyuşturucu, yaralama ve tehdit suçundan sabıkalı oldukları belirlenmişti. Şüphelilerden birinin de cinsel istismar suçundan poliste kaydı çıkmıştı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Öğrenci taşımada denetimi valilik ve kolluk kuvvetleri yapıyor. Servis şoförü ve rehber personeli olunabilmesi için uyuşturucu ve çocuk istismarı ile ilgili suçlardan hüküm giyilmemiş olması gerekmektedir” denildi.