Gündem Şifre: ‘Ekmek’

Şifre: ‘Ekmek’

02.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İddianamede Akın Öztürk’ün damadı, eski 141. Filo Komutanı şüpheli Yarbay Karakuş’un, birçok yerin bombalanmasında görev yapan şüpheli Hüseyin Türk’e ‘ekmek’ şifresiyle teşebbüsü haber verdiği belirtildi

Şifre: ‘Ekmek’

15 Temmuz darbe girişimi kapsamında hazırlanan Akıncı iddianamesinde, Genelkurmay Başkanı’nın, “uçuş yapılmasın” talimatına rağmen darbecilerin hava saldırılarını gerçekleştirebilmesini sağlayan şüphelinin, Hava Kuvvetleri Harekât Merkezi’ni yöneten eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Plan ve Prensipler Başkanı Tuğgeneral Kemal Mutlum olduğu belirtildi.
İddianamede, Genelkurmay Başkanı’nın 15 Temmuz akşamı 18.30’da verdiği kalkan tüm uçakların inmesi talimatına rağmen, darbeci askerlerin Mutlum’un talimatıyla, ilgili yerlere, bütün uçakların uçuşlarının serbest olduğunu, “şu an hepsi açık” diyerek gerçeğe aykırı olarak duyurdukları kaydedildi. Mutlum’un Erzurum kuleyi arayarak iki adet F-16 uçağının kaldırılması, içinde İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın bulunduğu sivil uçağın ise Malatya Erhaç Havalimanı’na indirilmesi talimatını verdiği de belirtildi.
Sistemi kapattılar
İddianamede Mutlum hakkında diğer şüphelilerin beyanları da yer aldı. Şüpheli Recep Sami Özatak ifadesinde, “Harekât merkezinin özelliği THK’ya ait uçakların seyirlerini, hareketlerini, uçuşları izleyen bir merkezdir.
Cevat Yazgılı Tümgeneralin talimatıyla MEPS odasından sistem kapatıldı. Saat 22.30 sıralarıydı. MEBS’den sistem kapatılınca hangi uçağın nereden kalktığı, nereye uçtuğu ve nereye gittiği Hava Kuvvetleri harekât merkezinden görülemez hale geldi. Bu sistem kapıları da kontrol ettiği için harekat merkezindeki herkes mahsur kaldı” dedi.
Harekât merkezinde yardımcı personel şüpheli Caner Gökçeoğlu da ifadesinde “Saat 19.00 gibi Genelkurmay Başkanlığı’ndan havadaki tüm uçakların yere indirilmesi için emir geldi.
Saat 20.00 ile 22.00 arasında önce Kemal Mutlum general dışarıda olaylar yaşandığını, tüm kapıların kapatılacağını, bu arada merkeze gelen telefonlara cevap verilmeyeceğini, sorumluluğun kendisinde olduğunu ve bizi korumak için yaptığını belirtti” dedi.

Kapıya ateş ettiler

Şüpheli Eray Kızıltaş, ifadesinde, “Komuta panelinin olduğu yerde Tuğgeneral Mutlum ile Tuğgeneral Recep Sami Özatak bulunuyordu. 22.45 sıralarında kameraların ekranlarından kompozit başlıklı, çelik yelekli, ellerinde G3 Piyade tüfeği olan kişinin harekât merkezinin giriş kapısına geldiklerini gördüm. Olayın sabahında o şahıslardan birinin Tümgeneral Cevat Yazgılı olduğunu öğrendim. Elinde tüfek bulunan askerin tümgeneralin emriyle kapıya üç el ateş ettiğini gördük. Bu olaylardan sonra Mutlum içeride bulunan diğer kapıların da kapatılması emrini verdi” dedi. Mutlum ise savunmasında Yurtta Sulh Konseyi’ni ilk defa olay günü internetten gönderilen mesajda gördüğünü, evrakın altında ismi geçenlerden birisinin Genelkurmay’da görev yaptığını bildiği, “Partigöç” isimli bir Tuğgeneral’in olduğunu söyledi.

Kamu zararı 80 milyon TL

İddianamede, TBMM, TÜRKSAT, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı ve Özel Harekat Daire Başkanlığı ile Polis Akademisi Başkanlığı’na atılan bombalar nedeniyle 80 milyon liralık zarar meydana geldiği belirtildi. İddianamede, Köprülü Kavşak ve otoparka atılan bombalar sonucunda Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın eşinin evinde de zarar oluştu.