Gündem Şimdi yatay geçiş zamanı

Şimdi yatay geçiş zamanı

04.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kazandığı bölümden ve üniversiteden memnun olmayan öğrenciler için yatay geçiş başvuruları devam ediyor. Üniversitelere göre başvuru şartları değişiklik gösterse de not ortalaması ya da girilen yıldaki ÖSYS puanıyla geçişler yapılabiliyor. Tıp, hukuk gibi programlardaki baraj uygulaması, yatay geçişte de geçerli

Şimdi yatay  geçiş zamanı

Üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasına çok az bir süre kaldı. Bu yıl ilk defa üniversiteye girecek adayların yanı sıra halen bir üniversitede öğrenim gören yaklaşık 400 bin öğrenci de sınavlara girdi. Bunun en büyük nedeni kazandığı üniversiteden ya da bölümden memnun olmamaları. Ancak bu öğrencilerin önünde yatay geçiş gibi ikinci bir yol daha var. Yatay geçişle kazandıkları üniversiteden ya da bölümden memnun olmayan öğrenciler, yıl kaybetmeden istedikleri üniversitede ve bölümde öğrenim görme şansı elde edebiliyor. Tabii bunun da birçok kuralı bulunuyor.

Haberin Devamı

Üç seçenek var

Yatay geçişte başvuru şartları üniversitelere göre değişiklik gösterse de Kurum İçi Programlar Arası, Kurumlar Arası ve Merkezi Yerleştirme Puanı ile olmak üzere üç ayrı yatay geçiş olanağı var. Kurum İçi Programlar Arası Yatay Geçiş’te, üniversitenin kendi bünyesindeki eş değer düzeydeki diploma programlarına geçiş yapılabiliyor.

Kurumlar Arası Yatay Geçiş’te de üniversitelerin aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında ve YÖK, tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde öğrenci kabul ediliyor. Öğrencinin, genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekiyor. Ön lisans programlarında hazırlık, birinci ve son dönemde; lisans programlarında ise hazırlık, birinci ve son sınıfta yatay geçiş yapılamıyor.

Haberin Devamı

Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş’te ise öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği programın girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması şartı aranıyor. Eğer öğretim dili Türkçe programdan yabancı dilde eğitim yapan programlara geçmek isteniyorsa yabancı dil şartının sağlanması gerekiyor. Öğrenciler, sadece bir defa yatay geçişten yararlanabiliyorlar. Ancak merkezi yerleştirme ile kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru dönemlerinde geri dönme hakları bulunuyor.

Baraja takılmayın

Yatay geçiş başvurularında bazı programlara getirilen başarı sırası sınırlamasına dikkat etmek gerekiyor. Öyle ki 2015’te tıp ve hukuk fakültelerine, 2016’da mühendislik ve mimarlık, bu yıl da öğretmenlik programlarına baraj getirildi. Bu programlara baraj getirilen yıldan itibaren üniversiteye kayıt yaptıran öğrenciler için yatay geçişte de baraj uygulanacak. O nedenle yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin üniversiteye girdikleri yıl ilgili puan türünde tıp için 40 bin, hukukta 150 bin, mühendislikte 240 bin, mimarlıkta 200 bin, öğretmenlikte de 240 bin başarı sırası içinde olması şart. Yatay geçiş başvuruları devam eden üniversitelerden bazıları ise şöyle:

Not ortalaması önemli

İstanbul Üniversitesi: Yatay geçişe not ortalamasıyla başvuracak adayların 100 üzerinden en az 60 veya 4.00 üzerinden 2.00 puana sahip olması gerekiyor. Yabancı dille eğitim yapan ve hazırlık sınıfı bulunan programlara geçiş için üniversitenin dil yeterlilik sınavında başarılı olmak ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından 100 üzerinden en az 60 puan almak gerekiyor. Ortalamayla geçiş için 14 Ağustos’a, merkezi yerleştirme puanıyla geçiş için 15 Ağustos’a başvurular devam ediyor.

Haberin Devamı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi: Üniversitede bölümlere göre yatay geçiş tarihleri değişiklik göseriyor. Fen Edebiyat, Güzel Sanatlar fakültelerine başvurularda 4.00 üzerinden en az 3.00, 100 üzerinden en az 76.66 puan şartı bulunuyor.Değerlendirmede genel ortalama yüzde 60, YGS puanı yüzde 20, alan dersleri başarı değerlendirme puanı ise yüzde 20 olarak hesaplanıyor.

Mimarlık’ta ise 4.00 üzerinden 2.70, 100 üzerinden 70, Şehir ve Bölge Planlama’da 100 üzerinden 80, Endüstri Ürünleri Tasarımı’nda 100 üzerinden 75, 4.00 üzerinden 2,93, iç mimarlıkta 100 üzerinden 75 puan şartı aranıyor.

Haberin Devamı

Bahçeşehir Üniversitesi: Öğrencinin 4.00 üzerinden en az 2.29, 100 üzerinden en az 60 not ortalamasına sahip olması gerekiyor. Başvurulan programdaki dil yeterlilik koşulunu da sağlama şartı aranıyor. Son başvuru tarihi 15 Ağustos.

Akdeniz Üniversitesi: 15 Ağustos’a kadar süren yatay geçiş başvurularında öğrencilerin 4.00 üzerinden en az 2.00 ya da 100 üzerinden en az 60 ortalamaya sahip olmaları gerekiyor.

Galatasaray Üniversitesi: Not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması zorunlu. Ayrıca üniversitenin yaptığı yazılı bilim, sözlü bilim sınavlarından da 100 üzerinden en az 50 puan alanlar değerlendirilecek. Not ortalamasının 100’lük sistemdeki karşılığının yüzde 25’i, yazılı bilim sınav notunun yüzde 50’si ve sözlü bilim sınavının yüzde 25’i dikkate alınarak hesaplanan başarı puanı kullanılıyor. Başvurular, 25 Ağustos’ta sona erecek.

İstanbul Teknik Üniversitesi: Genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması gerekiyor. Türkçe veya yüzde 30 İngilizce programlarından 5. yarıyıl için yüzde 100 İngilizce programlarına yatay geçiş yapılamıyor. Başvurular için son tarih 20 Ağustos 2017.

Haberin Devamı

Şimdi yatay  geçiş zamanı

Tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?

Üniversite adayları büyük bir heyecanla 18-26 Temmuz tarihleri arasında yapılan tercih sonuçlarını bekliyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) sonuçların ne zaman açıklanacağına yönelik bir bilgi vermedi. Ancak 2017 ÖSYS Kılavuzu’na göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri, 14-18 Ağustos 2017 tarihleri arasında; elektronik kayıtlar ise 11-16 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacak. Bu durumda sonuçların önümüzdeki hafta içinde açıklanması bekleniyor.

ÖSYM yerleştirme sonuçlarını https://sonuc.osym.gov.tr adresinden adaylara duyuracak. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmünde olacak. Kayıt hakkı kazanan adayların, gerekli belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunlu.

Eğitim ve çevre Bloomberg’de

Prof. Dr. Orhan Kural ve Şebnem Schaefer’ın Bloomberg HT TV’de sunduğu Lütfen+Bir’in yarınki konuğu Milliyet Gazetesi yazarı Abbas Güçlü olacak. Programa, oyuncu Mert Fırat ve sanatçı Soner Arıca da telefonla katılacak. Çevre sorunlarının çözümü için eğitimin öneminin konuşulacağı programda, matematiğin günlük hayattaki yeri, gezgin olmanın önemi ve Türkiye Gezginler Derneği’nin çalışmaları, göç kültürü ve Almanya’daki Türkler, tarım arazilerinin durumu, gençlerin yaşadığı sınav maratonu ve bunun sonuçları, dizilerdeki rol modellerin çocuklara ve gençlere etkisi tartışılacak.
Programda ayrıca Guinness çocuk rekorları bölümünde, Mersinli çocukların “En Büyük Geri Dönüşüm Logosu Yapma Rekoru” ve Kağıthaneli çocukların “En Çok Çocukla Karagöz Hacivat İzleme Rekoru” ekrana gelecek. Program yarın saat 15.20’de Bloomberg HT TV’de izlenebilecek.

Mikroçiple sağlık gözetim altında

İstanbul Bilgi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Aslı Yelkenci, TÜBİTAK tarafından desteklenen ve vücuda yerleştirilip insanların sağlık durumunu sürekli olarak gözlemlemeye yarayacak bir mikroçip tasarladı. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi akademisyenlerinden Yrd. Doç. Dr. Baykal Sarıoğlu’na ait olan projeye, eğitiminin ikinci yılında dahil olan ve tasarımıyla hayat veren Yelkenci, elektrik ve elektronik mühendisliği araştırma öğrencilerine tahsis edilen Mikrosistemler Laboratuvarı’nda çalışmalarını sürdürdü. Çalışmada ortaya çıkan mikroçip, iletilen verileri işleyerek dışarıya veri aktarabilecek. Bu veriler, derisine çip yerleştirilen hastanın sağlık durumu hakkında bilgi sağlayacak. Mikroçiple hastanın, kan basıncı ve vücut sıcaklığı gözlemlenebilecek. Çip, pile veya şarj etmeye ihtiyaç duymadan ışık var oldukça ömür boyu kullanılabilecek.

İcat çıkaranlar için festival

Kendin Yap (Do it yourself) kültürünü benimseyenleri buluşturan Maker Faire, 3. kez 27-28 Ekim tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Festival kapsamında yaratıcı mucitler, mühendisler, sanatçılar, bilim kulüpleri, amatörler, öğrenciler, sanayiciler ve start-up’lar bir araya gelecek. Maker hareketinin bir parçası olarak fikir ve ürünlerini sergilemek isteyenler, 7 Ağustos’tan itibaren istanbul.makerfaire.com adresinden ücretsiz başvuru yapabilecekler. 15 binden fazla katılımcının yer almasının beklenildiği etkinlikte drone yarışları, programlama, robotik gibi atölyeler, canlı müzik dinletileri gibi eğlenceli aktiviteler yer alacak.