Gündem Sınırda hazırlıklar sürüyor

Sınırda hazırlıklar sürüyor

02.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile Afrin ve çevresindeki PYD/YPG’ye yönelik kapsamlı harekât hazırlığı Rusya ve ABD ile yapılan temaslarla sürerken, bölgedeki tansiyon giderek yükseliyor.

Sınırda hazırlıklar sürüyor

Saldırı endişesi yaşayan PYD, saldırı yapılacak olası noktalara takviye yapıyor.
Afrin bypass edilecek
TSK desteğinde ÖSO tarafından Afrin ve çevresindeki YPG güçlerine yönelik olası kapsamlı harekât hazırlıkları sürerken, El-Bab harekâtında olduğu gibi operasyona “Fırat Kalkanı” benzeri bir isim konulacağı öğrenildi. Olası harekâtın Ezaz, Mare ve İdlip bölgesinden başlanacağı, bu kapsamda harekâta içinde Arap ve Türkmenlerin de yer alacağı ÖSO gruplarının katılacağı ileri sürüldü. Harekâta Türkiye de gerektiğinde karadan özel birliklerce destek verilecek. Harekât, Azez ve Mare’de başlatılıp geçen yıl ÖSO’dan alınan stratejik önemi bulunan Tel Rifat kasabası ile Mınık askeri havaalanının alınması ile son bulacak. Bu alanların alınması ile bölgedeki hedeflenen güvenlik koridoru gerçekleşecek. Harekâtta Afrin’in bypass edilmesi de değerlendirilirken Cerablus’tan Akdeniz’e kadar bir koridor açılmış olacak.
Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı’na paralel uzanan Azez hattından Reyhanlı’nın Cilvegözü Sınır Kapısı’na kadar ulaşan 130 kilmetrelik sınır şeridinde TSK tarafından yoğun güvenlik önlemleri alındı. Sınır hattındaki askeri mevziler güçlendirilirken, PYD’nin karşıdaki mevzileri ve kontrol noktaları yakın takibe alındı.
ÖSO grupları ile YPG’liler arasında çatışmalar Azez ile Halep arasında bulunan Tel Rifat, Mera, Mınık havaalanı çevresinde zaman zaman etkili oluyor. TSK ise insansız hava araçları ile YPG mevzilerini sınıra konuşlandırılan obüs topları ile belirli aralıklarla taciz ateşi sonrası vuruyor. Dün Gaziantep’in İslahiye ilçesine bağlı Tahtaköprü bölgesi karşısındaki Meydanekmez Sınır Kapısı çevresinde TSK, PYD bölgesinden gelen saldırıya misliyle karşılık verdi.

ÖSO da vuruyor

Afrin’in Şerawa ilçesine bağlı İska köyündeki YPG mevzileri de dün Fetih el Şam ve Ahrar el Şam gruplarının da içinde yer aldığı ÖSO güçlerince vuruldu. Olası TSK-ÖSO operasyonuna hazırlık amacıyla PYD’nin de iç kesimlerdeki kuvvetinin önemli bir bölümünü Türkiye sınır hattına kaydırdığı öğrenildi. Bu kapsamda özel YAT birliklerinin sınır hattına konuşlandırıldığı ifade edildi. YPG’nin sınıra kaydırılan özel birliklerinin daha çok Afrin’in Raco ve Cinderes kasabası ile Tel Rifat çevresine konuşlandırıldığı kaydedildi.