Gündem Şirin bir sahil ilçesi: Foça

Şirin bir sahil ilçesi: Foça

30.04.2018 - 14:44 | Son Güncellenme:

Foça, İzmir’in kuzeyindeki bir sahil ilçesidir. Deniz turizminin yanı sıra tarihi güzellikleriyle öne çıkmaktadır. Çünkü oldukça köklü bir geçmişe sahiptir.

Şirin bir sahil ilçesi: Foça

Öyle ki şehir M.Ö. 11.yüzyılda kurulmaya başlanmış ve M.Ö. 9.yüzyılda insanlar bu şehirde yaşamaya başlamışlardır. Şehrin isminin de burada yaşayan usta denizciler adıyla da anılan Phokaialılar’dan gelmektedir. Phokoai olan isim zamanla günümüzdeki Foça adını almıştır. Daha birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Foça arkeolojik değeri oldukça yüksek bir ilçedir. 13.yüzyılda Çakabey, 15.yüzyıldan sonra da Osmanlı egemenliğine girmiştir.

Haberin Devamı

Foça’nın tarihi güzellikleri

Foça, bölgede yaşayan medeniyetlerden kalma birçok tarihi güzelliğe sahip olmakta ve bu yapıtların geçmişleri oldukça uzak tarihlere dayanmaktadır. Öyle ki M.Ö. 6.yüzyılda yapımına başlandığı tahmin edilen Athena Tapınağı halen daha büyük ölçüde ayakta kalmıştır. Bölgede yaşayan Phokaialılar da burada bir kent inşa etmişler. Foça’nın bir de Dış Kale’si var. Bu kalenin kim tarafından ne zaman yapıldığı hakkında kesin bilgiler olmasa da 17.yüzyılda Osmanlılar tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Foça’da bunlar dışında daha birçok tarihi yapı ziyaretçilerini bekliyor.

Foça’nın doğal güzellikleri

Foça, sahip olduğu doğal güzelliklerle de öne çıkan bir ilçe olmakta. Deniz turizminin yapıldığı ilçede, oldukça güzel plajlar bulunmaktadır. Bu plajlardan bir tanesi Karakum Plajı’dır. Mavi bayraklı bir plaj olan Karakum, yaz döneminde birçok ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Foça’nın Halk Plajı, Gencelli Plajı ve İsmetpaşa Plajı gibi daha birçok mavi bayraklı plajı bulunmaktadır. Foça tepelerinden geçen Gediz Nehri de görmeye değer doğal güzelliklerden bir tanesidir. Son olarak Siren Kayalıkları’ndan bahsedelim. Bu kayalıklar Ege’nin birçok mitolojik hikayesine konu olmuştur. Bunun sebebi yapısının rüzgarlı günlerde çığlığa benzer sesler çıkarıyor olmasıdır.

Haberin Devamı

Foça’nın mutfağı

Foça, oldukça köklü bir tarihe sahip olan ve tarih boyunca denizcilikle uğraşan bir şehir oluşuyla deniz mutfağının öne çıktığı bir şehirdir. Midye, ıstakoz, ahtapot, çipura, levrek, çinekop ve kupez gibi daha birçok deniz ürününü taze bir şekilde tüketmek mümkün. Bunların yanı sıra Ege mutfağına has zeytinyağlı yemekler ve ot yemekleri de Foça mutfağında yerini almakta.