Gündem Sistem tartışmalarıyla geçen bir eğitim yılıydı

Sistem tartışmalarıyla geçen bir eğitim yılıydı

08.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

2017-2018 eğitim-öğretim yılı 18 milyon öğrencinin karne almasıyla bugün bitiyor. Uzun tartışmaların yaşandığı eğitim-öğretim döneminde TEOG, YGS, LYS gitti; nitelikli okul için merkezi sınav, üniversiteye giriş için YKS geldi. Çıkarılan üç yeni KHK ile de 498 öğretmen, 165 akademisyen daha görevden alındı...

Sistem tartışmalarıyla geçen bir eğitim yılıydı

18 milyon öğrenci için 18 Eylül 2017’de başlayan 2017-2018 eğitim-öğretim yılı, bugün karnelerin alınmasıyla sona eriyor. Pek çok değişiklik ve yeniliğin gündeme geldiği, pek çok farklı tartışmanın yaşandığı 2017-2018 eğitim-öğretim yılı özetle şöyle geçti:

Haberin Devamı

Müfredat yenilendi

- Geçen temmuzda yeni müfredatın açıklanmasının ardından, öğrenciler her kademede 2017-2018 dönemine tamamen yenilenmiş müfredat ve ders programlarıyla başladı. Yeni müfredatta biyoloji programından evrim teorisi tartışmalara rağmen çıkarıldı. Pek çok dersin içeriğindeki Atatürkçülük konularında daraltmaya gidilmesi eleştirilere neden oldu.

6. değişiklik

- Eğitim-öğretim yılı başında MEB, 2018 sınav uygulama takvimini açıkladı. TEOG 1. dönem merkezi ortak sınavının 29-30 Kasım 2017’de gerçekleştirileceği duyuruldu. Sınavda açık uçlu soru döneminin başlatılacağı ifade edildi. 3 gün sonra ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “TEOG’u artık yanlış buluyorum, kaldırılması lazım” açıklamasını yaptı. Ardından liselere geçiş sisteminde 15 senenin içinde 6. kez değişikliğe gidileceği bildirildi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın kamuoyuna duyurduğu yeni sistem, ana hatlarıyla 1998’de 8 yıllık zorunlu eğitimle birlikte getirilen liselere geçiş sınavına benzetildi. Sistemin adı ise, “tercihe bağlı serbest kayıt sistemi” oldu. “Sınavla öğrenci alacak kurumlar” listesinde tüm Türkiye’de 222 Anadolu lisesi, 298 imam hatip lisesi belirlendi. Kılavuza göre 34 ilde öğrencilere Anadolu lisesi; 14 ilde sosyal bilimler lisesi alternatifi sunulmadı. Sınav ilk kez 2 Haziran’da yapıldı. Öğrenciler, sınav süresinin yeterli olmadığından, özellikle sayısal bölümü sorularının çok zor olduğundan şikayet etti.

Haberin Devamı

ÖSYM Başkanı istifa etti

- Üniversite yerleştirme sonuçlarında yapılan ve 4 bini aşkın adayı etkileyen puanlama hatasının duyurulmasından 10 gün sonra istifasını açıklayan ÖSYM Başkanı Ömer Demir’in, talebi 43 gün sonra kabul edildi. Demir’in yerine Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer atandı.

Üç yeni KHK

- İlk kez ortaokul 5. sınıflarda, “yabancı dil ağırlıklı” eğitimin pilot uygulaması başlatıldı.

- OHAL’in ilanından sonra 23 Temmuz 2016’dan Aralık 2017’ye kadar çıkarılan toplam 28 KHK ile 52 bin 918 öğretmen, 5 bin 722 akademisyen görevden alınmıştı. 2017-2018 eğitim-öğretim yılı içinde üç yeni KHK daha çıktı. Yeni KHK’larla 498 öğretmen ve 165 akademisyen daha kamudan atıldı. Böylece toplamda 53 bin 416 öğretmen; 5 bin 887 akademisyen görevinden alınmış oldu.

Haberin Devamı

- MEB’in yetkili sendikası Eğitim-Bir-Sen, bir çocuğun aylık eğitim maliyetinin son 5 yılda neredeyse üç kat artışla 73 TL’den 193 TL’ye; kantin ve servis masrafları da eklendiğinde ise 600 TL’ye ulaştığını açıkladı.

- YÖK Başkanı Yekta Saraç, 2017-2018 Akademik Yılı açılışında, yeni üniversite giriş sistemini anlattı. 2000’li yılların başında uygulanan üniversite sınavına benzeyen sistemin yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) oldu.

518 ders kitabı toplatıldı

- Yeni hazırlanan ders kitaplarından “FETÖ” izlerini ve tartışmalı içeriği temizlemek için, basımı ve dağıtımı yapılan 518 ders kitabının toplatılmasına karar verildi. Bunun maliyeti 400 milyon TL’yi buldu.

Okul servislerine düzenleme

- MEB, “öğretmene zorunlu performans karnesi” uygulamasını pilot olarak başlattı. Türkiye’nin en büyük dört eğitim sendikası, “eylemlilik” kararı alırken, bakanlık performans sisteminin bu yıl uygulanmayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

- İzmir’de bir anaokulu öğrencisinin okul servisinde unutulduktan sonra yaşamına yitirmesinin ardından dört bakanlık yeni bir yönetmelik hazırladı. Okul servislerinde araç takip sistemi, her çocuk için üç nokta emniyet kemeri, her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistem kurulması karara bağlandı.

20 bin kişilik kadro

- MEB, 20 bin sözleşmeli öğretmen alınacağını açıkladı. 20 bin kişilik kadroya 120 bini aşkın öğretmen başvurdu.

Aslan payı imam hatiplere

- MEB’in 2018’de tüm eğitim harcamaları için belirlediği 19.2 milyar TL’lik bütçenin yüzde 35’i “din öğretimi”nin oldu.

- FETÖ ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle tartışma yaratan ve 15 Temmuz’un ardından kaldırılan kutlu doğum haftası etkinlikleri, tarihi değiştirilerek, “Mevlid-i Nebi” ismiyle yeniden programa eklendi.

- MEB’in yaptığı ABİDE araştırması, Türkiye’de matematik testinde öğrencilerin yüzde 89’unun orta ve daha alt yeterlilik seviyesinde olduğunu ortaya koydu. Aynı araştırmaya göre öğrencilerin fen bilgisinde yüzde 85’inin; sosyal bilgilerde yüzde 73’ünün, Türkçe’de ise yüzde 71’inin orta ve daha alt seviyede yeterli olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

- Meclis’te kabul edilen yasayla, jürinin adayın doçentlik yeterliliğini ölçtüğü sözlü sınav uygulaması kaldırıldı; dil yeterliliği şartı esnetildi.

- İlkokuldaki zorunlu, “el yazısı” uygulaması kaldırıldı.

Deizm tartışması yaşandı

- Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, İKDAM Eğitim Derneği ve Uluslararası Öncü Eğitimciler Derneği ile ortaklaşa düzenlediği, “Gençlik ve İnanç” konulu çalıştayın sonuç bildirgesinde, “itikadi anlamda sorunları olan gençlerin” Deizm’e kaydığı bilgisi yer aldı. Deizm tartışmaları uzun süre gündemi meşgul etti.