Gündem Sivas katliamının 26. yıl dönümü... Acısı hiç dinmiyor

Sivas katliamının 26. yıl dönümü... Acısı hiç dinmiyor

03.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993’te yakılarak katledilen 35 kişi dün Sivas’ta düzenlenen törenlerle anıldı. Etkinliğe katılanlar insanlık tarihine dinmeyen bir acı ve utanç olarak geçen katliamı bir kez daha lanetleyerek, Madımak’ın ‘Utanç Müzesi’ yapılması talebini yinelendi...

Sivas katliamının 26. yıl dönümü... Acısı hiç dinmiyor

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu yaşamını yitiren 33 aydın ile 2 otel çalışanı, katliamın 26. yılında kentte düzenlenen programlarla anıldı.
Katliamın yıl dönümünde ilk tören İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezine dönüştürülen eski Madımak Oteli’nin önünde düzenlendi. Sivas Valisi Salih Ayhan, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, sivil toplum örgütü temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, Sivas Valiliği önünden yürüyerek Madımak Oteli binasına geldi. Vali Ayhan ve beraberindekiler, burada, olaylarda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu anı köşesine karanfil bıraktı, dualar etti.

Haberin Devamı

‘İnsanlık ayıbı’

Vali Ayhan, burada yaptığı açıklamada şunları söyledi: “O gün, bir avuç vatandaşımızın galeyana gelmesiyle burada istenmeyen bir insanlık ayıbı işlendi. 26 yıl boyunca da bu acımızı hep yüreğimizde hissettik. ‘Bu Sivas’ın ortak acısı, milletin ortak acısı’ dedik, yüreğimizde bunu hep hissettik.”

Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner de Madımak Oteli binasının “anı müzesi” olarak tekrar düzenlemesini istediklerini belirterek şunları kaydetti: “Sayın Valimiz de hemfikirler. Acılar paylaşılarak azalır, o insanlar buraya 1993 yılında geldikleri zaman, ‘Sizde şah diyeni öldürürlerse biz de bu yayladan şaha gideriz’ diyerek geldiler. Çünkü buralar onların da memleketi, bu şehirler hepimizin.. Bu acılar hepimizin.”

Haberin Devamı

Sivas katliamının 26. yıl dönümü... Acısı hiç dinmiyor

Sivas katliamının 26. yıl dönümü... Acısı hiç dinmiyor

Sivas Valisi Salih Ayhan yaşamının yitirenlerin adının yazılı olduğu ‘anı köşesi’ne karanfil bıraktı.

'İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz'

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta yaşanan karanlığı lanetlemek ve katliam kurbanlarını anlak için türkiye’nin birçok kentinden gelenler Seyrantepe Mahallesi’nde sabah saatlerinde toplandı. Katliam kurbanlarının ailelerı, CHP genel başkan yardımcıları Veli Ağbaba ve Orhan Sarıbal’ın da arasında bulunduğu grup buradan sloganlar atarak Madımak Oteli’nin önüne gelerek
karanfil bıraktı.

Anma programında konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, “Yine yüreğimiz buruk, yine yüreğimizde hasret, yine yüreğimizde acı var. Acımız ilk günkü gibi yakıcılığını hâlâ koruyor. İnsan olmanın onurunu yüreklerinde taşıyan bizler, Madımak katliamını bir kez daha lanetliyor, yetkilileri toplumsal yüzleşmeye, tarihsel sorumluluğu yerine getirmeye davet ediyoruz. Diyoruz ki insanlığa yönelik işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz. Bu, hukukun evrensel değerlerine aykırıdır.” Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan da “Madımak ‘utanç müzesi’ oluncaya kadar burada hep birlikte olacağız” dedi.

Almanya’ya iade çağrısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da “Maalesef zaman aşımına uğradı bu dava. Bilelim ki bu katliam, insanlığa karşı işlenen suçtur. Buradan Almanya hükümetine çağrımız var. Sivas davasının halen yargılanan tanıklarını mutlaka Türkiye’ye iade etmelidir” diye konuştu.