Gündem Sivrisinekle mücadelede balık krizi

Sivrisinekle mücadelede balık krizi

14.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı İsmail Atalay, Denizli Belediyesi tarafından Gökpınar Vali Recep Yazıcıoğlu Barajı’nda sivrisinekle mücadele için yapılan balıklandırma çalışmalarında kullanılan ”Gambusia” türü balığın ekolojik dengeye zararlı olduğunu söyledi.

Sivrisinekle mücadelede balık krizi

Barajda kullanılan Gambusia türü balığın zararlı ırk kapsamında değerlendirildiğine ve balıklandırma çalışmalarında kullanılmasının yasaklandığına dikkat çeken Atalay, şöyle devam etti: “Denizli Belediyesi, Bakanlıktan izin almadan hiçbir bilim adamına sormadan Gambusia cinsi balığı sivrisinekle mücadele amacıyla gölete bıraktı. Süs balığı olan bu türün sivrisinekle mücadelede etkili olduğu yönünde kesin bir bilgi de yok.”

Haberin Devamı

Balığın sadece sivrisinek larvası yediği yönündeki bilginin yanlış olduğunu anlatan Atalay, Gambusia’nın sazan yavrularına da zarar verdiğini savundu. Atalay, belediye hakkında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na şikayette bulunduklarını söyledi. Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Musa Sarı da Gambusia’nın balıklandırma çalışmalarında kullanılmasının sakıncalı olduğunu belirterek, “Gambusia türü balık av olarak yerli balık türlerinin larva ve yumurtalarını yer” dedi.

‘Yapay göl, balık yetiştirmiyoruz’

Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Gökoğlan ise Gambusia türü balıkları yapay göletlere bırakmalarının herhangi bir sakıncası olmadığını iddia etti. Gökoğlan şunları söyledi: “Gökpınar Vali Recep Yazıcıoğlu Barajı yapay bir göl, doğal bir göl değil. Dünya Sağlık Örgütü de bu larva ile mücadelede Gambusia balıklarına yer veriyor. Elimizde Sağlık Bakanlığı’nın kitabı da var. Biz balık yetiştirmiyoruz.”