Gündem Skandal! Fener mahkûmuna sürekli basın kartı!

Skandal! Fener mahkûmuna sürekli basın kartı!

14.11.2008 - 09:05 | Son Güncellenme:

7 gazeteciye 'Basın meslek ilkelerine uymuyorlar' diye yasak getiren Başbakanlık, Almanya'daki Deniz Feneri davasında mahkum olan Mehmet Gürhan'ın sürekli basın kartını onayladı.

Skandal Fener mahkûmuna sürekli basın kartı




Başbakanlık 7 muhabirin “basın meslek ilkelerine uymadıkları” gerekçesiyle akreditasyonunu yenilemezken, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), skandal bir uygulamaya imza attı. Basın Kartı Komisyonu, dün itibarıyla, Deniz Feneri davasında Almanya’da yargılanıp 5 yıl 10 ay hüküm giyen Mehmet Gürhan’a, “sürekli basın kartı” verdi.

Basın Kartı Komisyonu basın kuruluşları temsilcilerinden oluşmasına karşın, dosyalar resmi makamların onayından geçirilerek Kurul’a sunuluyor ve yine Başbakanlık Bayın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün onayıyla kişilere teslim ediliyor. Kartın verilmesi için adli sicilden “temiz” raporu gerekiyor. Komisyon, dün, başvuruda bulunan 170 gazeteciden 164’üne, yaşamları boyunca bir kuruma bağlı olmaksızın gazetecilik yapma imkanı sağlayan “sürekli basın kartı” verilmesini uygun buldu. Bu listede Yurt Haber Ajansı’ndan dosyasını veren Mehmet Gürhan da var.

YURT HABERLER ‘TESCİLLİ’

Yurt Haber Ajansı, Almanya’daki Deniz Feneri davasında Mehmet Gürhan’ın ortak olduğu ve para aktarılan şirketler arasında gösterilmişti. Kuryelerle Türkiye’ye aktarılan 16 milyon euronun bir bölümünün Yurt Haber Ajansı’na aktarıldığı ifade edilmişti. Ajansın artık faaliyette bulunmadığı bildirildi.

YASAKLI 7'Lİ

Başbakanlık Akşam muhabiri Ali Ekber Ertürk’ün de aralarında olduğu 7 muhabiri ‘veto’ etti ve akreditasyonlarını yenilemedi. Diğer 6 gazeteci; Hürriyet’ten Turan Yılmaz ve Hasan Tüfekçi, Milliyet’ten Abdullah Karakuş, Vatan’dan Veli Toprak, Star TV’den Fatma Çözen ve Evrensel’den Sultan Özer. Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, bu 7 tecrübeli muhabirin ‘kural ihlali yaptığını’ açıkladı.

BAŞBAKANLIK ONAYLIYOR

Basın Kartı Komisyonu, Genel Müdürlüğü temsilen iki, basın şeref kartı ve sürekli basın kartı sahiplerinden genel müdürlükçe seçilen iki, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni temsilen iki, Gazeteciler Cemiyeti’ni temsilen bir, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni temsilen bir, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nı temsilen üç, Gazeteciler Federasyonu’nu temsilen yerel basın mensubu bir, Türkiye Gazete Sahipleri Birliği’ni temsilen bir olmak üzere toplam 13 üyeden oluşuyor. Komisyon, Sürekli Basın Kartı ve ilk kez Sarı Basın Kartı verilmesini oybirliği ile karara bağlıyor. Komisyona dosyalar, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından ön inceleme yapıldıktan, “uygun koşulları taşıdığı” belirlendikten sonra sunuluyor. Kararlar genel müdür onayıyla kesinleşiyor.