Gündem Sokak hayvanlarına yönelik camilerde hutbe isteği

Sokak hayvanlarına yönelik camilerde hutbe isteği

07.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu, sokak hayvanlarının sorunlarını ele alan çalışmalarını sürdürüyor. Sokak hayvanlarına kötü muamele ve işkencelerin artması üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis’te bir komisyon kurularak konunun ele alınması talimatını vermişti. Komisyon, işkence ve kötü muamele yapanlara Kabahatler Kanunu çerçevesinde verilen cezaları yetersiz bularak, Türk Ceza Kanunu içinde değerlendirilmesi kararını aldı.

Sokak hayvanlarına yönelik camilerde hutbe isteği

Hayvanlara işkence ve kötü muamele yapanları artık hapis cezası verilebilecek. Bu arada ev hayvanlarını sokağa bırakanlarla ilgili cezai tedbirler de raporda yer alacak. Ayrıca sokak hayvanlarını sahiplenenlerin ödüllendirilmesi veya para verilmesi konusu komisyonun gündeminde.

Haberin Devamı

TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Yel, ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı ile irtibata geçeceklerini ve sokak hayvanları ile ilgili camilerde hutbe okunmasını isteyeceklerini açıkladı. Raporun sonbahar aylarında Meclis’te oylanarak kabul edilmesi bekleniyor.

Çıtır’ı kurtardılar

İzmir’den Ankara’ya gelirken bir evin bahçesinde ağaca bağlı perişan bir köpek gören hayvansever, arabasını durdurarak evin sahiplerine köpeği almak istediğini söyledi. Ev sahipleri de, “Biz bakamıyoruz, alabilirsiniz” dedi. Hayvansever, köpeği alarak Ankara’da Kedi Hastanesi’ne götürdü. Hastanenin Genel Cerrahı Veteriner Dr. Hidayet Ünal, Pekinez cinsi köpeği ilk gördüğü anları şöyle anlattı:

“İnanılmaz derecede kötü görünüyordu. Gözleri çapaklardan kapanmış, üstü başı dikenlerle kaplanmış, pislik içindeydi. 11 yaşında olduğunu saptadık. Temizledik, yıkadık, yaptığımız kontroller sonucu başına aldığı bir darbe sonucu kör olduğunu anladık. Bu darbe ayrıca denge sistemini de etkilediği için yürümekte de zorlanıyordu, dengesini bulamadığı için yalpalayıp düşüyordu. Tam bir ruhsal çöküntü içindeydi. Her türlü bakımı yapıldı. Bir kafesimizde hayatını sürdürmeye başladı. İsmini de Çıtır koyduk.”

Haberin Devamı

Çıtır’ın kafes günleri ise uzun sürmedi. Çıtır’la Aygül Umaçlı’nın yolları kesişti. Ailesinden gelen hayvan sevgisi, kedi ve köpeklerle büyümüş olması nedeniyle bilişim sektöründen emekli Umaçlı, Çıtır’ı sahiplendi. Kucağında Çıtır’la karşılaştığımız Umaçlı, “Çıtır’ın yaşlılık günlerini huzur içinde geçirmesini sağlayacağım. Ona ailece sevgimizi veriyoruz. Bodrum’a gidiyorum. Denizde ayak kaslarının güçlenmesi için egzersiz yaptıracağım” dedi.

Sokak hayvanlarına yönelik camilerde hutbe isteği

Başkan teşekkür etti

Çıtır’ın hikayesini duyan ve etkilenen TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Yel, “Aygül hanımı aradım ve Çıtır’ı sahiplenmesi nedeniyle kendisine teşekkür ettim. Bu tür sahiplendirmeleri artırmamız lazım. Sokak hayvanlarını sahiplenenlere aylık verilebilir. Bunun miktarı da belirlenir. Bu konuda özendirici tedbirler almamız şart. Bunu komisyonda görüşeceğiz” diye konuştu.