Gündem Sömestrde ne alırdınız? Kayak mı, deniz mi?

Sömestrde ne alırdınız? Kayak mı, deniz mi?

24.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Okullar, 19 Ocak’ta, 15 günlük bir tatile giriyor. Çocuklarıyla keyifli bir tatil geçirmek isteyen aileler için sömestr iyi bir fırsat. Kışın tadı kayakla çıkar diyenlere, yurt içinden ve yurt dışından, her bütçeye uygun seçenek var. Eğlence arayanların rotası Avrupa, kışa bir deniz arası vereyim diyenleri ise Uzakdoğu, Dubai, Brezilya gibi sıcak ülkeler bekliyor

Sömestrde ne alırdınız Kayak mı, deniz mi

İlk ve ortaöğretimde okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci, 19 Ocak’ta, 15 günlük yarıyıl tatiline çıkacak. Yaz öncesi, çocuklarının bu son uzun tatilini iyi değerlendirmek isteyen aileler, tatil planı yapmaya başladı. Vize isteyen ya da uzak mesafedeki ülkelere gitmeyi düşünenlerin şimdiden tur, uçak, otel gibi planlamaları tamamlaması gerekiyor. Çünkü okulların kapanmasına 3 hafta gibi kısa bir süre kaldı. Tatil planlarını son dakikaya bırakanların imdadına ise vize istemeyen ülkelerin yanı sıra Türkiye’deki kayak merkezleri yetişiyor.

Haberin Devamı

Son yıllarda açılanlarla birlikte Türkiye’de her bütçeye uygun kayak merkezi var. Bursa - Uludağ, Bolu - Kartalkaya en bilinenleri. Kocaeli - Kartepe, son yıllarda İstanbulluların en çok tercih ettiği yerler arasında bulunuyor. Yine Erzurum - Palandöken, Kars - Sarıkamış, Kayseri - Erciyes, Isparta Davraz, Çankırı- Kastamonu sınırları arasındaki Ilgaz da kayak tatilinin gözde adreslerinden.

Tercihini kültür turlarından yana kullananlar içinse farklı konseptteki müzeleri ve eğlence merkezleriyle Eskişehir ile her mevsim güzel olan Kapadokya iyi bir seçenek. Antik şehirlere ev sahipliği yapan İzmir, Antalya gibi şehirler de yine yarıyıl tatilinde gidilecekler listesinde yer alıyor.

Güneşi takip edin

Haberin Devamı

İki haftalık tatili değerlendirip denizin tadını çıkarayım, uzak ülkeleri keşfedeyim ya da farklı kültürleri tanıyayım diyenlerin ellerini çabuk tutması gerekiyor. Çünkü turlar hızla doluyor. Vize isteyen bir ülke tercih edilecekse vizelerin yetişmeme ihtimali de bulunuyor. Tatilini kendi planlayanlar için de otel, uçak bileti bulamama gibi riskler var.

Peki, nereye gitmeli? Tur şirketleri, doğası, kültürü ve mimarisiyle büyüleyici olan Uzakdoğu rotalarını öneriyor.

Kış ortasında yazın tadını çıkarmak isteyenler için bir diğer öneri ise Dubai. Tur şirketleri, bu turlarda seyahatseverlerin yapacağı etkinlikleri şöyle sıralıyor:

Melekler şehri Bangkok

Etstur, sömestrde çocuklarını farklı kültürlerle tanıştırıp benzersiz bir tatil deneyimi yaşatmak isteyen ailelere Bangkok & Pattaya turunu öneriyor. Bu turda, UNESCO tarafından koruma altına alınan tapınak ve müzelerle çevrili melekler şehri Bangkok’un yanı sıra Bangkok’a yaklaşık 2 saat uzaklıkta uzunca bir sahil şeridiyle Tayland’ın en çok turist çeken yerlerinden Pattaya’da Fil safarisi, timsah çiftliği gezisi ve Mercan Adası gezileri, katılımcıları bekliyor.

Etstur’un güneş, eğlence, alışveriş, lezzetli yemekler ve daha fazlasını arayanlar için önerisi ise Dubai. Modernliği ve oryantalliği bir arada yaşatan şehir, seyahatseverlere hem eğlenecekleri hem de dinlenecekleri bir tatil vadediyor.

Haberin Devamı

Atmosferi büyülüyor

Kış aylarında sıcak ülkeleri tercih edenlere Prontotour’un önerisi egzotik Uzakdoğu rotaları Tayland ve Bali. Güney Asya’nın en popüler ülkesi Tayland’da seyahat tutkunları ister yüzen kayıklarda alışveriş yapıp tropik meyveleri tadabiliyor, isterse de Hollywood filmlerine set olmuş kumsallarda güneşin keyfini sürebiliyorlar.

Phuket, Similan, Ko Samui ve Khao Lak, Tayland’ın en ünlü doğal akvaryumları… Güney Asya’nın incisi Bali, çiftlerin en çok tercih ettiği balayı destinasyonları arasında yer alırken kış döneminde güneşin ve denizin tadını çıkarmak isteyenlere de hitap ediyor.

Beyaz kumsalları, okyanus mavisi denizinin yanı sıra geleneksel mimarisiyle de dikkat çeken Bali’de sörf dersleri, yoga, su sporları, dalış gibi aktiviteler de renkli bir tatil vadediyor. Prontotour’un Uzakdoğu turları 749 dolar’dan başlıyor.

Farklı tarihlerde tur var

Jolly Tur da kış mevsiminin soğuk havasından bir süreliğine uzaklaşmayı düşünenlere Bangkok & Pattaya turunu öneriyor. Jolly Tur’un ocak - şubat aylarında birden fazla tarih seçeneğiyle sunduğu turlar, 6 gece 7 gün sürüyor.

Haberin Devamı

Turda, seyahatseverler belgesellere konu olan Yüzen Çarşı ve Yılan Çiftliği’ni görebilecek, Bangkok’un tarihi kanallarında tekne gezintisi yapacak, Tayland’ın tropik bahçelerinde gezip fil safarisi yapabilecekler. Turun başlangıç fiyatı 549 euro.

Avrupa ilk sıralarda

Yurt dışı tatil denilinde ilk akla gelen yer, Avrupa. Son yıllarda otobüs ve araçla da kolay ulaşım sağlanabilen Bulgaristan ve Yunanistan, en çok ziyaret edilen ülkeler arasında. Bulgaristan, Bansko, Pamporovo, Borovets, Chepelare gibi kayak merkezleriyle kış turizminde adından söz ettirirken, Yunanistan’da Atina ile Atatürk’ün doğduğu şehir Selanik, çocuklarla seyahat edilebilecek yerler arasında bulunuyor. Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’un ilk hecelerinden oluşan Benelüks ise Avrupa’da üç komşu ülkeyi yakından görmek isteyenlerin izleyeceği bir rota.

Eğlence garantili tatil

Kültürel zenginliği, doğası, tarihi ve eğlenceli aktiviteleriyle yarı yılda da tercih edilen Avrupa’da, İtalya ve İspanya, kültür sanat ve tarihiyle öne çıkarken, Fransa’da Paris’te yer alan Disneyland çocuklar kadar büyüklerin de ilgisini çekiyor. Yine Avrupa’nın en büyük eğlence parklarını ve alanlarını görmek isteyenler, yolunu Viyana, Prag ve Budapeşte’ye düşürebilirler.
Viyana’da Leopoldstadt bölgesinde yer alan, içinde korku tünelinin bulunduğu Prater, Prag’da tarihi köprüler, Astronomik Saat Kulesi, Çek Cumhuriyeti’nde Atatürk’ün bir dönem tedavi için kaldığı Karlovy Vary görülmeye değer. Dünyanın en eski hayvanat bahçesine sahip Budapeşte, Tuna Nehri’nin ayırdığı Buda ve Peşte yakalarıyla kartpostalları aratmayan şehir manzarası sunuyor.

Sömestrde eğlenceli zamanlar geçirmek isteyenler için bir diğer seçenek ABD, özellikle de Los Angeles. Dünyanın en büyük eğlence parkı Disneyland ile Hollywood filmlerinin setlerinin yer aldığı Universal Studios, size eğlenceyi garanti ediyor. Ancak soğukta tadı çıkmaz diyorsanız, rotanızı Londra’ya çevirebilirsiniz. Müzeleri ve Harry Potter stüdyolarıyla Londra, keyifli bir tatil fırsatı sunuyor.

Haberin Devamı

Yılbaşı ve yarıyıl turları ful çekiyor

Seyahat acentalarının yüzü nihayet güldü. Yılbaşı ve sömestr turlarından pek çoğu şimdiden doldu. Peki, erken rezervasyonda, son durum ne? Önceki yıllara göre, önemli artışlar var ama batı ülkeleriyle kıyaslandığında hâlâ çok gerilerdeyiz. Çünkü hâlâ, tatillere, son dakikada karar verme alışkanlığından kurtulabilmiş değiliz. Hem yurt içi hem de yurt dışı pazarına tur düzenleyen acentaların bu konudaki önerisi, ne kadar erken karar verirseniz, o kadar avantaj elde edersiniz yönünde ama gel de anlat! Konunun önemine hemen herkes inanıyor ama iş uygulamaya gelince, alışkanlıkları değiştirmek hiç de kolay olmuyor!..

Sömestrde ne alırdınız Kayak mı, deniz mi


Yılan hikâyesine dönen TÜRSAB seçimleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAB’ı Genel Kurul’a götürecek heyeti açıkladı.

Atanan kişiler şunlar: Talha Çamaş-TÜRSAB eski başkanı, Nedim Öztürk-Turizm Bakanlığı eski müsteşarı, Mustafa Kutluoğlu- Başaran Ulusoy dönemi TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi.

2-3 Aralık 2017’de yapılması gereken TÜRSAB 23. Olağan Genel Kurulu, Başaran Ulusoy başkanlığındaki yönetimin aldığı karar ile ertelenmiş, bunun üzerine bakanlık TÜRSAB’ı genel kurula götürecek süreci üstlendiğini açıklamış bunun için de üç kişilik bir heyet atamıştı.

Çama, Öztürk ve Ulusoy’un, genel kurulun ne zaman yapılacağı konusunda, yarın bir açıklama yapmaları bekleniyor.

Sömestrde ne alırdınız Kayak mı, deniz mi

Yazarlar