Gündem Son dakika: Isparta'da askeri eğitim uçağı düştü: 3 şehit

Son dakika: Isparta'da askeri eğitim uçağı düştü: 3 şehit

17.01.2018 - 19:18 | Son Güncellenme:

Eskişehir'den havalanan askeri uçak Isparta'nın Yalvaç ilçesinde düştü. Isparta Valisi Şehmus Günaydın, düşen uçakta 2'si pilot 1’i teknisyen 3 askerin şehit olduğunu açıkladı. TSK'dan yapılan açıklamada CN-235 CASA tipi askeri nakliye uçağı ile saat 12.50 civarında radar irtibatı kesildiği ve Eğirdir Gölü kuzeyinde uçağın enkazına ve şehitlerin naaşına ulaşıldığı belirtildi. Şehitlerden Binbaşı Ümit Karamustafa, Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı, Astsubay Ömer Kadir Arlı olduğu belirlendi.

Son dakika: Ispartada askeri eğitim uçağı düştü: 3 şehit

Eskişehir'den havalanan CASA tipi CN 235 askeri nakliye uçağı Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca mevkiinde saat 14.30 sıralarında düştü. Köylülerin 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yaptığı ihbar üzerine bölgeye çok sayıda 112, itfaiye ile askeri ekipiler sevk edildi. İlk olarak enkaza arama kurtarma helikopteri ulaştı.

Haberin Devamı

VALİ GÜNAYDIN: 3 ŞEHİT VAR

Isparta Valisi Şehmus Günaydın, olaydan bir süre sonra düşen askeri uçaktaki 2'si pilot, 1'i uçuş teknisyeni 3 askeri personelin şehit olduğunu açıkladı. Vali Günaydın, bölgede yoğun sisin etkili olduğunu belirtti. Vali Günaydın, "AFAD ekipleri çok kısa sürede, özellikle de köylü vatandaşlarımıza da çok teşekkür etmek istiyorum, çok kısa süre içerisinde enkaza ulaştılar. Hepimizin başı sağ olsun" dedi.Şehitlerin naaşlarının Yalvaç Devlet Hastanesi'ne götürüldüğünü kaydeden Vali Günaydın, "Otopsi işlemleri yapılıyor. Ondan sonra da Eskişehir'e götürülecek. Arama faaliyetleri kısa sürede tamamlandı. Zaten Hava Kuvvetleri'ne ait bir helikopter çok kısa süre sonra olay yerine intikal etmişti. Kısa süre içerisinde savcı arkadaşlarımız, diğer görevlilerimiz ulaşarak naaşlarımızı aldık. Şu anda otopsi işlemleri bitmek üzere" diye konuştu.

Haberin Devamı

TEKNİK ÇALIŞMA SÜRÜYOR
Olayın oluş saatiyle ilgili net bir bilgi veremeyeceğini kaydeden Vali Günaydın, uçağın kara kutusuna ulaşılıp ulaşılmadığı ve uçağın düşüş nedeninin ise yapılacak çalışmanın ardından açıklanabileceğini vurguladı. Kaza sırasında bölgede yoğun sis olduğu söylentileriyle ilgili de Vali Günaydın, "Bu teknik bir çalışma. Teknik ekibin çalışmasının ardından açıklama yapılır" dedi.

İŞTE DÜŞEN UÇAĞIN GÖRÜNTÜLERİ

TSK'DAN İLK AÇIKLAMA: UÇAĞIN ENKAZINA VE ŞEHİTLERİN NAAŞINA ULAŞILDI

Genelkurmay Başkanlığı'ndan düşen uçakla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi: "Konuşlu bulunduğu Eskişehir 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığından saat 11.03'te planlı uçuş eğitimi maksadıyla içinde iki pilot ve bir teknisyen olduğu halde kalkış yapan bir CN-235 CASA tipi askeri nakliye uçağı ile saat 12.50 civarında radar irtibatı kesilmiş ve derhal arama kurtarma faaliyetlerine başlanmıştır. Saat 14.30 sularında Eğirdir Gölü kuzeyinde uçağımızın enkazına ve üç kahraman personelimizin naaşlarına ulaşılmıştır."

Son dakika: Ispartada askeri eğitim uçağı düştü: 3 şehit

Uçağın Eskişehir'den havalanan CASA tipi CN 235 kargo uçağı olduğu belirtildi. Uçağın eğitim uçuşu yaptığı, bir süre sonra radardan kaybolunca düştüğünün anlaşıldığı belirtildi. Kaza nedeniyse henüz bilinmiyor.

Haberin Devamı

ŞEHİTLERİN 2'SİNİN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Düşen, askeri nakliye uçağında şehit olan 3 askerin kimlikleri belli oldu. Şehitlerin, Hava Pilot Binbaşı Ümit Karamustafa, Hava Pilot Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı ve Hava Uçak Bakım Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Kadir Arlı olduğu açıklandı.

ACI HABER AİLESİNE VERİLDİ

Teknisyen Kıdemli Astsubay Başçavuş Ömer Faruk Arlı'nın, Eskişehir'de yaşayan eşine acı haber ulaştı. Şehit Arlı'nın (39) şehadet haberi, Sümer Mahallesi Özkal Sokak'ta yaşayan eşi Berna Arlı'ya askeri yetkililerce verildi. Acı haberin ardından şehidin evine Türk bayrağı asıldı. Emekliliğine bir ay kaldığı öğrenilen Arlı'nın, Ömer (4) ve Duru (8) adında 2 çocuğunun bulunduğu belirtildi.

acı haber şehit olan Astsubay Ömer Kadir Arlı’nın annesin yaşadığı Meydan Mahallesi Yazar Sokak’ta bulunan eve de ulaştı.112 Acil Sağlık ekipleri ve askeri erkanın zile bastığını gören anne, oğlunun şehit olduğunu anlayarak feryat etti. Anne askeri erkana ‘Neden geldiniz?', 'Ne oldu?’ sorularını sormasına üzerine askeri erkanda bulunan komutanlar ‘Hava anne ziyaretine geldik’ diye cevap verip içeri girdiler. Acılı anne sakinleştirildikten sonra askeri erkan aileye oğullarının şehit olduğu bilgisini verdi

Haberin Devamı

CN-235 TİPİ UÇAKLAR DAHA ÖNCE DE KAZALARA KARIŞMIŞTI

Türk kamuoyu CASA uçaklarını 2001'de tanımaya başladı. CN-235 tipi uçaklardan bugüne kadar tüm dünyada 5 kaza yaparken, bunların 3'ü Türkiye'de meydana gelmişti. 2001de CN-235 tipi uçaklar 3 ay içinde üç kaza yaşadı. Ocak ayında Kayseride düşen uçakta 3 asker şehit oldu. Mayıs ayında Malatyada meydana gelen ikinci kazada 34 asker şehit oldu. Aynı hafta içinde Ankarada test uçuşu yapan uçak piste çakılıp 4 test pilotu yaşamını yitirince, CN-235 uçaklarının uçuşları geçici olarak durduruldu.

CN-235 TEKNİK ÖZELLİKLER

İspanyol CASA ile Endonezyalı IPTN tarafından tasarlanan uçak, halen Airbus portföyünde yer alıyor. Çift turboprop motorlu nakliye uçağı, Türk Hava Kuvvetlerinin envanterine 1991de girmeye başladı. Uçaklar halen Hava Kuvvetlerinin yanı sıra Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarında da görev yapıyor. Toplam 59 adet uçak nakliyeden VIP taşımaya, deniz karakoldan elektronik karıştırmaya kadar farklı görevlerde kullanılıyor.

İŞTE UÇAĞIN ÖZELLİKLERİ

Kapasite: 44 yolcu

Yükleme sınırı: 5,950 kg

Uzunluk: 21.40 m

Kanat açıklığı: 25.81 m

Yükseklik: 8.18 m

Kanat alanı: 59.10 metre kare

Boş ağırlık: 9,800 kg

Maksimum kalkış ağırlığı: 16,500 kg

Motor tipi: 2 adet General Electric CT7-9C3 turboprop

Motor gücü: 1,750 shp

Seyir hızı: 454 km/saat

Menzil: 5,055 km

Servis tavanı: 7,620 m