Gündem S-400'ler Türkiye'de! İlk parçalar Ankara'ya indi

S-400'ler Türkiye'de! İlk parçalar Ankara'ya indi

12.07.2019 - 10:41 | Son Güncellenme:

Rusya'dan bu sabah havalanan askeri kargo uçakları, S-400 füze savunma sistemine ait birinci grup malzemeleri Ankara'ya taşıdı. Uçaklar başkentteki Mürted Hava Meydanı'na inerken, Moskova da resmi açıklamayla sevkiyatı doğruladı. Rus medyası, kısa sürede ilk iki partinin uçaklarla gönderileceğini ve 120'nin üzerinde füzeden oluşacak üçüncü partinin ise deniz yoluyla ulaştırılacağını bildiriyor.

S-400ler Türkiyede İlk parçalar Ankaraya indi

Günlerdir beklenen haber Ankara'dan bu sabah geldi, Türkiye S-400 füze savunma sistemlerinin sevkiyatının başladığını resmen duyurdu.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanlığı, saat 10.39'da Twitter hesabından "Türkiye'nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik sözleşmesi 11 Nisan 2017'de imzalanmıştır. Sözleşme kapsamında S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı/Ankara'ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başlamıştır" mesajını paylaştı.

Açıklamayı ulusalararası haber ajansları 'son dakika' koduyla dünyaya geçerken, gözler bir anda Mürted'e çevrildi.

S-400 füze savunma sistemleri, Rusya'dan kalkan askeri nakliye uçaklarıyla başkent Ankara'ya getiriliyor.

Rus uçakları peş peşe Mürted Havaalanı'na indi, haber ajansları Rus Hava Kuvvetleri'ne ait dünyanın en büyük askeri nakliye uçağı Antonov An-124'ü görüntüledi.

Haberin Devamı

S-400ler Türkiyede İlk parçalar Ankaraya indi

S-400'ün ilk parçaları bu uçakla getirildi.

ÇAVUŞOĞLU: SÜREÇ SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE DEVAM EDECEK

Türkiye'den ilk resmi açıklamayı yapan isim, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu. Çavuşoğlu, "Bitmiş bir anlaşma ve süreç seyrinde devam ediyor. Biz bu işleri koordine ediyoruz. Uçak izni olsun, gelecek personel izni olsun, bu konularla ilgili süreçler de devam ediyor. Zaten Milli Savunma Bakanlığımız da gerekli açıklamayı yaptı. Herhangi bir sıkıntı yok. Süreç bundan sonra da sağlıklı bir şekilde devam edecek" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ise, yazılı açıklamasında ilk aşamanın başladığını vurguladı.

Ankara'da bunlar yaşanırken, Rusya S-400'lerin Türkiye'ye gönderildiğini doğruladı. Federal Askeri Teknik İşbirliği Servisi, "Teslimatlar tarafların mutabık kaldığı tarihlerde yapılacak" ifadesini kullandı.

S-400ler Türkiyede İlk parçalar Ankaraya indi

Rusya'dan gelen uçaklar Mürted Üssü'ne iniş yaptı.

ÜÇ PARTİ ŞEKLİNDE TESLİM EDİLECEK

Rus TASS haber ajansı, füze savunma sisteminin üç parti şeklinde teslim edileceğini bildiriyor. Türkiye'ye teslimatın ilk partisinin uçakla yapıldığı belirtilen haberde, "Kısa zamanda, S-400'ün ikinci partisinin teslimatı uçakla gerçekleştirilecek. 120'nin üzerinde füzeden oluşacak üçüncü parti ise deniz yoluyla ulaştırılacak" denildi.

Haberin Devamı

Haberdeki bir başka dikkat çeken detay, "Temmuz-ağustosta yaklaşık 80 Türk askeri uzmanı S-400 ile ilgili aynı eğitim merkezinde eğitim görecek" bilgisi oldu. TASS, Türk uzmanların S-400'ün kullanımıyla ilgili Rusya'da daha önce eğitim aldığını da hatırlattı.

S-400ler Türkiyede İlk parçalar Ankaraya indi

Sistemin parçaları hangarlara böyle götürüldü.

Türkiye, biri opsiyonlu iki adet S-400 sisteminin satın alınması konusunda Rusya ile iki yıl önce anlaşmaya varmıştı. Varılan anlaşma uyarınca, sistemin kontrolü tamamen Türk Silahlı Kuvvetleri'nde olacak.