Gündem Deprem mi oldu? Son depremlere nerede oldu? AFAD ve Kandilli'den son depremler listesi

Deprem mi oldu? Son depremlere nerede oldu? AFAD ve Kandilli'den son depremler listesi

29.01.2020 - 17:23 | Son Güncellenme:

SON DEPREMLER...Kandilli Rasathanesi son dakika Akdeniz'de meydana gelen deprem bilgilerini yayımladı. 29 Ocak 2020 Çarşamba günü yurt genelinde depremler meydana geliyor. Milyonlarca vatandaş, depremin nerede olduğunu öğrenmek için arayışa koyuluyor. Bugün itibariyle Akdeniz deprem haberlerinden sonra Ankara'da da deprem oldu. İşte AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nin geçtiği deprem derinlik - deprem şiddeti haberleri...son dakika SON DEPREMLER...

Deprem mi oldu Son depremlere nerede oldu AFAD ve Kandilliden son depremler listesi

Filistin, Lübnan, Suriye'yi geçip Adana'ya kadar uzanan, Doğu Akdeniz'i Girit'in güneyinden geçerek İyon Denizi'ne ulaşan dev fay hattında bugün deprem fırtınası var.

Haberin Devamı

Gece saatlerinde başlayan sarsıntıların sonuncusu, 4.7 büyüklüğünde. Yerel saatle 15.37'de meydana gelen depremin merkez üssünün Kerpe Adası'na uzaklığı 76 kilometre. Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (USGS) verilerine göre, depremin derinliği 10 kilometre.

EMSC, bugün aynı noktada ilk depremin gece yarısı 04.31'de gerçekleştiğini bildiriyor. 3 büyüklüğündeki sarsıntıyı 3.9, 3, 3.9, 3.2 takip etti.

Dün de aynı yerde 4.4 büyüklüğünde bir deprem kaydedilmişti.

SON DAKİKA ANKARA'DA DEPREM!

Kandilli Rasathanesi'den geçilen son dakika bilgisine göre Ankara'da merkez üssü Akyurt olan 3.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Akdeniz'de korkutan deprem!

Son dakika verilerine göre; Dev fay hattında başlayan hareketlilikte, en son olarak 4.7 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti.

Haberin Devamı

Gelen bir son dakika haberine göre Akdeniz açıklarında 3.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.Kandilli Rasathanesi'nin geçtiği son dakika bilgilerine göre Akdeniz açıklarında 3.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin derinliğinin 5 kilometre olduğu belirtildi.

Gelen son dakika haberine göre, Akdeniz'de Muğla Marmaris açıklarında saat 08.10 sıralarında 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Son dakika haberine göre, AFAD'dan yapılan açıklamada, depremin 65.10 km derinlikte gerçekleştiği belirtildi.

Deprem mi oldu Son depremlere nerede oldu AFAD ve Kandilliden son depremler listesi

SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFAD RESMİ İNTERNET SİTESİ ÜZERİNDE YER ALAN BİLGİLER

Elazığ Sivrice’de, 24 Ocak 2020 günü 20.55’de meydana gelen 6,8’lik depremin etkilerini azaltmak ve bölgede yaşayan vatandaşlarımızın hayatlarını normale döndürmek amacıyla, AFAD koordinasyonunda yürütülen iyileştirme çalışmaları devam etmektedir.

45 kişinin sağ kurtarıldığı arama kurtarma çalışmaları, enkaz altındaki son vatandaşımıza da ulaşılmasıyla tamamlanmıştır. Son durumda, deprem nedeniyle 41 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Deprem sonrasında hastanelere başvuran 1.607 vatandaşımızdan 1.540’I taburcu edilmiş olup; 11’i yoğun bakımda olmak üzere 67 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir.

Şu ana kadar büyüklüğü 4’ün üzerinde 22 deprem meydana gelmiş olup, toplam artçı sayısı 1.348’dir.

Haberin Devamı

Yürütülen iyileştirme çalışmaları kapsamında bölgeye 26.397 çadır ulaştırılırken; Elazığ ilinde 65.330 öğün, Malatya ilinde ise 40.900 öğün yemek dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Türk Kızılay tarafından ayrıca bölgeye 7 ikram aracı, 1 çocuk dostu alan ve 4 mobil mutfak ile 2 sahra mutfak kiti sevk edilmiştir.

Türkiye Yardım Kampanyası İçin Kenetlendi

Aziz milletimizin yoğun ilgisi ile devam eden Elazığ ve Malatya Yardım Kampanyası sonucunda, banka hesaplarında 44.257.597 TL, SMS sisteminde 27.652.360 TL olmak üzere toplam 71.909.957 TL yardım toplanmıştır.

Arama Kurtarma Çalışmaları Tamamlandı

Elazığ şehir merkezindeki son enkazda da arama kurtarma çalışmaları tamamlanmıştır. AFAD koordinasyonundaki çalışmalar için bölgeye 5.148 personel, 636 araç ve 22 arama köpeği sevk edilmiştir. Toplam 800 STK personeli de çalışmalarda görev almaktadır.

Psikososyal Destek Çalışmaları

28.01.2020 tarihi itibariyle Elazığ, Malatya, Adıyaman ve Şanlıurfa illerimizde 251 personelimizle 41 ekip oluşturularak 1209 hane ziyareti gerçekleştirilmiştir.

Haberin Devamı

320 Tır İhtiyaç Malzemesi Deprem Bölgesine Ulaştırıldı

320 tır dolusu ihtiyaç malzemesi, AFAD Başkanlığı koordinasyonunda bölgeye ulaştırılmıştır. Bölgeye toplam 26.397 aile çadırı, 400 genel maksatlı çadır, 30.886 yatak, 66.751 battaniye, 3.244 uyku seti, 4.312 ısıtıcı ve 6.436 adet gıda kolisi sevk edilmiştir.

16.326 Binanın Hasar Tespit Çalışması Tamamlandı

Hasar tespit çalışmalarında, 530 teknik personel ve 5 araç görev yapmaktadır. Şimdiye kadar Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta incelenen 23.045 binadan 496’sının yıkıldığı, 5.407’sinin ağır hasar aldığı, 616’sının orta ve 7.981’inin az hasarlı olduğu belirlenmiştir. Acil olarak yıkılacak 138 binanın tespit edildiği çalışmalarda, 6163 binanın ise hasarsız olduğu anlaşılmıştır.

Hasar tespit çalışmalarına destek vermek üzere 67 kişilik Çevre ve Şehircilik ekibi Elazığ’da görev yapmaktadır.

"Depremleri 7/24 Takip Ediyoruz

2012 yılında yürürlüğe giren Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı (UDSEP 2023) kapsamında şu ana kadar Kentsel Dönüşüm Yasası ve Doğal Afet Sigortaları Yasası yürürlüğe girdi ve afet risk azaltma çalışmalarına destek sunan Ulusal Deprem Araştırma Programı başlatıldı. UDSEP-2023, deprem kayıplarının en aza indirgenmesini hedefleyen stratejik yaklaşımlar ve eylem dizileri içeren örnek bir çalışmadır.

Haberin Devamı

Ülkemiz ve yakınlarında meydana gelen depremleri 950 deprem istasyonu ile 7/24 takip ediyoruz. Bugün, deprem gözlem istasyonu sayısı açısından Avrupa’nın ikinci büyük deprem gözlem ağına sahibiz.

Deprem sonrası afet bölgesinin genel durumunu yansıtan, tahmini hasar ve kayıp bilgilerinin yer aldığı AFAD-RED (Hızlı Deprem Kayıp ve Hasar Tahmin Yazılımı ; AFAD-Rapid Earthquake Damage and Loss Estimation Software) programını başlattık.

Yeni Deprem Tehlike Haritamız, güncellenen “Deprem Yönetmeliği” ile eş zamanlı olarak 2018 yılında resmi gazetede yayınlanmış olup 2019 yılında da yürürlüğe girecektir."

AFAD Hakkında

Türkiye sahip olduğu tektonik, sismik, topografik ve iklimsel yapısı gereği doğal afetlerle sıklıkla karşı karşıya kalan bir ülke. Su baskını, sel, çığ, heyelan, yangın ama en önemlisi deprem…

Ülkemiz depremlerde insan kaybı açısından dünyada üçüncü, etkilenen insan sayısı açısından sekizinci sırada. Ortalama olarak her yıl büyüklüğü 5 ile 6 arasında değişen en az bir deprem yaşanmakta…
Doğal afetlerin doğrudan ya da dolaylı olarak neden olduğu maddi ve manevi kayıplar afet yönetiminin ve koordinasyonunun günümüz dünyasında ne kadar titizlikle ele alınması gerektiğinin bir kanıtı…

Ülkemizde doğal afetlere ilişkin politikalar ilk olarak 1939 Erzincan Depremi sonrası geliştirilmeye başlanmış; 1959 yılında çıkarılan 7269 sayılı “Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun” ile konuyla ilgili yasal boşluk giderilmeye çalışılmıştır. Afetlerle ilgili yasal düzenlemeler 1988 yılında devletin tüm imkanlarının afet bölgesine en hızlı şekilde ulaşmasını ve afetzede vatandaşlara en etkin ilk müdahalenin yapılmasını sağlamak amacıyla çıkarılan “Afetlere İlişkin Acil Yardım Teşkilatı ve Planlama Esaslarına Dair Yönetmelik” ile devam etmiştir.

Türkiye’de afet yönetimi ve koordinasyonu alanında dönüm noktası ise 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’dir.

Büyük can kaybına ve geniş çaplı hasara neden olan bu deprem, ülkemizde afet yönetimi konusunun tekrar gözden geçirilme zorunluluğunu acı bir şekilde ortaya koymuştur.

Eşgüdüm sağlanması gereken kurumların afetlerle ilgili yetki ve sorumluluklarının yeniden tanımlanması ihtiyacı afet ve acil durumlarda yetki ve koordinasyonun tek bir elde toplanmasını zaruri kılmıştır.
20160228 2 14497374 5834573

Bu doğrultuda afetlerle ilgili olarak görev yapan İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na bağlı Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık’a bağlı Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü kapatılarak 2009 yılında çıkarılan 5902 sayılı yasa ile Başbakanlık’a bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı kurularak yetki ve sorumluluklar tek bir çatı altında toplanmıştır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili yapılan düzenlemeler kapsamında, 15 Temmuz 2018 tarihinde yayınlanan 4 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması, afetlere müdahale edilmesi ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının süratle tamamlanması amacıyla gereken faaliyetlerin planlanması, yönlendirilmesi, desteklenmesi, koordine edilmesi ve etkin uygulanması için ülkenin tüm kurum ve kuruluşları arasında işbirliğini sağlayan, çok yönlü, çok aktörlü, bu alanda kaynakların rasyonel kullanılmasını gözeten, faaliyetlerinde disiplinler arası çalışmayı esas alan iş odaklı, esnek ve dinamik yapıda teşkil edilmiş bir kurumdur.

BAW328752 02u çerçevede; ülkemizde yeni bir afet yönetim modeli uygulamaya konulmuş olup, getirilen bu model ile öncelik ‘‘Kriz Yönetimi’’nden ‘‘Risk Yönetimi’’ne verilmiştir.

Günümüzde ‘‘Bütünleşik Afet Yönetimi Sistemi’’ olarak adlandırılan bu model, afet ve acil durumların sebep olduğu zararların önlenmesi için tehlike ve risklerin önceden tespitini, afet olmadan önce meydana gelebilecek zararları önleyecek veya en aza indirecek önlemlerin alınmasını, etkin müdahale ve koordinasyonun sağlanmasını ve afet sonrasında iyileştirme çalışmalarının bir bütünlük içerisinde yürütülmesini öngörmektedir.

Başkanlığımız, illerde doğrudan valiye bağlı İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri ve 11 ilde bulunan Afet ve Acil Durum Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlükleri vasıtasıyla çalışmalarını yürütmektedir.
6
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, afet ve acil durumlara ilişkin tek yetkili kurum olup, bir şemsiye kurum anlayışıyla afet ve acil durumun niteliği ve büyüklüğüne göre gerek Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı vb. ilgili diğer bakanlıklar ile gerekse sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kurulduğu günden bu yana ülkemizde yaşanan Elazığ, Simav ve Van depremlerinde en etkin ve hızlı müdahaleyi gerçekleştirmiş, deprem sonrası yürüttüğü başarılı iyileştirme politikaları ile afetzede vatandaşlarımızın yaralarını en kısa sürede sarmıştır. Antalya, Samsun ve Sinop’ta yaşanan sel felaketlerinde ilgili kurumlarla kısa sürede koordinasyon sağlanarak afet bölgesinde hayatın normale döndürülmesi çalışmaları ivedilikle tamamlanmıştır.

Sadece ulusal çapta değil uluslararası anlamda da birçok başarılı operasyona imza atan Başkanlığımız, dünyanın en uzak coğrafyalarında dahi yaşanan afet ve acil durumlara kayıtsız kalmamış, kaliteli, profesyonel ve alanında uzman personeli, teknolojik ekipmanı ile Haiti’den Japonya’ya, Şili’den Myanmar’a kadar yardım elini uzatmış; Libya, Tunus, Mısır ve Suriye yaşanan toplumsal olaylarda dünyanın takdirini kazanan tahliye ve insani yardım operasyonlarını başarıyla gerçekleştirmiştir.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı bundan sonraki süreçte de gerek ulusal gerekse uluslararası boyutta üzerine düşen görev ve sorumlulukları, sahip olduğu donanımlı personel ve geliştirdiği etkin politikalarla yerine getirmeye devam edecektir.

Yazarlar