Gündem Son mahyacı

Son mahyacı

14.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kahraman Yıldız ekibiyle şehir şehir dolaşarak minarelerin süsünü ramazan ayına hazırladı. Ekip, Selimiye Camisi’nin minarelerine de mahyaları astı.

Son mahyacı

Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan ve ‘son mahyacı’ olarak anılan Kahraman Yıldız (62) ekibiyle şehir şehir dolaşarak camileri mahyalarla donatıyor. Camilerin minareleri arasına asılan ışıklı yazı olan mahyanın hazırlıklarına üç ayların girişinde başlayan ekip, ramazan öncesi Türkiye’nin farklı şehirlerinde minarelerin süsü mahyaları astı. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü koordinasyonuyla Edirne’ye de gelen mahya ekibi, Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camisi’nde çalışma yaptı. Mahyacı Kahraman Yıldız ile Aziz Tosyalı, Süleyman Kök, Ramazan Kızılkaya ve Melek Yüztaş’tan oluşan ekibi, sarraf titizliğiyle Selimiye Camisi minarelerine mahyaları astı.

Haberin Devamı

Son mahyacı

‘Artık usta yetişmiyor’

Yıldız, elektrikçi çırağı olarak başladığı mesleğini, 43 yıldır mahyacı olarak sürdürdüğünü söyledi. Geçmişte belirli gün ve haftalar ile milli bayramlarda da minarelere mahya asıldığını belirten Yıldız şunları anlattı:

“Günümüzde sadece ramazan aylarında mahya asılıyor. Meslek hayatım boyunca 2 bin mahya astım. Bu yıl da İstanbul’daki camilerimize mahyalarımızı astık, 1975’ten beri de Edirne’ye mahya asmaya devam ediyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın vermiş olduğu karar doğrultusunda bu yıl ‘Ramazan ve israf’ teması işleyeceğiz. Selimiye Camisi’nde ramazan ayının ilk yazısı olarak ‘Oruç bedenin zekatıdır’ cümlesini asacağız. Ondan sonra da ‘Ye, yedir, israf etme’ yazımızı asacağız. Mahyacılık 450 senelik bir Osmanlı sanatıdır. Ancak artık mahyacı yetişmiyor. Son temsilciler bizim ekip.” l CİHAN DEMİRCİ AA