Gündem ‘Söylentilere kulak asmayın’

‘Söylentilere kulak asmayın’

10.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Son günlerde Meningokok B hastalığında ciddi artış olduğu yönündeki söylentiler üzerine Milliyet aracılığıyla kamuoyuna seslenen uzmanlar, “Bir artış yok. Şu an için meningokok B aşısının mutlaka yapılmasını gerektiren bir durum yok” dedi

‘Söylentilere kulak asmayın’

Meningokok, menenjite en sık neden olan 3. bakteri ve ciddi bir halk sorunu olmaya devam ediyor. Her yıl tüm dünyada yaklaşık 500 bin yeni “Meningokoksemi” vakası görülürken hastalık, ölüm ve sakatlıklara da yol açıyor. Son günlerde vatandaşlar arasında ‘Meningokok B vakalarında artış yaşandığı’ şeklinde dedikodular yayılırken, ‘Meningokok B’ aşısının etkinliği ve gerekliliği de merak konusu olmuş durumda. Uzmanlar ise, Meningokok B salgının söz konusu olmadığı görüşünde. Uzmanlar, Milliyet aracılığı ile kamuoyuna seslendi.

Haberin Devamı

‘Salgın ve hasta sayısında artış yok’ diyen Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Türkiye’de 14 yıldır her yıl belli sayıda Meningokok görülüyor. 2017-2018’de bir artış söz konusu değil. Meningokok’un insanda hastalık yapan 5 türü bulunuyor. Her yıl, farklı tür görülüyor. Örneğin 2001 yılında Hac’da salgın olmuş, tüm dünya olumsuz etkilenmişti. Son 2 yıldır ‘W’ türü olarak tanımladığımız hastalıkta azalma olduğundan ‘B türü bakteri’ öne çıkmış durumda. Ancak B türü bakteri veya hasta sayısında artış söz konusu değil” diye konuştu.

Prof.Dr.Cerhan, şu bilgileri verdi: “Menenjit gelişmiş ülkelerde 100 binde 1 civarında görülürken, Türkiye’deki oran ise halen 100 binde 3-4 civarında. Menenjite en sık neden olan 2 bakteri, Hib ve Pnömokok’a karşı geliştirilen aşılar, günümüzde Sağlık Bakanlığı tarafından bütün çocuklara ücretsiz olarak uygulanıyor. Ancak ‘Meningokok’a yönelik aşılar henüz ulusal aşı şemasına girmemiş durumda. Aileler bu aşıyı kendi ceplerinden temin etmek zorunda kalıyorlar ve maliyetli aşılar. Şu an piyasada iki farklı meningokok aşı tipi var. Dörtlü dediğimiz aşı; A, C, Y, W türlerine karşı koruyuculuk sağlıyor. Diğer aşı ise Meningokok B aşısı. Bize göre Meningokok’a karşı koruyucu olan her iki aşı formu da yaptırılmalı. Yeni aşıların koruma süresi en az 8 yıl.”

Haberin Devamı

‘Mutlaka değil’

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Amerikan Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül de, meningokok B aşısının mutlaka yapılması gereken bir uygulama olmadığını belirterek; “Sağlık Bakanlığı’nın aşı programında yer alan takvimin uygulanmasını öneriyoruz. Şuan için meningokok B aşısının uygulanmasının mutlaka yapılmasını gerektiren bir durum yok. Bu aşı türü ABD’nin takviminde yeralıyor. Birkaç yıl içinde Türkiye’nin de takvimine girebilir. Ancak meningokok B’de artış olduğu tamamen dedikodu ve gerçek dışı. Sağlık Bakanlığı programı önemli. Bakanlığın aşı takvimine uymakta yarar var” dedi.

Haberin Devamı

Aşı uygulama takvimine uyulmalı

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Serap Gençer ise, Meningokok B hasta sayısında bir artış olmadığını, salgın gibi bir durumun tamamen gerçek dışı söylentiler olduğunu belirterek “Ailelerin şu aşamada, çocukları için aşı takvimi dışında olan herhangi bir uygulamayı yaptırmalarına gerek yok. Çocuklar için Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği aşı takviminin uygulanması önemli. Bunun dışında ekstra aşı yapılması gerekirse zaten bakanlık tarafından duyurusu yapılır. Meningokok B vakalarının arttığına yönelik dedikoduların kaynağını bilemiyoruz. Meningokok B aşısını devlet karşılamıyor. Şayet Meningokok B türünde artış olursa bakanlık gerekli tedbirleri kamuoyuna duyurur” ifadelerini kullandı.