Gündem Staj da artık aslanın midesinde

Staj da artık aslanın midesinde

15.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üniversite öğrencileri için staj yapacak yer bulmak en az iş bulmak kadar zor. Özellikle büyük şirketlerde. Kimi adayları sınavla kabul ediyor, kimi iyi derecede yabancı dil bilgisi, kimi de yüksek not ortalaması istiyor Stajyerlerine, başarılı olmaları durumunda iş olanaklarının da kapılarını açan şirketler, başvuruları şubat-mart aylarında tamamlıyor. O nedenle başvuracak adayların ellerini çabuk tutmalarında yarar var

Staj da artık  aslanın midesinde

Mezun olduktan sonra işe girebilmek için tecrübe gerekiyor. En iyi tecrübe de staj yaparken ediniliyor. Pek çok ulusal ve uluslararası şirket, staj yapanlar arasından başarılı olanları kaçırmak istemiyor ve işe alıyor. O nedenle staj çok önemli. Ancak günümüzde staj yapacak yer bulmak en az iş bulmak kadar zor. Gençlerin çalışma hayali kurduğu şirketlerin bir kısmı stajyer adaylarından iyi derecede yabancı dil bilgisi, yüksek not ortalaması gibi kriterler ararken kimi de düzenledikleri sınavlarla stajyerlerini kabul ediyor. Şirketlerin büyük çoğunluğu başvuruları almaya başladı, büyük bir kısmı da başvuruları mart ayının sonuna kadar tamamlayacak. İşte o şirketlerden bazıları:

Haberin Devamı

Sınavla kabul ediyorlar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası: Staj programına Türkiye’de örgün eğitim yapan üniversitelerin bilgi ve belge yönetimi ile bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencilerini kabul ediyor. 3. sınıftan 4. sınıfa geçen öğrenciler, yaz döneminde; 4. sınıfta okuyan öğrenciler kış döneminde bankanın ilgili biriminde staj yapabiliyor. Başvuruları internetten kabul eden banka, duyuruları yaz dönemi için nisan ayında, kış dönemi için de kasım ayı başında yayınlanıyor. Adaylardan 4 üzerinden 2 not ortalaması isteyen banka, yerleştirmeleri not ortalamasına göre yapıyor.

Arçelik: Üniversite öğrencileri için yaz stajı başvuruları, 6 Şubat - 6 Mart tarihleri arasında facebook.com/arcelikkariyer sayfasından yapılabiliyor. Uygun stajyer adaylarını sınava tabi tutan kurum, öğrencinin başarı düzeyi, öğrenim gördüğü bölümün şirket iş süreçleriyle ilgili olması ve stajyer kontenjanları çerçevesinde ön seçim yapıyor. Başarılı olanlar bölümlerin ihtiyaçları çerçevesinde staja alınıyor.

Haberin Devamı

Siemens: Üniversitelerin lisans programlarında 3. veya 4. sınıf öğrencileriyle 1 veya 2. sınıfta okuyan meslek yüksekokulu öğrencilerine zorunlu staj kapsamında staj olanağı sunan şirket, başvuruları 28 Şubat’a kadar kabul ediyor. Üniversite stajyer adaylarına Genel Yetenek Testi uygulayan kurum, yüksek puan alan adaylar arasından mülakat yapıyor. Öğrenciler, Siemens’in Kartal ya da Gebze lokasyonlarındaki ofislerinde ve üretim alanlarında staja yerleştirilyior.

Deniz Bank: Üniversite 2. ve 3. sınıfta okuyanlar ile meslek yüksekokulu son sınıf öğrencilerine staj olanağı tanıyor. Programa uygun görülen adaylara Online Genel Yetenek Sınavı ve sonrasında video mülakat yapılıyor. 600’ün üzerinde stajyerin katılması hedeflenen programa son başvuru tarihi 3 Haziran.

Yabancı dil isteniyor

Mercedes: Üniversitelerin meslek yüksekokulu ve teknik lise öğrencileri için yaz dönemi staj başvurularını 28 Şubat’a kadar kabul ediyor. Meslek yüksekokullarında bilgisayar, büro yönetimi ve yönetici asistanlığı, halkla ilişkiler, dış ticaret gibi idari kadroların yanı sıra elektrik-elektronik, endüstri ürünleri tasarımı, endüstriyel kalıp, lojistik, metalürji, mobilya ve dekorasyon gibi bölümlerdeki öğrencilere staj olanağı tanınıyor.

Haberin Devamı

ENKA: Lisans öğrencilerini staja kabul eden kurumun yaz stajları için başvurular 28 Şubat’ta sona eriyor. Adaylardan iyi derecede İngilizce bilgisi ve 4 üzerinden en az 3 not ortalaması isteyen kurum, stajyerlere kariyer gelişim fırsatı da sunuyor.

Sun Express: Üniversitelerin havacılık bölümleri, uçak ve uzay mühendisliği, bilgi işlem ve grafik tasarım bölümlerinden öğrenci kabul ediyor. Kariyer.net’ten alınan staj başvuruları için son tarih 9 Mart.

Farklı illerde de var

Doğuş Otomotiv: 5 ay süreli haftanın en az 3 günü tam zamanlı destek verebilecek stajyerler arıyor. Stajlara, ilgili fakültelerin 3 veya 4. sınıf öğrencileri ile yeni mezunlar başvurabiliyor. Departmanlara göre ilgili fakülteler ve staj başvuru tarihleri şöyle: İnsan Kaynakları-Eğitim departmanı için mühendislik ya da iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden 8 Nisan’a kadar, VW SSH Departmanı için mühendislik fakültelerinden 24 Mart’a kadar, Hukuk departmanı için hukuk fakültelerinden 24 Mart’a kadar, Marka Yönetimi departmanı için tercihen iktisadi ve idari bilimler fakülteleri veya mühendislik bölümlerinden 7 Mart’a kadar, diğer departmanlar için tercihen mühendislik, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden 19 Mart’a kadar başvurular alınacak.

Haberin Devamı

Şişecam: Tuzla’daki genel merkez ile Mersin’deki fabrikalarında görevlendirmek üzere uzun dönem proje stajyerleri arıyor. Programa, mühendislik, iktisadi ve idari bilimler ile fen edebiyat fakültelerindeki 3. veya 4. sınıf ile yüksek lisans veya doktora öğrencileri başvurabiliyor. Adaylarda, en az 3 not ortalaması ve iyi seviyede İngilizce dil bilgisi şartı aranıyor. Son başvuru tarihi 18 Mart.

Pınar Süt: İzmir’de bulunan kurum, üniversite 2. veya 3. sınıf öğrencilerine zorunlu staj kapsamında staj olanağı tanıyor. Başvurular 15 Nisan’da sona erecek. Yaz ayları boyunca üç ayrı dönemde staj imkânı sağlayan kurum, iyi derecede İngilizce bilen, analitik düşünen ve öğrenmeye açık, iletişimi güçlü, takım çalışmasına yatkın ve dinamik adaylar arıyor.

Haberin Devamı

Honda: Otomotiv sektöründe yaz dönemi zorunlu stajlarını yapacak üniversite öğrencilerine Honda Türkiye A.Ş., kapılarını açıyor. İstanbul ve Kocaeli’de yapılacak staj için son başvuru tarihi 6 Mart.

Sütaş: Üniversitelerin gıda, kimya, endüstri, makine, elektrik mühendislikleri ve idari bilimler bölümlerinde okuyan 3. ve 4. sınıf öğrencilerini kabul ediyor. 8 hafta süren programda öğrenciler, Karacabey, Aksaray tesisleri ve İstanbul merkez ofisinde staj yapabiliyorlar. Bu ay internet sayfasından yapılacak duyurunun ardından mart ayında başvuruları değerlendirecek kurum, adaylara genel yetenek ve İngilizce sınavları, başarılı olanlara da mülakat yapacak.

Uzun dönem avantajı

Coca-Cola: Pazarlama, Finans, Müşteri Yönetimi, Kurumsal İletişim, Teknik, Araştırma-Geliştirme gibi farklı departmanlar için bir yıllık uzun dönem stajyerler arıyor. Career Express 365 Staj Programı kapsamında başarılı olan stajyerler, firmanın yurtdışı projelerinde yer alma şansına da sahip olacak. Program, 2018’de mezun olmayı planlayan lisans 3. sınıf veya yüksek lisans, doktora öğrencilerinin başvurularına açık. Adaylarda yaz döneminde hafta içi her gün, kış döneminde haftanın en az 2 iş günü çalışabilme, ileri seviyede Türkçe ve İngilizce bilgisine sahip olma şartları aranıyor. Son tarih 28 Şubat.

Ülker: Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı’nın uluslararası projeleri başta olmak üzere yürüttüğü projeler için uzun dönemli proje stajyeri aranıyor. Çok iyi derecede İngilizce bilen, yurtiçi ve yurtdışı kongre, seminer ve eğitim programlarında organizasyonel süreçleri koordine edebilecek, sosyal medya araçlarını takip eden iletişim, iktisat, işletme veya uluslararası ilişkiler bölümlerinden mezun veya yüksek lisans öğrencileri başvurabiliyor. Son tarih 30 Mart.

Kuveyt Türk: “Bankada Kampüs” ismiyle üniversite öğrencilerine yönelik bir istihdam ve sosyal sorumluluk projesi düzenliyor. Programa katılan öğrenciler, mezun olana kadar haftada bir ya da iki günlerini İstanbul’daki şube ya da genel müdürlük birimlerinde part-time çalışarak geçirecekler. Programa, iktisadi ve idari bilimler fakültesi, endüstri mühendisliği ile işletme mühendisliğinin 3. ve 4. sınıf öğrencileri başvurabiliyor. Adaylarda yüksek akademik başarı, tercihen İngilizce bilgisi, etkin iletişim becerilerinin arandığı staj programı için başvurular, 9 Mart’ta sona erecek.

İzmir Ekonomi’den meslek rehberliği

Üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanan lise son sınıf öğrencilerinin doğru meslek tercihinde bulunması için İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), “Mesleğimi Seçiyorum” başlıklı rehberlik hizmeti sundu. Öğrencilerin akademisyenlere ilgi duydukları mesleklerin eğitimini ve kariyer imkânlarını sorma fırsatı yakalayacağı etkinlikte 1700 öğrenci, bir gün boyunca üniversiteli olurken sınav kaygısı, motivasyon, başarı ve meslekler konularında seminerlere katıldı.

Meslek seçimiyle ilgili konuşan İEÜ Rektörü Prof. Dr. Can Muğan, meslek seçiminin kişinin hayatını etkilediğini belirterek, “Sevdiğiniz işi yapmak, kendinize ve ülkenize katkı sağlamaktır. Mutlu olacağınız mesleği seçin. Öğrencilerimizi potansiyelini gerçekleştiren, meraklı, açık fikirli ve fark yaratma arzusu içerisinde olan bireyler olarak yetiştiriyoruz. Mesleğinizde bunu yaratın. Mutlu olun” dedi.

Okul öncesi eğitim için defileli destek

Okul öncesi eğitime destek olmak amacıyla 18 Şubat’ta gerçekleştirilecek yardım gecesinde moda tasarımcısı Dilek Hanif, özel tasarımlarını Türk Kızılayı İstanbul Şubesi için sergileyecek. Hastane Derindere’nin sponsorluğunda yapılacak defilede, özel hazırlanan kıyafetler açık artırmayla satılacak. Defilenin koreografisini Uğurkan Erez, sunuculuğunu Davranış bilimleri uzmanı ve yazar Aşkım Kapışmak ile manken Deniz Akkaya yapacak. Geliriyle 81 ilde 81 anaokulu yapılması planlanan yardım gecesiye ilgili konuşan Türk Kızılayı İstanbul Şube Başkanı İlhami Yıldırım ile Hastane Derindere’nin Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gülçin Derindere, eğitime verdikleri destekten dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.