Gündem Suikast davasında 40 sanığa müebbet

Suikast davasında 40 sanığa müebbet

05.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mahkeme eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, binbaşı Şükrü Seymen ve “Paşa” lakaplı eski astsubay Zekeriye Kuzu’nun da aralalarında bulunduğu 31 sanık hakkında 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, dokuz sanığa da müebbet hapis cezası verdi. Erdoğan’ın eski Başyaveri Ali Yazıcı da davada 18 yıl hapis cezası aldı...

Suikast davasında 40 sanığa müebbet

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen ikisi firari 43’ü tutuklu 47 sanığın Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada dün sanıkların son sözlerinin ardından karar açıklandı. Mahkeme heyeti, davanın bir numaralı sanığı FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, firari eski Yüzbaşı Burkay Karatepe ve olaydan 13 ay sonra yakalanan eski Yarbay Özcan Karacan’ın dosyasının ayrılmasını kararlaştırdı. Suikast girişimini planlayan ve yöneten davanın iki numaralı sanığı eski Tuğgeneral Sönmezateş ile yerdeki suikast timini yöneten eski Binbaşı Şükrü Seymen ve FETÖ’nün “üs imamı” olarak anılan “Paşa” lakaplı Zekeriya Kuzu’nun da aralalarında bulunduğu 31 sanık hakkında “cumhurbaşkanına suikast girişimi”, “anayasal düzeni değiştirmeye kalkışmak”, iki polis memurunun şehit edilmesi nedeniyle “kasten öldürme” suçlarından 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Dokuz sanık da müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Yavere 18 yıl

Mahkeme heyeti sanıklardan eski Yarbay Hüseyin Yılmaz’ın beraatine karar verirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başyaveri eski Albay Ali Yazıcı hakkında ağırlaştırılmış mübbet cezasına hükmedildi. Yazıcı’nın cezası, sanığın eyleminin suça yardım etme boyutunda kaldığı gerekçesiyle 18 yıl hapis cezasına indirildi.Sanıklardan Çiğli 2. Ana Jet Üssü Komutanı eski Albay Ramazan Elmas’ın dosyasının da ayrıldığı ve Çiğli davasında yargılanacağı belirtildi. Eski Tümamiral Tezcan Kızılelma 15 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Kuzu’ya ‘gasp’ cezası

Kuzu’ya Erdoğan’ın kaldığı otele yaptıkları baskın sırasında üç polis memurunun cüzdanlarını gasp etme suçundan da ayrıca üç kez 18’er yıl olmak üzere toplam 54 yıl hapis cezası verildi. Sanıklardan yarbay Hüseyin Yılmaz, Cumhurbaşkanı’na yönelik suikast girişimine yardım etme suçundan, delil yetersizliğinden beraat etti. Ancak başka suçtan halen tutuklu olan Yılmaz cezaevinde kalmaya devam edecek. Toplam 42 sanık 15 yıl ile 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis arasında çeşitli cezalara çarptırılmış oldu. Bir sanık ise beraat etti. Baştoğ, yaklaşık bir saatte okuduğu 30 sayfalık kararın ardından, “İnşallah bir daha demokrasiye böyle müdahaleler olmaz ve biz de böyle kararlar vermek zorunda kalmayız” dedi.

Haberin Devamı

'Fillerin savaşında ezilen çimenleriz'

Suikast davasında 40 sanığa müebbet

Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar öncesi sanıklara son sözleri soruldu. Sanıklardan eski Teğmen Muhammet Burak İpek, “Çıkan kararın prematüre bir karar olacağını düşünüyorum. Bizler çimenleriz, fillerin savaşında ezilen biz olduk” dedi. Sanık eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş de, geçen süreçte gerçeklerin değil, ceza vermenin peşine düşüldüğünü iddia etti.

‘Yine yaparım askerim’

Sanık eski Yüzbaşı Ergün Şahin sıkıyönetim emriyle hareket ettiğini, emirlere uyduğunu savundu. Darbe yapmadığını iddia eden Şahin, “Bugün sıkıyönetim emri gelse yine aynı şeyi yaparım, çünkü ben bir askerim” diye konuştu. Sanık helikopter ikinci pilotu eski üsteğmen Haydar Murat Özden, o gece kendi yerinde hangi pilot olsa, Murat Dağ kimin adını söylemiş olsaydı bugün onun yargılanıyor olacağını söyledi. Sanık helikopter pilotu eski Albay Murat Dağlı ise, “Keşke tüm dünyanın gözü önünde helikopterler giderken birisi uyarsaydı da geri dönseydik” diye konuştu. Pilot eski Albay Zeki Göçmen de, kumpasa düşürüldüklerini ileri sürerek, “Beni bu olaya sürükleyenlere hakkımı helal etmiyorum. İrademle yapmadım” iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

‘Oğlumu siz öldürdünüz’

Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ’un, yaklaşık bir saatte okuduğu 30 sayfalık kararın ardından, şehit polis memuru Nedip Cengiz Eker’in annesi Güzel Eker’in, sanıklara “Katiller, benim oğlumu siz öldürdünüz” diye bağırdığı duyuldu. Anne Eker “Benim içim yanık. Onlara ömür boyu müebbet hapis verildi ya o bana yeter. İnşallah idam olurlar” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın “Verilen kararı milletin adalet beklentilerini büyük oranda karşılayacak bir karar olarak değerlendiriyorum” dedi. Şehit edilen polis memuru Nedip Cengiz Eker’in babası Nihat Eker de “İnşallah bir daha böyle bir şey ülkenin başına gelmesin. Adalet tecelli etti” dedi. Sanıkların ise karar sonrası rahat tavırları ve gülerek yakınlarına el sallamaları dikkati çekti.

Haberin Devamı


Yazarlar