Gündem Suikastı düşünce aşamasında bildirdik

Suikastı düşünce aşamasında bildirdik

11.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dink’e yönelik suikastı düşünce aşamasında bildirdiklerini söyleyen Dinç, çapraz sorguda ise ‘Dink’e yönelik ses getirecek eylem’ değil de, ‘Kesin öldürülecek’ yazamaz mıydınız?” sorusuna “Öyle bilgi gelse öyle yazardık” diye cevap verdi

Suikastı düşünce aşamasında bildirdik

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink Cinayeti’ne ilişkin 2’si tutuklu 35 sanıklı davanın 15. duruşmasında tutuksuz sanık Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ifade verdi. Dinç, “Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde 15 Temmuz 2004’te göreve başladıktan bir ay sonra McDonalds’a bomba atılması olayı oldu. İstihbaratçı mantığıyla olaya müdahil oldum. Eylemi gerçekleştiren grubu takibe aldık, ilgili arkadaşlarım Erhan Tuncel’i buldu” dedi.

‘Trabzon’da kalsaydım’

Yardımcı İstihbarat Elemanı olan Tuncel ile yapılan görüşmenin sonunda hazırlanan raporunu mahkemede okuyan Engin Dinç, “Bu fikir düşünce aşamasındaydı. Bu fikri şahsın aklından çıkarmaya çalışıyoruz. Dink’in öldürülmesi konusu daha düşünme aşamasındayken gerekli birimleri bilgilendirdik” dedi.

Trabzon istihbaratta görevliyken pasif bir göreve alındığını, bu görevden alma işleminin ise Paralel veya derin bir yapı tarafından yapıldığını düşündüğünü söyleyen Dinç, Yasin Hayal’i takip edilmediği iddialarını kabul etmeyerek, Hayal cezaevinden çıktıktan sonra takibe aldıklarını, konuyla ilgili toplamda 46 tane yazışma yapıldığını belirterek, “’Niye operasyon yapmadınız diyorlar’. Cinayetten 7 ay önce göreviminden ayrıldım. Bu sırada düşünce ve niyet aşamasındaydı. Eylem aşamasına geçildiğini düşündüğümüzde bildiririz. O dönemde elimizden geleni yaptık. Eğer biz Trabzon’da kalsaydık hakikaten o dönemde kaderin de önüne geçilmez ama bu aşamaya getirmeden operasyonu yapardık diye düşünüyorum” diye konuştu.

Çapraz sorguya alındı

Öğleden sonra sorgulanan Dinç’e “Hazırladığınız raporda ‘Dink’e yönelik ses getirecek eylem’ değil de, ‘Kesin öldürülecek’ diye yazamaz mıydınız?” diye sordu. Dinç ise, “Bize öyle bir bilgi gelse öyle yazardık. ‘Ses getirecek eylem’ demiyoruz ama yazının tamamına baktığınızda anlaşılan o. McDonalds’ı bombalayan ve 6 kişiyi yaralayan bir kişi en az bunun gibi bir eylem yapacak diyoruz” şeklinde cevap verdi.

‘Bir kez görüştüm’

Tuncel ile hayatında bir kez makamında görüştüğünü söyleyen Dinç, “Erhan ile çalışan arkadaşlar bana elemanın isteksiz davrandığını, çok para istediğini söyleyip ilişiği kesmek istediler. Ben de ‘Bu kadar bilgisi var. Niye keselim’ dedim. İletişim kopukluğunun giderilmesi için Nisan ayında şubeye çağırdım. Odaya aldım. ‘Şikâyetin ne?’ dedim. ‘Sorunun çözümü ile ilgili yardım edeceğim’ dedim. Para verdim. Bir daha da görüşmedim kendisiyle” diye konuştu. Cinayetten 8 yıl sonra bazı delilleri ortaya çıkardıklarını söyleyen Dinç, cinayetle ilgili uzun süre bir şey yapılmadığını ve delillerin ortaya çıkarılmadığını belirterek şöyle konuştu:

‘Araç olarak kullanıldı’

“2007 ile 2015 yılları arasında kasıtlı olarak mesafe alınmadı. Cinayetin ön görüldüğü, cinayeti işleme konusunda bilgi sahibi olunduğu, Sabri Uzun’un kitabında söylediği gibi varılması gereken yol için bu cinayetin araç olarak kullanıldığını düşünüyorum.” Mahkeme heyeti, Dinç’in çapraz sorgusuna ara vererek, duruşmayı bugüne erteledi.

Haberin Devamı

Dava öncesi adliye önünde açıklama

Dün 15’incisi yapılan duruşma öncesi, “Hrant’ın Arkadaşları” adlı grup Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Aralarında HDP Milletvekili Garo Paylan, gazeteciler Hayko Bağdat, Yetvart Danzikyan, Banu Güven’in de bulunduğu grup, “Hrant için adalet için” yazılı pankart açarak, “Biz bitti demeden bu dava bitmez” sloganları attı.

‘Hayal’i takip ettin mi?’
“Yasin Hayal’i takip ettiniz mi?” sorusu üzerine de Dinç, “Fiziki takip yapıldı. Arkadaşları daha sık takip edilecek diye uyardım. Telefonları da dinleniyordu. Bir insanı 7 gün 24 saat takip etmeniz mümkün değil zaten” dedi.