Gündem Süngerden kolajen madde üretti

Süngerden kolajen madde üretti

01.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Wageningen Üniversitesi’nde deniz biyolojisi doktorası yapan Mert Gökalp, balık çiftliklerinin çevresine yerleştirilecek sünger tarlalarının deniz suyunu temizleyerek kolajen madde üretilebileceğini kanıtladı.

Süngerden kolajen madde üretti

ODTÜ Mühendislik Fakültesi’nin ardından Miami Üniversitesi’nde Fiziksel Okyanus Bilimi, Ankara Üniversitesi’nde ise Deniz Biyoteknolojisi bölümlerinde burslu okuyan Mert Gökalp, Hollanda Wageningen Üniversitesi Deniz Canlıları Ekosistemi bölümünde doktora yapıyor. Balık çiftlikleri çevresinde sünger tarlalarıyla ilgili deneyler yapan genç bilim insanı, insan bedeninin dokularındaki ana proteinlerden kolajenin üretimini araştırdı. Süngerin denizi filtre yeteneğinden yola çıkan Gökalp, çiftliklerdeki balıkların dışkılarından ve yemlerinden çıkan atıkların süngerin kolajen madde üretimine yol açtığını gördü.

Haberin Devamı

Uluslararası dergide

Bu değerli proteinin süngerden elde edilmesi için çalışan deniz biyoloğu Gökalp, deneyleri sonunda önemli bir makaleye imza attı. Marine Drugs dergisinde kapak olan ve Prof. Ronald Osinga’yla çalışan Gökalp, “Deneyleri Bodrum’da gerçekleştirdik. Denizdeki aşırı organik maddeyi temizleyen sünger, balık çiftliğinin altında daha fazla gelişerek kolojen madde üretebiliyor. Balık-sünger ikilisi, ekosisteme zarar vermeden bu proteinin üretimini sağlayabilir ” dedi.

Süngerden kolajen madde üretti

Balık çiftliği gerilimi son bulur

Süngerin kolajen üretimiyle yerel halkın ve turizm sektörünün balık çiftliklerine olumsuz bakışının da önüne geçileceğini söyleyen Gökalp, “Okyanuslardaki balık popülasyonu gezegendeki insanları beslemeye yetecek miktarda değil, yani balık çiftlikleri gerekli. Sünger tarlaları ile balık çiftliklerinin kirliliği azaltılabilir. Yazımın okyanuslardan ham madde elde etmek için oluşturulmuş farmakoloji dergisi Marine Drugs’un özel sayısında ana makale seçilmesi gurur verici. 12 senelik emeğimin böyle taçlanması çok sevindirici” dedi.

Haberin Devamı

Lüfer belgeseli

Tüm vücut proteinlerinin yüzde 35’ini oluşturan kolajenden kozmetikte, medikal operasyonlarda ve gıda sektöründe yararlanılıyor. Mert Gökalp, Türkiye’deki deniz canlılarını anlatan akıllı telefon uygulaması ‘Doğa Rehberi’ ve lüfer belgeseliyle adını duyurmuştu. Gökalp; WWF, Greenpeace, UNDP gibi kurumlar adına çalışmalar yaptı.