Gündem ‘Suriye’de Türk burada Arap’ız’

‘Suriye’de Türk burada Arap’ız’

18.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Sultangazi’de 24 yaşındaki Ramazan Şahin’in bıçaklanarak öldürülmesiyle başlayan gerginlik devam ediyor...Mahalleli, göçmenlerden rahatsız olduklarını söylerken Suriye’deki iç savaştan kaçanlar ise ‘Bizim kimseyle problemimiz yok’ diyor

‘Suriye’de Türk burada Arap’ız’

İstanbul’un Sultangazi ilçesindeki İsmetpaşa Mahallesi’nde Afgan uyruklu kişilerin Suriyeli kadınlara laf atması üzerine çıktığı iddia edilen olayda bıçaklanarak hayatını kaybeden 24 yaşındaki Ramazan Şahin’in ölümünün ardından 116 Afgan uyruklu sınır dışı edilmek üzere gözaltına alındı.
‘İlk defa yaşandı’
Şahin’in öldürülmesine vatandaşların tepkisi sürerken polis ekipleri tarafından da mahallede geniş güvenlik önlemleri alınmış durumda. İsmetpaşa Mahallesi Muhtar Vekili Hasan Arslan, mahallede nüfusun 50 bin civarında olduğunu söylerken yabancı uyruklu kişilerin sayısının 100 bini geçtiğini ifade etti. Arslan, “Biz kimsenin ölmesini, öldürülmesini istemeyiz ama yabancı uyruklu kişilerin mahalleye gelip yerleşmesinin ardından insanlar rahatsız olmaya başladı.
Yabancı uyruklu bu kişiler içinde Afgan, Suriyeli, Özbek, Azeri ve Afrika kökenliler var. Bu kişiler mahallelinin alıştığı düzenin dışında yaşaması insanları huzursuz ediyor. Bu olaydan önce mahallemizde böyle bir olay yaşanmamıştı, ilk oldu. Bu kişilere yapabileceğimiz bir şey yok. Çünkü tamamına yakınının kaydı yok” dedi.
‘Huzuru bozuyorlar’
Mahallede müteahhitlik yapan Hikmet Yeşiltaş, gerginliklerin devam edeceğini düşündüğünü belirterek “Mahalleli artık doldu. Bu kişiler hem kiraların yükselmesine hem de işsizliğin artmasına neden oluyor. Bunun yanı sıra mahallelinin huzurunu da bozuyorlar. Eskiden burada herkes birbirini tanırdı. Şimdi bir gördüğün kişiyi bir daha göremiyorsun” dedi.
17 yıldır İsmetpaşa Mahallesi’nde oturan Nihat Özcan, “Suriyeliler savaştan sonra gelmeye başlamışlardı ama diğer yabancı uyruklu kişilerin sayısı son bir yılda arttı. Bu durum mahallenin düzenini bozdu. Mahallenin gençlerinin birçoğu işsiz” diye konuştu.

‘Olaydan hepimizi sorumlu tutamazlar’

Suriye iç savaşından kaçarak Türkiye’ye sığınan Döndü Cime (42) yaşanan olaydan sonra insanların kendilerine düşman gibi bakmalarından yakındı. Evlerinin yanında tuttukları atölyede tekstil işi yapan Cime, “Halep’te oğlum iç savaşta sırasında bıçaklandı. Olaylarla ilgisi yoktu ve sokaktan geçiyordu. Eşim ‘Ne biz öldürelim ne de ölelim’ dedi ve Türkiye’ye sığındık. Türkmen’iz. Suriye’de Türk olduğumuz için burada Arap olduğumuz için dışlanıyoruz. Olaydan önce tepki gösteren yoktu. Çocuğumu kapı önüne çıkarmıyorum. Komşular bile suçlu olduğumuzu düşünüyor. Sabah bir komşum kapımın önüne gelerek küfürler etti ve duvarıma tükürüp gitti. Bizim suçumuz yok. Kimseyi öldürmedik. O kişiyi bizden biri öldürmüş olsa bile hepimizi sorumlu tutamazlar. Biz Halep’ten öldürmemek için geldik” dedi.

‘Türk komşularımıza yardımcı oluyoruz’

70 yaşındaki Hamide Birahim, Türk komşularının gelip kendilerinden iş istediklerini ve onlara yardım ettiklerini belirterek şöyle konuştu: “Umarım savaş bir an önce biter ve evimize döneriz. Orada üç katlı bir evim vardı ama yıkıldı. Gidince yeniden yapacağız. Evimi ve topraklarımı çok özledim. Kimse evinden yurdundan koparak başka bir ülkeye gitmek istemez. Biz burada alın terimizle para kazanmaya çalışıyoruz. Komşularımız arasında bizim yaptığımız işi yapmak isteyenler var. Onlara yardımcı oluyoruz. Bizim kimseyle bir problemimiz yok.”

Mahallede müteahhitlik yapan Hikmet Yeşiltaş, gerginliklerin devam edeceğini düşündüğünü söylüyor.