Gündem Tadına bakmadan tuz atanların oranı % 10.5

Tadına bakmadan tuz atanların oranı % 10.5

01.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bakanlıkta düzenlenen, “Ulusal Beslenme Konseyi”nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Beslenme Haritası’nı çıkardıklarını söyledi.

Tadına bakmadan tuz atanların oranı % 10.5

Koca “Araştırma aşaması bitti, raporlama aşamasında da sona geldik. Önümüzdeki günlerde bu çok önemli araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacağız” dedi. Koca, araştırmanın 6 ay sürdüğünü ve Türkiye’de 15 yaş üstü vatandaşların beslenme alışkanlıklarının tespit edildiğini ifade etti. Bakan Koca sözlerini şöyle sürdürdü: “Araştırma kapsamında 24 saat boyunca nasıl beslendiklerine dair anket yapıldı. Bu anket, 15 gün sonra telefonla tekrarlandı. 6 ay kadar süren araştırmayı tamamen bakanlığımız hekimleri, hemşireleri ve diyetisyenleri yürüttü. Sonuçlarını hem kamuoyuyla paylaşacağız hem de veri tabanı oluşturarak Tarım Bakanlığımıza ‘besin zenginleştirmesi’ önereceğiz.”

Haberin Devamı

‘Hareketsizler azaldı’

Bu araştırmayı üç yılda bir tekrarlamak istediklerini belirten Koca, rapordan çıkacak sonuçlara göre sağlıklı beslenme ve sağlıklı hayat tarzının benimsenmesi konusunda yol haritasının da ortaya konulacağını söyledi. Araştırmadan çıkan bazı sonuçları da paylaşan Koca, yetişkinlerde son 7 yıllık döneme bakıldığında kadınlarda obezitenin yüzde 41 oranında sabit kaldığını belirtti. Erkeklerde ise, artışın devam ettiğini, yüzde 20’den yüzde 26’ya çıktığını ifade eden Koca, “Bu araştırmada fiziksel aktivite oranına da baktık. 10 yılda hareketsiz nüfus oranımız yüzde 56 iken, bugün yüzde 42.4’e indirmiş durumdayız. Bu sevindirici bir durum ama hâlâ ciddi bir kesimi hareketsiz” dedi.

Haberin Devamı

Beyaz ekmek birinci

Koca, aşırı tuz ve şeker tüketiminin azaltılmasına da önem verdiklerini belirterek, araştırmada yemeğin tadına bakmadan tuz ekleyenlerin oranının yüzde 10.5, yemeğin tadına bakmadan bazen tuz ekleyenlerin oranının yüzde 13.4, yemeğin tadına bakmadan tuz eklemeyenlerin oranının ise yüzde 76.1 olarak tespit edildiğini bildirdi. Türkiye Beslenme Haritası’ndan çıkan sonuçlara göre, beyaz ekmeğin yüzde 72.1 ile hâlâ en çok tüketilen ekmek çeşidi olduğunu ifade eden Koca, “Tam tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepekli ekmek gibi daha sağlıklı çeşitler ise yüzde 15’te kalmış. Biz tam tahıllı ekmeği öneriyoruz. Yufka gibi ev yapımı mayasız ekmeklerin her gün tüketim sıklığı ise yüzde 9.4” diye konuştu.