Gündem Tahşiyeciler kimdir, Tahşiyeci nedir?

Tahşiyeciler kimdir, Tahşiyeci nedir?

15.12.2014 - 08:40 | Son Güncellenme:

Dün gerçekleşen operasyonun en çok merak edileni Tahşiyeciler oldu. Peki operasyonun nedeni olarak gösterilen Tahşiyeciler kimdir? Tahşiyeciler hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizler için derledik. Tahşiyeciler' soruşturması hakkında gelen son bilgileri de sizlere anında aktaracağız.

Tahşiyeciler kimdir, Tahşiyeci nedir

Dün gerçekleşen operasyonun nedenlerinden biri olarak, 'Tahşiyeciler' grubuna yönelik sahte delil üretildiği iddiası gösterildi. "Tahşiyeciler" grubunun 2009'da takibe alındığı ve sahte delillerle de 22 Ocak 2010'da gruba operasyon düzenlendiği öne sürüldü.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'nun Zaman gazetesi yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 32 kişiye yönelik operasyonla ilgili açıklamasında dikkat çeken bilgi 'Tahşiyeciler' soruşturması oldu. Açıklamada, operasyonun "Tahşiyeciler" olarak adlandırılan grup hakkında sahte delil üretikleri iddiasıyla gazeteciler ve bu deliller üzerinden açılan soruşturmayı yürüten polislere yönelik olduğunu belirtiliyordu.

Önce Gülen bahsetti

Peki kim bu Tahşiyeciler grubu? İşte dün gerçekleşen operasyona giden sürecin kronolojisi şöyle gelişti:

Polisin tespitlerine göre, Fethullah Gülen, 6 Nisan 2009 günü Herkul.org sitesinde yayınlanan "İrtica paranoyası" adlı konuşmasında 'Tahşiye'den bahsetti. Bu konuşmanın ardından 8 Nisan 2009'da Zaman Gazetesi'nde, "Terör örgütü üretenler yeni tezgah peşinde" başlığıyla yayınlanan yazıda da 'tahşiye' adı kullanıldı.

Haberin Devamı

Dizi konusu oldu

9 Nisan 2009'da Samanyolu TV'de yayınlanan 'Tek Türkiye' dizisinin 64. bölümünde 'Tahşiye' örgüt olarak gösterildi. Bu dizide, "Bombaların seri numaralarını silin, evlerde silah çıksın" denildi. 11 Nisan 2009'da İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne isimsiz, imzasız ve tarihsiz ihbar mektubu geldi. Mektupta, Mehmet Doğan grubu ihbar edildi. 23 Nisan 2009 günü Samanyolu'nda yayınlanan Tek Türkiye dizisinin 66. bölümünde Tahşiye tekrar örgüt olarak gösterildi. Burada Mehmet Doğan grubunun yayınevi olan 'Rahle'den örgüt olarak bahsedildi. 26 Nisan'da, Nuh Gönültaş Bugün Gazetesi'nde "Tahşiyeciler deşifre oldu, isim değişikliğine gidilmesi lazım" başlıklı ilginç bir yazdı. 29 Nisan 2009'da İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü, İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'ne bir yazı geçerek soruşturma yapılmasını istedi.

Dosyanın ismi değişti

4 Mayıs 2009'da İstanbul Başsavcılığı'ndan soruşturma izni alındı. Soruşturmada grubun adı, "Molla Muhammediciler Tahşiyeciler" olarak geçti. 5 Mayıs 2009'da telefon dinlemeleri başladı. 6 Mayıs 2009'da grubun adı kayıtlarda 'El Kaide yanlısı radikal Mehmet Doğan grubu' olarak değiştirildi.

İstanbul Valiliği 7 Ocak 2010'da Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na Muş merkezli olarak faaliyet gösteren El Kaide yanlısı Mehmet Doğan Grubu'nun ülke genelinde 16 ilde yapılandığını kaydetti. Anayasal düzeni benimsemediği ifade edilen grup üyelerine yönelik operasyon talebinde bulunuldu.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün onayıyla 22 Ocak 2010'da 16 ilde yapılan eş zamanlı operasyonda, 132 kişi gözaltına alınırken 38 kişi tutuklandı.

İddia: Gülen'i kızdıran kitaplar basma dediler

İDDİAYA göre, Tahşiye grubundan Mehmet Nuri Turan, 2009 yılı Mayıs ayında Mustafa Sungur ve Mustafa Akar ile görüştü. Bu görüşmede Turan, gruplarının dizilerde, gazetelerde neden hedef gösterildiğini sordu. Sungur ve Akar, Turan'ı görüşmesi için Fahri Sarrafoğlu'na gönderdi. Bu görüşmede, Fahri Sarrafoğlu, Mehmet?Nuri Turan'a, Mehmet Doğan Hoca'ya suikast yapılacağını, Fethullah Gülen'in suikastı önlediğini, Fethullah Gülen'i kızdıran kitapları basmaktan vazgeçmelerini istedi. Turan'a polis tarafından dinlendiklerini ve takip edildiklerini de belirtti.

Haberin Devamı

Gülen grubu ile Tahşiyecilerin çelişkileri

- Tahşiyeciler zekatın kişiye verilmesi gerektiğini, kuruma zekat verilemeyeceğini söylüyor. Gülen Cemaati buna karşı çıkıyor.

- Tahşiyeciler dinler arası diyaloğa karşı olduklarını belirtiyor. Diyalog yanlısı Gülenciler'e dinsiz diyorlar.

- Fethullah Gülen'in Nur risalelerine ters mana verdiğini, tahrif ettiğini iddia ediyorlar.

- Tahşiyecilerin Güneydoğu’da geniş tabanı olduğu öne sürülüyor.

Mehmet Doğan 17 ay tutuklu kaldı

Tahşiyecilerin lideri 66 yaşındaki Mehmet Doğan, 17 ay tutuklu kaldıktan sonra mahkemede, "66 yaşındayım ve gözümde yüzde 90 oranında görme kaybı var. Ayrıca MS hastasıyım başkasının yardımı olmadan hareket dahi edemem. Şimdiye kadar örgüt kurmadım da 66 yaşından sonra mı örgüt kuracağım" diye savunma yaptıktan sonra tahliye edildi.

'Silah yap vur'

2009'da takibe alınan grubun lideri Mehmet Doğan, bir sohbet toplantısına ait ses kaydında şu ifadeleri söylediği iddia edildi: "Senin hükümetin başındaki adam senin değil, onların adamıdır. Senin başındaki hoca da onlarındır, senin başındaki şıh da onlarındır. Diyecek ki nasıl edelim hocam? Ben de diyorum ki git silah yap vur. Ferşatın babası hocası evin içerisinde çalışıyor çalışıyor bir füze yapıyor. Yeter ki yap. Serbesttir ne yaparsan yap, kılıç oynamazsa böyle İslamiyet olmaz. Şu an şeriatla amel etmeyen Mısır, Suriye, Türkiye, Pakistan, Hindistan, İran bütün alemi İslam'daki zahiren müslüman görülen devletlerin hepsi kırılıp gidecektir. Yakında, uzakta değil."